Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

«Ελλάδα – χώρα υπό εποπτεία»

Τα σχέδια για αυξημένη εποπτεία στην Ελλάδα και οι αναμενόμενες αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σχολιάζονται από το γερμανικό τύπο.
Με τον τίτλο «Ελλάδα – χώρα υπό εποπτεία» η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί δύο εκτενή άρθρα για την σχεδιαζόμενη αύξηση της εποπτείας σε υπουργεία και τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και για τον ρόλο, τον οποίο αναμένεται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση:

«Αποφασισμένοι! Σε καλό δρόμο! Σημαντικές προσπάθειες! Με τέτοιες και παρόμοιες εκφράσεις η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να συνεχίσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, διαβάζουμε σε άρθρο με τίτλο «Η μικρή πικρή αλήθεια»: Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών θέλουν να δώσουν θάρρος στον εαυτό τους. Και αυτό επειδή για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουν για την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ένα ρόλο κομπάρσου. Υπάρχει ο κίνδυνος η προσπάθεια σωτηρίας του ευρώ να καταλήξει σε μια «νεκρή ζώνη» για τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Οι χώρες της ευρωζώνης έβαλαν τους εταίρους τους στην Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο. Στο τιμόνι κάθεται μεν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν κατευθύνει. Τουλάχιστον για όσο διάστημα δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Όσο συμβαίνει αυτό η χώρα θα κυβερνάται από τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Οι πιστωτές υπαγορεύουν στην Αθήνα πως θα διαχειριστεί τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις τιμές για την ενέργεια. Όλα δηλαδή όσα υπό κανονικές συνθήκες βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Με την ελπίδα για οικονομική βοήθεια και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα μετά τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαματάς διαπραγματεύθηκε και ενέκρινε μέτρα που δεν αφήνουν πια περιθώρια για δημοκρατικές διαδικασίες. Η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά περιορίζεται στο να κρατήσει εν ζωή τον κυβερνητικό συνασπισμό και να αποτρέψει ’τα χειρότερα’».

2,7 δισ. για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha


Σε εποπτεία και τα δάνεια που δίνονται σε κόμματα, μέσα ενημέρωσης κλπ. Σε εποπτεία και τα δάνεια που δίνονται σε κόμματα, μέσα ενημέρωσης κλπ.
Στην ίδια σελίδα, σε άλλο άρθρο της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Έρχεται ο επίτροπος» διαβάζουμε στον υπότιτλο: «Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν δισεκατομμύρια, όμως οι πολιτικοί δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα».
Η εφημερίδα επισημαίνει: «Για τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, 2,7 δισ. ευρώ. (..) Με ειδικούς επιτρόπους θα ελέγχεται η χορήγηση μεγάλων πιστώσεων, ιδίως όταν πρόκειται για ’ειδικούς’ πελάτες, όπως πολιτικά κόμματα, μέσα ενημέρωσης, συγγενείς ανώτατων στελεχών της τράπεζας, μετόχων ή ακόμα και εταιριών που έχουν χάσει την πιστοληπτική τους αξιοπιστία. Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.