Πολιτικές διεργασίες πριν την ψηφοφορία στην Γερμανία

Όλα δείχνουν ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Βρυξελλών στο γερμανικό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί τελικά την Παρασκευή. Τυπικές αλλά και ουσιαστικές ενστάσεις εγείρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η εκδοχή που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι ότι η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή και όχι αύριο Πέμπτη, όπως λεγόταν αρχικά.
Αυτό μετά από αίτημα των πρασίνων και με στόχο να τηρηθούν τα όσα προβλέπουν η τυπική διαδικασία και η κοινοβουλευτική παράδοση, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 24 ώρες από τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή μέχρι την έγκριση στην Ολομέλεια.
Η συζήτηση στην επιτροπή προϋπολογισμών του γερμανικού Κοινοβουλίου γίνεται αυτήν την ώρα, δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αποδοχή ή σύσταση προς την Ολομέλεια να εγκρίνει το επίμαχο πακέτο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγκριθεί.
Αναμένονται πάντως κάποιες, αν και όχι πολλές, διαρροές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, για παράδειγμα, δήλωσε ευθέως σε σημερινή συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Οι Πράσινοι αναμένουν περαιτέρω κοινοβουλευτική ενημέρωση
Οι Πράσινοι αναμένουν περαιτέρω κοινοβουλευτική ενημέρωσηΌπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν, οι  βουλευτές των Πρασίνων δεσμεύονται από σχετική απόφαση συνεδρίου του κόμματος, αλλά επιμένουν όμως να ενημερωθούν για όλες τις πτυχές του νέου πακέτου.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο ποια στάση θα τηρήσουν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD). «Κρίσιμη» χαρακτήρισε πάντως την κατάσταση στο κόμμα του ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Τόμας Όπερμαν προβάλλοντας ουσιαστικές ενστάσεις. Ο κ. Όπερμαν κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θέλει την πτώχευση της Ελλάδας, καταλόγισε όμως στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια και ότι επιδιώκει με την βοήθεια των εσπευσμένων διαδικασιών να κερδίσει χρόνο ως τις επόμενες εκλογές, -προφανώς οι σοσιαλδημοκράτες εννοούν ότι η κ.Μέρκελ αποκρύπτει οικονομικά βάρη που θα κληθεί να αναλάβει η Γερμανία στο μέλλον.
«Bυζαντινό» το ελληνικό φοροεισπρακτικό σύστημα
Τα μέχρι τώρα για την Ελλάδα δεν είναι βιώσιμα, σύμφωνα με τον Τόμας Όπερμαν του SPD Τα μέχρι τώρα για την Ελλάδα δεν είναι βιώσιμα, σύμφωνα με τον Τόμας Όπερμαν του SPD
Όπως υποστήριξε ο κ. Όπερμαν, τα μέχρι τώρα μέτρα για την Ελλάδα δεν είναι βιώσιμα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει κι έτσι στη χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί ένα «βυζαντινό σύστημα είσπραξης φόρων». Ο περιορισμός στην πολιτική λιτότητας είναι ο λάθος δρόμος, είπε ακόμη ο κ. Όπερμαν.
Πιθανολογείται μάλιστα ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα ζητήσουν να γίνει η ψηφοφορία σε έκτακτη συνεδρίαση της βουλής την ερχόμενη εβδομάδα ενώ το κόμμα της Αριστεράς ζητεί την αναβολή της ψηφοφορίας για μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο / Γιάννης Παπαδημητρίου
Deutsche Welle

Σχόλια