Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Επιχειρήματα για τη μη Επιβολή Διπλής Μείωσης στις Συντάξεις των Αποστράτων

1. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του Π.Δ. 169/31-08-2007, αναγράφεται «Σε περίπτωση που αυξάνεται ο βασικός μισθός της παραγράφου 2 ή το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, αυξάνονται ανάλογα και οι συντάξεις, ….». Πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη μείωση.
2. Στην απόφαση 46/2005 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ αναφέρεται (μεταξύ άλλων) στην παραπάνω παράγραφο, συναγάγει ότι «γ) οποιαδήποτε νόμιμη μεταβολή (αυξητική ή μειωτική) στο ύψος του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος των στρατιωτικών που βρίσκονται στην ενέργεια επηρεάζει ποσοτικά το συντάξιμο μισθό... κατ' επέκταση δε και το ύψος της σύνταξής τους, έτσι ώστε, στρατιωτικοί που έχουν τον ίδιο βαθμό και τα ίδια έτη υπηρεσίας να λαμβάνουν το αυτό ποσό σύνταξης, ανεξάρτητα από το χρόνο τερματισμού της συντάξιμης υπηρεσίας τους (πριν ή μετά από τη μισθολογική μεταβολή), με στοιχείο καθοριστικό, διαχρονικά, τις εκάστοτε συντάξιμες αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους». εισαγάγει δηλαδή (κατά τη γνώμη μας αυθαίρετα) και τη λέξη μείωση.
3. Τέλος, ίσως και το σημαντικότερο αφορά στα γραφόμενα στο πρακτικό της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 30ης Οκτωβρίου 2012, επί του σχεδίου νόμου 4093/2012, όπου στη σελίδα 13 αναφέρεται «Στην περίπτωση που προβλέπεται με άλλο νομοσχέδιο η μείωση των αποδοχών οποιασδήποτε κατηγορίας λειτουργών και υπαλλήλων υπάρχει ο κίνδυνος οι συνταξιούχοι των κατηγοριών αυτών να υποστούν διπλή μείωση λόγω αναπροσαρμογής των συντάξεων τους και αυτοτελή μείωση με βάση το προς γνωμοδότηση νομοσχέδιο και συνεπώς πρέπει να διευκρινισθεί ότι μία μείωση είναι επιτρεπτή, άλλως θίγεται η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας».
4. Από πληροφορίες μας το ΓΛΚ ετοιμάζεται να μειώσει τις συντάξεις των αποστράτων (1) λόγω της μείωσης του βασικού μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων μας με επανυπολογισμό της σύνταξης {συνδυασμός παραγράφων 1 και 2 του παρόντος} και (2) λόγω του νόμου 4093/2012, 5% και άνω ανάλογα του ύψους της σύνταξης. {εφαρμόζει δηλαδή διπλή μείωση, παρά τα γραφόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος, ότι επιτρεπτή είναι μόνο μία μείωση}.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.