Παράνομη μετανάστευση: Αποφάσεις εδώ και τώρα και δράση ακόμη πιο σύντομα

Της ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Βουλευτού Α’ Αθηνών
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας επαίρονται ότι μέσω της διοργάνωσης και εκτέλεσης της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα το τσουνάμι της παράνομης μετανάστευσης που έχει πλημμυρίσει εδώ και χρόνια το κέντρο της Αθήνας και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ας δούμε όμως, υπάρχει όντως αποτελεσματικότητα;
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στο πλαίσιο της επιχείρησης ελέγχθηκαν 33.057 αλλοδαποί, από τους οποίους συλλήφθηκαν, διότι δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα, μόλις 2.980. Μόνο 9 στους 100 βρέθηκαν να είναι παράνομοι λοιπόν.

Τι σημαίνει αυτό άραγε; Ένα εφιαλτικό σενάριο, που δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να ισχύει, είναι ότι στατιστικά το 91% έχει βρει τρόπο νομιμοποίησης της παρουσίας του στην Ελλάδα. Μιλάμε για έναν ασύλληπτο σε μέγεθος αριθμό ανθρώπων που δεν αντέχει ούτε η Οικονομία, ούτε η Κοινωνία στην Πατρίδα μας. Το άλλο σενάριο, το πιο πιθανό, είναι ότι τις ημέρες που κλιμακώνεται η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», οι παράνομοι κρύβονται μέσα σε υπόγεια και μικρά διαμερίσματα, στα οποία κατοικούν δέκα ή δέκα-πέντε μαζί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους και να ελέγχονται από την αστυνομία κυρίως οι νόμιμα διαμένοντες. Επομένως, είναι άτοπο να ισχυρίζεται οποιοσδήποτε ότι η επιχείρηση πράγματι αποδίδει. Καθίσταται προφανές ότι η διαχείριση του προβλήματος είναι ως επί τω πλείστον επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα, προχωράει το κυβερνητικό σχέδιο ορισμού και προετοιμασίας ειδικών χώρων, μέσα στους οποίους θα λειτουργούν τα κέντρα προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών. Η αρχή έγινε στην Αττική με την Αμυγδαλέζα, το σχέδιο προχώρησε στη Θράκη και τώρα επεκτείνεται και σε νησιά της ανατολικής παραμεθορίου. Το ζήτημα όμως είναι ότι καθένα από αυτά τα κέντρα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περιορισμένου αριθμού μεταναστών. Λογικά, δέκα τέτοια κέντρα με δυνατότητα φιλοξενίας χιλίων μεταναστών το καθένα, δεν λύνει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Από τη στιγμή μάλιστα που η έκτασή της είναι τεράστια. Σε τι μέγεθος; Μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας της Αμυγδαλέζας, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο μετανάστες μόνο στην Αθήνα. Με δεδομένο ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την τάση να εξωραïζει ζοφερές καταστάσεις, είναι δικαιολογημένο να σκεπτόμαστε ότι ο πραγματικός αριθμός θα πρέπει να φθάνει και να υπερβαίνει το ενάμιση εκατομμύριο. Εξάλλου μία τέτοια κατάσταση δεν περιέγραψε και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς λέγοντας στη συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς ότι «παράνομοι μετανάστες έχουν καταλάβει την Αθήνα, προκαλώντας πρόβλημα στη δημόσια υγεία και αύξηση της εγκληματικότητας»;
