Η καταστροφή του ελληνικού κράτους

Ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρας, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ασφαλώς θεωρούν ότι θα κατευνάσουν τη λαϊκή κατακραυγή κατά των «κακών τραπεζιτών» οδηγώντας στην έξοδο και την πρόωρη συνταξιοδότηση 10 από τα πιο σημαντικά στελέχη της ΤτΕ, μεταξύ των άλλων τον ελεγκτή της Proton Γούσιο, μία σειρά στελεχών της διεύθυνσης εποπτείας του ιδρύματος, τον συντάκτη των εκθέσεων της ΤτΕ Ισαάκ Σαμπεθάι και άλλων, χωρίς τους οποίους το ίδρυμα αυτό δεν θα ήταν ό,τι είναι.

Είχαμε γράψει και πριν από δέκα μέρες, με αφορμή το τελευταίο ρεπορτάζ του Ρώυτερς για την ποιότητα της εποπτείας του ιδρύματος, ότι όλα είναι σχετικά και ότι μια εποπτεία πρέπει πάντα να συγκρίνεται με την εποπτεία του ίδιου ιδρύματος το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη – και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο ο κ Σταϊκούρας – που έχουν ορισμένες μάλλον παλαιοκομματικές αντιλήψεις για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Στο όνομά τους εκφράσθηκε και ο γνωστός λαϊκισμός με τις υψηλές αμοιβές δήθεν των στελεχών της ΤτΕ. Αλλά αυτές οι αμοιβές διασφάλιζαν την λειτουργική ανεξαρτησία των ανθρώπων της ΤτΕ σε υποθέσεις που είχαν απέναντί τους συμφέροντα εκατομμυρίων (Λαυρεντιάδης, Ψωμιάδης) βελτιώνοντας συνολικά την εικόνα και τις επιδόσεις του εποπτικού ελέγχου.
Το φαινόμενο της ΤτΕ δεν είναι το μόνο. Η ατολμία της τρικομματικής κυβέρνησης να απολύσει ανθρώπους που δεν προσφέρουν το παραμικρό στο δημόσιο, οδήγησε τον μισθό του Α ΓΕΕΘΑ στα 1700 ευρώ και του προέδρου του Αρείου Πάγου στις 3000. Η ατολμία της να συγχωνεύσει πανεπιστημιακές μονάδες και να καταστρέψει δομές κάνοντας πραγματικές οικονομίες κλίμακας οδήγησε στο παρανοϊκό αποτέλεσμα ο τακτικός καθηγητής πανεπιστημίου να παίρνει κάτω από 1500 ευρώ. Με αυτή την ισοπέδωση του κράτους, όποια πολιτική και αν ψηφισθεί σήμερα δύσκολα θα παρουσιάσει αποτελέσματα όταν εκείνοι που θα κληθούν να την εφαρμόσουν θα έχουν στερηθεί από τις ομάδες τους τους καλύτερους.

Σχόλια