Γερμανικοί πύραυλοι στα τουρκοσυριακά σύνορα;

Την ανάπτυξη νατοϊκών πυραύλων στα σύνορά με τη Συρία αναμένεται να ζητήσει η Τουρκία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ. Επιφυλάξεις εκφράζονται για το ενδεχόμενο γερμανικής συμμετοχής.
«Περιμένω να υποβληθεί επίσημο αίτημα σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στα τουρκικά σύνορα», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα εξετάσει το αίτημα αυτό στο πνεύμα «της αλληλεγγύης».

Ο ντε Μεζιέρ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα προληπτικό και αμυντικό μέτρο που αφορά αποκλειστικά τα εδάφη του ΝΑΤΟ. «Εάν αναπτυχθούν πύραυλοι Patriot στα τουρκικά σύνορα, τότε αυτό θα συμβεί και με γερμανούς στρατιώτες», όπως είπε.
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε γράψει το Σάββατο ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να στείλει πυραύλους Patriot στην Τουρκία στο πλαίσιο νατοϊκής βοήθειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γερμανικός στρατός αναμένεται να συμμετάσχει με περίπου170 στρατιώτες και έως και δυο συστοιχίες πυραύλων Patriot στην αποστολή αυτή.

Όπως υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, σχετική εντολή του γερμανικού κοινοβουλίου «φαίνεται αναγκαία» για την έγκριση ενδεχόμενης γερμανικής συμμετοχής. «Εάν είναι, θα την επιδιώξουμε», όπως είπε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα ενημερώσει σχετικά τη βουλή.

Από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα εν λόγω σχέδια, η αντιπολίτευση ζητά μετ΄ επιτάσεως να έρθει το θέμα στη βουλή και να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Οι επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης


Οι Τούρκοι αναμένεται να ζητήσουν τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στα τουρκοσυριακά σύνορα
Ο κ. ντε Μεζιέρ όφειλε να έχει ενημερώσει εγκαίρως τους γερμανούς βουλευτές, υποστηρίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες δια στόματος του κοινοβουλευτικού τους διευθυντή Τόμας Όπερμαν, ο οποίος σημείωσε σκωπτικά ότι «είναι εκπληκτικό ότι σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, η αντιπολίτευση ενημερώνεται από τις εφημερίδες».
Ο κ. Όπερμαν συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα έχει φυσικά το δικαίωμα να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί εάν όντως η Τουρκία δέχεται επίθεση, καθώς αυτό δεν του είναι ακόμη απόλυτα σαφές, όπως είπε.
Όπως υπογράμμισε και ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Γκέρνοτ Έρλερ: «Ξέρουμε πώς είναι τα πράγματα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Υπάρχουν συνεχώς διασυνοριακά επεισόδια και συνεπώς πρόκειται για έναν κίνδυνο στον οποίο μπορεί να εκτεθούν και γερμανοί στρατιώτες. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια εντολή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον ο ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν διαθέσιμα πυραυλικά συστήματα Patriot τύπου PAC-3 που μπορούν να αναχαιτίσουν αεροσκάφη και πυραύλους.  dpa, dapd, Κώστας Συμεωνίδης

Deutsche Welle

Σχόλια