Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

«Η ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα»

Mε δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας, ο συμβιβασμός αναμένεται να αποτελέσει ένα «μείγμα» δράσεων για την Ελλάδα Η Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στο Eurogroup αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα, ενώ επικρατεί γενικότερος προβηματισμός σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αποφασισμένη να θέσει το πλαίσιο για οριστική λύση στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, τη στιγμή που εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου αλλά και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ντόιτσε Βέλε από την Ουάσιγκτον, η κα Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.
Σε περίπτωση που αύριο επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.
«Η ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα»
Mε δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας, ο συμβιβασμός αναμένεται να αποτελέσει ένα «μείγμα» δράσεων για την Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο θα κλείσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, και οι διαδικασίες θα δρομολογηθουν από τη Δευτέρα 26 του μηνός. «Κινητήρια δύναμη» των εξελίξεων θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν το 32% των ψήφων, και οι ΗΠΑ, που έχουν το 17%, καθώς η άποψη που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων οικονομολόγων αλλά και πολλών εκπροσώπων άλλων χωρών είναι ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους εάν θέλει να καταστεί αυτό βιώσιμο.
Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα ο στόχος της διασφάλισης της βιωσιμότητας, και το οποίο περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές στην Ουάσιγκτον επισήμαναν στην  Ντόιτσε Βέλε ότι η επιστροφη των κερδών από την ΕΚΤ ουσιαστικά συνιστά «συμμετοχή του επίσημου τομέα» (OSI), ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)». Αθανάσιος Έλλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.