«Τρίτο πακέτο και…δεν θα είναι το τελευταίο»

Την έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν τις χώρες της ευρωζώνης να προσφεύγουν σε ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν αδιανόητο στο Βερολίνο, φαίνεται τώρα ότι είναι η επικρατέστερη επιλογή.

Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει αποκλειστεί, ενώ όλα δείχνουν ότι οι διεθνείς δανειστές δεν θα ρισκάρουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Σε συνέντευξή του προς την ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle ο κ. Κρέμερ διευκρίνισε: «Κανονικά δεν θα έπρεπε η ΕΕ και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τους όρους που της έχουν τεθεί. Ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο».
Το προεκλογικό Βερολίνο προτιμά τη λύση ενός ακόμη πακέτου
Χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα από τα προηγούμενα δάνεια "Χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα από τα προηγούμενα δάνεια"
Είναι σαφές, λέει ο γερμανός οικονομολόγος, ότι οι δανειστές θέλουν να αποκλείσουν οποιοδήποτε ρίσκο στην ελληνική υπόθεση. Ένας από τους παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της έγκρισης ενός νέους πακέτου είναι οι εκλογές στη Γερμανία. Και όπως λέει ο Γιοργκ Κρέμερ: «Η γερμανική στάση χαλάρωσε το προηγούμενο διάστημα έναντι της Ελλάδας. Σε έναν χρόνο έχουμε εκλογές στη Γερμανία και χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα από τα προηγούμενα δάνεια. Και επειδή ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει το Βερολίνο προτιμά τη λύση ενός τρίτου πακέτου».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank παραδέχεται ότι τον εξέπληξαν οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Η στάση των διεθνών δανειστών έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. «Εάν με είχατε ρωτήσει πριν από μισό χρόνο, θα σας έλεγα ότι οι δανειστές θα έκλειναν φέτος τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ανέμενα δηλαδή μια ανοιχτή χρεοκοπία μέχρι το τέλος του χρόνου. Σήμερα διαπιστώνω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι διεθνείς δανειστές είναι αποφασισμένοι να σέρνουν την Ελλάδα για περισσότερο χρόνο από ό,τι πίστευα, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί στο διηνεκές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πέντε ή δέκα χρόνια», επισημαίνει ο κ. Κρέμερ.
Deutsche Welle

Σχόλια