Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Νέο “κούρεμα” ομολόγων Ασφαλιστικών Ταμείων και Ελληνικών Τραπεζών; Απάντηση Όλι Ρεν σε Χουντή

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, αν μετά την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, θα υποστούν νέο κούρεμα τα ήδη “κουρεμένα” ομόλογα των Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων και των Ελληνικών Τραπεζών, απάντησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, χθες το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι, α) δεν έχει ακόμη αποφασισθεί πώς θα χρηματοδοτηθεί η επαναγορά ομολόγων και, β) θύματα του νέου “κουρέματος” θα είναι πάλι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ελληνικές Τράπεζες.

Στην απάντησή του επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε απολύτως σαφές ότι, η επαναγορά ομολόγων είναι εγχείρημα που “νομικά αφορά τις Ελληνικές αρχές”.

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν, έχουν ως εξής:

Νίκος Χουντής: “Κύριε Επίτροπε, στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου η επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά, ύψους περίπου 30 δις ευρώ, με όριο τιμής το κλείσιμο των αγορών της 23ης Νοεμβρίου. Είναι φανερό ότι, αυτοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι οι Ελληνικές Τράπεζες και τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, διότι, αλλιώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολύ έγκυρων αναλυτών, το πρόγραμμα αυτό «δε βγαίνει». Ρωτώ λοιπόν: Πρώτο, έχει αποσαφηνισθεί από πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για την επαναγορά των ομολόγων; Μήπως από νέο δάνειο από τον EFSF; Μήπως από την έκδοση εντόκων γραμματίων; Δεύτερο, με δεδομένο ότι, το πρόγραμμα αυτό εμφανίζεται ως εθελοντικό, πώς νομίζετε ότι θα πείσετε τις Ελληνικές Τράπεζες να συμμετέχουν, αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι, δεν έχουν συμφέρον να προβούν σε αυτή την ενέργεια… Τρίτο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης, και τα οποία υπέστησαν τεράστιες απώλειες κατά το πρώτο «κούρεμα», όταν με το ζόρι, χωρίς να τα ρωτήσει, η Τράπεζα της Ελλάδας «κούρεψε» τα ομόλογα που κρατούσαν, θα υποστούν την ίδια διαδικασία;”

Όλι Ρεν: “Κύριε Χουντή, για την εξαγορά του χρέους στην Ελλάδα, σωστά είπατε ότι, γίνεται μνεία στη δήλωση του Eurogroup, στις τιμές που αναμένεται να μην είναι υψηλότερες από αυτές της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Νομικά, θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αυτό είναι εγχείρημα που νομικά αφορά τις ελληνικές αρχές, κυρίως την Ελληνική Δημοκρατία και τους ιδιώτες επενδυτές και από την Ελλάδα εξαρτάται η υλοποίηση του εγχειρήματος. Μπορώ να πω ότι, θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για ενδεχόμενη εξαγορά χρέους και θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές με τις ελληνικές αρχές”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.