Φαινόμενα διαφθοράς σε υπηρεσίες της Ρόδου

Την άμεση παρέμβαση των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών της Ρόδου αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις που έγιναν σε εκπομπή του Skai των Αθηνών και σε συνέδριο με θέμα την διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για περιπτώσεις που αφορούν το νησί της Ρόδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται ότι σε συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες και στο νησί της Ρόδου το «λάδωμα» πέφτει σύννεφο και μάλιστα τα περιστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά.


H χαρτογράφηση του φαινομένου της δωροδοκίας, είναι μάλιστα ο στόχος της ιστοσελίδας teleiakai pavla.gr σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδης Σπινέλλης.
Όπως είπε ο ίδιος, στη σελίδα γίνονται ανώνυμες αναφορές για διαφθορά, σημειώνοντας ότι είναι καταγγελίες για φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, εδώ και λίγες μέρες, λειτουργεί ο ιστότοπος edosfakelaki.org μια μη κερδοσκοπική ψηφιακή δημοκρατική πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ελλάδα, τιθσασσεύοντας τη συλλογική ενέργεια των πολιτών.

Όπως αναφέρει για το ίδιο θέμα και το rodosalarm.gr, «δεν χορηγείται βεβαίωση για άδεια λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς φακελάκι 2.000 έως 3.000 ευρώ! Και ασφάλιση σε εταιρία συγγενή του συγκεκριμένου υπαλλήλου!

Σοβαρή αποκάλυψη και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση, έγινε χθες σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα «η διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος και μίλησαν ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής και ο κ. Διομήδης Σπινέλλης καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Δ. Σπινέλλης έχει δημιουργήσει εδώ και τέσσερις μήνες ειδικό site, στο οποίο οι πολίτες καταγγέλλουν προσωπικές εμπειρίες διαφθοράς και ειδικότερα χρηματισμού υπαλλήλων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Όπως μετέδωσε ο Skai στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στο συνέδριο έγιναν πολλές καταγγελίες για χρηματισμούς, λαδώματα και δωροδοκίες γιατί «όπως κατέθεσαν πολίτες δεν μπορούν διαφορετικά να κάνουν τη δουλειά τους»!

Ο κ. Δ. Σπινέλλης, ανέφερε μεταξύ άλλων, «on camera», διάφορες χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων και μία που αφορά Δημόσια Υπηρεσία στη Ρόδο. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά σε Υπηρεσία που συνδέεται άμεσα με τη χορήγηση πιστοποιητικού απαραίτητου για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, κ.λ.π.

Το εν λόγω πιστοποιητικό είναι από τα πλέον απαραίτητα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων που ανήκουν στην προαναφερθείσα κατηγορία.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Skai, στην εν λόγω Υπηρεσία υπηρετεί υπάλληλος ο οποίος δεν χορηγεί το εν λόγω πιστοποιητικό, αν ο ενδιαφερόμενος πολίτης δεν καταθέσει το σχετικό λάδωμα, που ανέρχεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
Επί πλέον, όπως αναφέρθηκε εκτός από το λάδωμα, υποχρεώνει τους καταστηματάρχες να ασφαλίσουν τις επιχειρήσεις τους σε συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία, πίσω από την οποία κρύβεται ο ίδιος!»

Σημειώνεται ότι στην ίδια ιστοσελίδα του κ. Δ. Σπινέλλη, υπάρχουν καταγεγραμμένες πολλές καταγγελίες για φακελάκια, που αφορούν Δημόσιες Υπηρεσίες της Ρόδου, όπως Πολεοδομία και Νοσοκομείο, αλλά χωρίς ονόματα και άλλα στοιχεία.

Η περίπτωση που αναφέρθηκε χθες στο συνέδριο κατά της διαφθοράς, φαίνεται ότι είναι διαφορετική και μάλλον έχει ελεγχθεί, διότι διαφορετικά δεν θα ανακοινώνονταν δημόσια, ούτε και θα αποτελούσε βασικό στοιχείο δελτίου ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού»

 

Σχόλια