Πως θα ψηφίσουν οι Γερμανοί βουλευτές...

Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται ότι θα ψηφιστεί στη γερμανική βουλή το νέο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα καθώς θα στηριχτεί από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το κόμμα της Αριστεράς.
Σε δοκιμαστικές ψηφοφορίες στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής τους ομάδας οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισαν υπέρ, ενώ καταγράφτηκαν 8 κατά και 13 αποχές.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ μετά την συνεδρίαση, η ψήφος του κόμματος του παρέχεται μόνον για να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας. Το νέο πακέτο δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και στην καλύτερη περίπτωση θα βοηθήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό να καλύψει το χρονικό διάστημα ως τις επόμενες εκλογές.
Αυτή η άποψη φαίνεται να εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες από παρόντες στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας την Τρίτη, η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκόμενων χαρακτήρισε την διαδικασία για την διάσωση της Ελλάδας ως «παράλογη» καθώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν εγγυούνται αποτελεσματικότητα.
Αναστροφή του κλίματος
Στάινμπρικ και Στάινμαϊερ έπεισαν τελικά τους βουλευτές
Οι βουλευτές υπενθύμισαν, επιπλέον, στην ηγεσία του κόμματος, ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν τήρησε τίποτα απ΄ ότι είχε υποσχεθεί κατά την ψηφοφορία για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ειδικά ότι αφορά την προώθηση στα πλαίσια της ευρωζώνης της καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και την εφαρμογή ενός συμφώνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Το κακό κλίμα εντός της Κ.Ο ανέτρεψαν μόλις σήμερα με παρεμβάσεις τους οι κ. Στάινμαγερ και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρυκ. Και οι δύο επικαλέσθηκαν υποχρεώσεις που σχετίζονται με την συνοχή της ΕΕ και ότι ένα «όχι» υπό τις παρούσες συνθήκες θα καθιστούσε το κόμμα αναξιόπιστο.
15 «όχι» στην CDU/CSU


Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο βοήθειας
Η βουλή αναμένεται να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία το πακέτο βοήθειαςΣε έκτακτη συνεδρίασή της η Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών έδωσε χθες το βράδυ το πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο με αρκετές απώλειες. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, 15 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ ένας απείχε. Ο αριθμός των «ανταρτών» ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία στο επιτελείο της Α. Μέρκελ καθώς πρόκειται για τους «συνήθεις υπόπτους» όπως σημειώνουν αναλυτές: στην τελευταία ψηφοφορία στη βουλή για τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες καταγράφηκαν 13 «όχι» στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών ενώ ο ίδιος αριθμός βουλευτών είχε καταψηφίσει τον περασμένο Φεβρουάριο το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Πριν την χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία, ο Β. Σόιμπλε ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός του για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε εκ νέου ότι με τη νέα βοήθεια ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της.

Πώς θα κινηθούν τα λοιπά κόμματα
Πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας και από τους Φιλελευθέρους Πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας και από τους Φιλελευθέρους
Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε και η Κ.Ο. των Φιλελευθέρων του υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ. Όπως αναφέρουν συμμετέχοντες, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.
Ομοφωνία υπέρ του νέου πακέτου έδειξε η δοκιμαστική ψηφοφορία στην Κ.Ο. των Πρασίνων ενώ το κόμμα της Αριστεράς θα καταψηφίσει.
Ο αρχικός σχεδιασμός των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Βερολίνο προέβλεπε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για σήμερα Πέμπτη. Εντούτοις, έγινε δεκτό το αίτημα των Πρασίνων να γίνει τελικά την Παρασκευή, προκειμένου να τηρηθεί η τυπική διαδικασία και η κοινοβουλευτική παράδοση που θέλει να μεσολαβούν τουλάχιστον 24 ώρες από τη συζήτηση ενός θέματος στην αρμόδια επιτροπή μέχρι την έγκρισή της στην Ολομέλεια.   dpa, rtrd, Κώστας Συμεωνίδης, Παναγιώτης Κουπαράνης. Deutsche Welle

Σχόλια