Δεν γνωρίζουμε τι παρακίνησε τον κ. Σαμαρά να προβεί σε μία τέτοια διεθνή δυσφήμιση της πρωτεύουσάς μας σχετικά με το κρίσιμο τρίπτυχο λαθρομετανάστευση-εγκληματικότητα-υγεία και μάλιστα σε χρονιά που για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο οι ξενοδόχοι Αθήνας και Αττικής καταγράφουν πτώση της πληρότητας κατά 17%-18% και μείωση εσόδων 23% κατά κύριο μέρος λόγω της αυξημένης ανασφάλειας όπως έχουν οι ίδιοι επισημάνει κατ’ επανάληψη. Γεγονός όμως είναι ότι οι παράνομοι μετανάστες έχουν όντως καταλάβει την Αθήνα. Το ζούμε όλοι μας καθημερινά. Ομόνοια, Πλατεία θεάτρου, Σωκράτους, Αγίου Κωνσταντίνου, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αχαρνών, Λιοσίων, Πατησίων, Σταθμός Λαρίσης, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Αμερικής, Άγιος Παντελεήμων, γειτονιές ολόκληρες που κάποτε τις χαίρονταν και τις καμάρωναν οι Αθηναίοι όπως η Κυψέλη, το κέντρο της πρωτεύουσάς μας και ολόκληρη η περιμετρική της ζώνη, έχουν μετατραπεί σε πόλη-ζόμπι, όπου κυριαρχούν η παρανομία, ο τρόμος και η ανασφάλεια. Γέροντες και γερόντισσες, γυναίκες και νήπια, κάτοικοι και καταστηματάρχες βρίσκονται στο έλεος ενός αμέτρητου πλήθους παρανόμων μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, ή εξαγριωμένοι και από τις παρενέργειες της παρούσας κρίσης, δεν διστάζουν να προβούν σε εγκληματικές πράξεις ακόμη και για μία χούφτα κέρματα. Επιπλέον, δημιουργείται μία τεράστια υγειονομική βόμβα που περιέχει ένα σωρό ασθένειες, ξεχασμένες επί δεκαετίες στη χώρα μας. Η υποβάθμιση της πρωτεύουσας καθίσταται συνεχής και ραγδαία και μαζί με αυτή, η περαιτέρω φτωχοποίηση κατοίκων και επιχειρήσεων.
Τι θα δώσει λύση λοιπόν; Ο «Ξένιος Ζευς» των κκ. Σαμαρά-Δένδια ή οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες, γνωστοί και ως «τάγματα εφόδου», που παράνομα υποκαθιστούν τις αρμόδιες αρχές και τα εντεταλμένα όργανα του κράτους; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μία αυστηρή πολιτική που θα κάνει πράξη τα ακόλουθα: Εφαρμογή ανώτατου πλαφόν 2,5% μεταναστών επί του συνόλου του πληθυσμού. Στα 10.000.000 κατοίκων δηλαδή στην Ελληνική Επικράτεια, μόλις 250.000 μετανάστες. Και μιλάμε για νόμιμους μετανάστες. Για τους παράνομους, σύλληψη και απέλαση χωρίς κενά διαστήματα και προσωρινές διευκολύνσεις, με οικονομική επιβάρυνση των χωρών από τις οποίες προέρχονται και εκείνων μέσω των οποίων μπήκαν στην Ελλάδα. Αυτά, και τίποτα λιγότερο. Κατάργηση του νόμου Ραγκούση και αναζήτηση συμμαχιών για ανατροπή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, προκειμένου να παύσουμε να αποτελούμε ιδανική «αποθήκη» για την παράνομη μετανάστευση. Άσκηση έντονης πολιτικής πίεσης προς την Τουρκία, διά μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φύλαξη των συνόρων από το στρατό. Και κάτι τελευταίο. Υποχρεωτικό πιστοποιητικό ενοικίασης όπου θα καταγράφονται επακριβώς όλα τα στοιχεία νόμιμης και μόνιμης διαμονής κάθε αλλοδαπού ενοικιαστή.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει και τα ημίμετρα της κυβέρνησης παρατείνουν μονάχα την απρονοησία και την ανικανότητα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απαιτούνται αποφάσεις και δράση εδώ και τώρα. Για ένα τέτοιο πρόβλημα που πνίγει στην κυριολεξία την Πατρίδα μας, δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ούτε και υπομονή!

Σχόλια