Ρωσία και Σλοβενία συμφώνησαν στην κατασκευή του «Νότιου Ρεύματος»

Ρωσία και Σλοβενία υπέγραψαν την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, το σχέδιο αυτό για μια χώρα της περιοχής του είναι ένα από τα σημαντικότερα. Πέραν αυτού εξέφρασε τη γνώμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαφοροποιήσει όχι μόνο τις ενεργειακές της πηγές, αλλά και τις οδούς μεταφοράς υδρογονανθράκων. Υπ’ αυτήν την έννοια η υλοποίηση του σχεδίου «Νότιο Ρεύμα» ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Γηραιάς Ηπείρου.

Η κατασκευή του «South Stream» θα αρχίσει ήδη τον επόμενο μήνα. Αυτό δήλωσε με το πέρας των συνομιλιών με την πλευρά της Σλοβενίας ο επικεφαλής της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ. Τη σημασία της ολοκλήρωσης των συνομιλιών με τη Λιουμπλιάνα επεσήμανε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Σλοβενίας και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ:
Υιοθετήθηκε η τελική επενδυτική συμφωνία για το τμήμα του αγωγού στη Σλοβενία. Ορίστηκαν οι βασικές οργανωτικές παράμετροι του σχεδίου αυτού. Είμαι πεπεισμένος ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού ανταποκρίνεται στα κοινά μας συμφέροντα. Αποτελεί και ένα καλό συμβολισμό, αλλά και ένα θετικό σημάδι για τις άλλες χώρες.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση στη σημερινή κατάσταση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Λιουμπλιάνας και επεσήμανε τη σημασία της περαιτέρω διεύρυνσής τους:
Η Σλοβενία, όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε όλες τις μορφές συνεργασίας, από την οικονομία έως τον πολιτισμό.
Το σχέδιο του «Νότιου Ρεύματος» έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της Σλοβενίας λέει ο διευθυντής του Ιδρύματος Ενεργειακής Ανάπτυξης Σεργκέι Πίκιν. Συνυπολογίζοντας τις συνέπειες της κρίσης, οι οποίες συγκλονίζουν τις χώρες της ευρωζώνης ήδη όχι για πρώτη χρονιά, η συμμετοχή σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας και φιλόδοξο σχέδιο γεννά πολλές δυνατότητες για την οικονομική εξυγίανση της Σλοβενίας, εξηγεί ο εμπειρογνώμονας:
Πρόκειται για τις εισροές στον προϋπολογισμό από τους δασμούς για τη μεταφορά του αερίου μέσω του εδάφους της Σλοβενίας. Επίσης για τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο για τις εσωτερικές δυνατότητες της οικονομίας της χώρας, αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας.
O «South Stream» θα διέρχεται από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και εν συνεχεία από το έδαφος των γειτονικών κρατών θα καταλήγει στην Ιταλία και την Αυστρία. Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα από την κατασκευή και την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου αποτιμάται από τους ειδικούς σε δισεκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό και για πολλές χώρες-μέλη του σχεδίου, μεταξύ των οποίων η Σερβία και η Ουγγαρία, το «Νότιο Ρεύμα» έγινε έργο, που απέκτησε καθεστώς εθνικής σημασίας. Για τη Ρωσία ο βασικός στόχος από την κατασκευή του αγωγού είναι η μείωση της εξάρτησης από τις χώρες διαμετακόμισης κατά τη διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπενθυμίζει ο επικεφαλής της διεύθυνσης αναλύσεων του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Αλεξάντρ Πασέτσνικ:
Προορίζεται, αναμφίβολα, να μειώσει τους κάθε είδους κινδύνους κατά τη διαμετακόμιση, οι οποίοι γεννούνταν εξαιτίας του ότι ο βασικός όγκος του ρωσικού φυσικού αερίου μεταφερόταν μέσω του εδάφους της Ουκρανίας.
Η υλοποίηση του σχεδίου του «South Stream» και ο ήδη εν λειτουργία «Nord Stream» επιτρέπουν στη Ρωσία να διαφοροποιήσει τις διόδους προώθησης του φυσικού αερίου της. Η Ευρώπη δε θα πάψει να ανησυχεί για τυχόν κινδύνους διακοπής της ροής του «γαλάζιου καυσίμου» από τη Ρωσία. Η έναρξη της λειτουργίας του «Νότιου Ρεύματος» έχει οριστεί για τις αρχές του 2016.
http://greek.ruvr.ru/2012_11_13/94490203/

Σχόλια