Στα τέλη Νοεμβρίου η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να αποφασίσει η Eυρωζώνη την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι ΔΝΤ και Eurogroup θα έλθουν σε συμφωνία στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Εάν τελικά οι αποφάσεις ληφθούν πριν από τις 20 Νοεμβρίου, τότε στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν πως η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί ανάμεσα στις 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη δεν διαφωνούν μόνο για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 25 -26 δισ. ευρώ ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου, αλλά και για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για τα οποία Γερμανία και Γαλλία ζητούν πλέον να λαμβάνονται αποφάσεις από το εξωτερικό.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά, αλλά και το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κλίμα που δημιουργείται, ωστόσο τονίζουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα και πως στόχος παραμένει να κλειδώσει η καταβολή της δόσης, στο σύνολό της, πριν από τις 22 Νοεμβρίου και την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έναν δεκαήμερο αγώνα δρόμου έως τις 22 Νοεμβρίου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιπλοκών, κάτι που θα διαφανεί εν πολλοίς από το περιεχόμενο της έκθεσης της Tρόικας.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης θα πρέπει να ανάψει πράσινο φως για τη δόση και από τα Εθνικά Κοινοβούλια ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει και την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό τα μεσάνυχτα της Κυριακής, εκτιμώντας ότι το ξεκάθαρο μήνυμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα λειτουργήσει πιεστικά για τους δανειστές. Στο Μέγαρο Μάξιμου θεωρούν μάλιστα ότι η αυξημένη πλειοψηφία που αναμένεται να συνοδεύει την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα αποτρέψει και την όποια έξωθεν αμφισβήτηση της κυβερνητικής συνοχής, που θα μπορούσε να προβληθεί ως άλλοθι για τυχόν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, με όπλο τη διπλή έγκριση της Βουλής (για τη συμφωνία με την Tρόικα και τον προϋπολογισμό), ο κ. Σαμαράς θα ανοίξει από τη Δευτέρα έναν κύκλο επαφών κορυφής για να ληφθούν εντός χρονοδιαγράμματος οι αποφάσεις για τα 31,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης κλιμακώνει την αγωνία της ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων για την κάλυψη του ομολόγου των 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 16 Νοεμβρίου. Το ομόλογο ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η σκέψη που επικρατεί -σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή- είναι να αναβληθεί η εξόφλησή του, πιθανότατα για έναν μήνα. Ωστόσο, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι για να δεχθεί αυτή την αναβολή πρέπει να δοθεί η πολιτική έγκριση για την εκταμίευση.

Πηγή: news.in.gr

Σχόλια