ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρήστος Ζώης και ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Γιαννάκης επισκέφθηκαν τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Ιωάννη Λασκαρίδη. Προέβησαν σε έντονο διάβημα σχετικά με την μεταχείριση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης.

Τα προσωρινά στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το ΕΣΡ και για τα οποία ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ο κ. Λασκαρίδης αποδεικνύουν ότι ξεπερνούν κατά πολύ την αίσθηση αποκλεισμού του Κινήματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αναλυτικά θα παραθέσουμε τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις πρωτοβουλίες που θα λάβουμε για την αντιμετώπιση του σχετικού θέματος.
Ακολουθεί το κείμενο που επιδόθηκε στον κ. Λασκαρίδη:

ΠΡΟΣ
Τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
κ. Ιωάννη Λασκαρίδη

Κύριε πρόεδρε

Από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου μέχρι και σήμερα, σημειώνουμε την συνεχή και καθημερινή καταστρατήγηση του χρόνου τηλεοπτικής παρουσίας που δικαιούμαστε ως τέταρτο κατά σειρά ψήφων και ποσοστών κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία μεταφράζεται στη συστηματική απουσία εκπροσώπων μας (βουλευτών και στελεχών) από ενημερωτικές εκπομπές πολιτικού διαλόγου, καθώς και των θέσεων, δηλώσεων και ανακοινώσεών μας από τα Δελτία Ειδήσεων, κεντρικά και άλλα.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Σε όλες τις εκπομπές πολιτικού διαλόγου, ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, η παρούσα συγκυβέρνηση τριπλοεκπροσωπείται αδιαλείπτως, με μόνιμη παρουσία και των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων που την απαρτίζουν, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Είναι εξαιρετικά σπάνιες έως ανύπαρκτες οι περιπτώσεις στις οποίες η συγκυβέρνηση δεν τοποθετείται διά μέσου τριών εκπροσώπων. Ο αντίλογος που εγείρεται απέναντί τους, προέρχεται κατά κύριο λόγο από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σπανίως από την υπόλοιπη αντιπολίτευση για την οποία δεν υπάρχει θέση προσκεκλημένου.

Ειδικά στο ζήτημα της ΔΗΜΑΡ, παρατηρείται μία προκλητική και σκανδαλώδης εύνοια των τηλεοπτικών σταθμών απέναντί της, δεδομένου ότι δεν απουσιάζει ούτε από μία τηλεοπτική συζήτηση, αν και είναι το έκτο -μόλις- σε ψήφους και ποσοστά, κοινοβουλευτικό κόμμα, σύμφωνα με τους τελευταίους συσχετισμούς που έδωσαν οι εκλογές.

Στον αντίποδα των παραπάνω, το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ προσκαλείται εξαιρετικά σπάνια σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Είναι τόσο αραιές χρονικά οι παρουσίες εκπροσώπων μας σε τηλεοπτικές συζητήσεις, που όχι μόνο το κόμμα μας υποεκπροσωπείται στην παρουσίαση των θέσεών του πάνω στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά προκαλείται μία έντονη και εντελώς δικαιολογημένη αντίδραση πάνω στο ζήτημα της άνισης και άδικης μεταχείρισής μας, τόσο από βουλευτές και στελέχη μας, όσο και από ψηφοφόρους μας, οι οποίοι μας ζητούν να δράσουμε άμεσα για να σταματήσει το φαινόμενο αυτό.

Ακόμη πιο σοβαρό, είναι ότι η απουσία μας από τις συζητήσεις καταγράφεται σαφέστατα και από το σύνολο της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα ο μέσος πολίτης να βρίσκεται ενώπιον δύο μόνο υποθέσεων: είτε ότι είμαστε ανύπαρκτοι επικοινωνιακά, είτε ότι η ιδιοκτησία και τα επιτελεία των τηλεοπτικών σταθμών μας φιμώνουν. Επειδή ο πολίτης δύσκολα ξεγελιέται σήμερα, το πιο πιθανό είναι ότι έχει γίνει κοινή συνείδηση όλων, ότι τα κανάλια μας φιμώνουν.

Κραυγαλέα είναι η υποεκπροσώπησή μας ως κόμμα και στα Δελτία Ειδήσεων. Το σύνηθες, είναι η ανάγνωση και παρουσίαση σε κάρτα γραφικών της καθημερινής γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου και μάλιστα κατά ένα ελάχιστο σε έκταση μέρος της, αν και φροντίζουμε το σύνολο των λέξεων να κυμαίνεται μεταξύ 50-100 μόνο λέξεων προκειμένου να προβάλλεται ολόκληρη. Πρακτικά μιλώντας, σε ένα κεντρικό δελτίο των 60 λεπτών, δεν αποδίδεται στο κόμμα μας τίποτα παραπάνω από ελάχιστα δευτερόλεπτα, πλην εξαιρετικά σπανίων περιπτώσεων. Αξίζει να σημειώσουμε δε, ότι τοποθετήσεις επί των ζητημάτων της πολιτικής επικαιρότητας δεν κάνει μόνο ο εκπρόσωπος, αλλά και άλλα υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη και βουλευτές-τομεάρχες του κόμματός μας, με τίποτα απ’ όλα αυτά να μην προβάλλεται.

Επιπλέον το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ διοργανώνει σε πυκνά διαστήματα πολιτικές και κοινωνικές δράσεις, για τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί λαμβάνουν ενημέρωση. Ως χαρακτηριστική πολιτική δράση, αναφέρουμε τις διαδηλώσεις στελεχών και μελών μας έξω από εισπρακτικές εταιρείες, ενώ ως κοινωνική, τη δωρεάν διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε άπορους και αναξιοπαθούντες. Και πάλι, καμιά από αυτές τις δράσεις μας δεν προβάλλεται ούτε καν κατ’ ελάχιστο βαθμό και χρόνο, εν αντιθέσει με άλλο κόμμα που σε παρόμοιες περιπτώσεις απολαμβάνει δυσανάλογα υψηλής προβολής.

Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να παρέμβετε κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό ως προς το ζήτημα αντιμετώπισής μας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ειδικά πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να επιβληθεί «η διασφάλιση της πολιτικής πολυφωνίας και η παρουσίαση των απόψεών μας» σε εκπομπές πολιτικού διαλόγου όπως ορίζει ο νόμος 2328/1995, άρθρο 3, παράγραφος 22, αλλά και την παρουσίαση των επίσημων δηλώσεων, ανακοινώσεων και θέσεών μας πάνω στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα από τα Δελτία Ειδήσεων με βάση τη «μεγαλύτερη δυνατή πολυμέρεια» όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 77/2003, άρθρο 14, παράγραφος 1, αλλά και όπως το ΕΣΡ έχει κατά καιρούς υποδείξει με Οδηγίες που έχει εκδώσει.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι είναι ανήκουστο σε αυτή την άνιση και παράνομη σύμφωνα με τα επιβαλλόμενα με βάση το νόμο μεταχείρισή μας, να πρωταγωνιστεί και η Δημόσια Τηλεόραση μαζί με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η Δημόσια Τηλεόραση, η οποία χρηματοδοτείται από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών μέσω χρέωσης στο λογαριασμό της ΔΕΗ, είναι υποχρεωμένη να προσφέρει δίκαιες αναλογικά ευκαιρίες εκπροσώπησης σε όλα τα κόμματα, την συμμετοχή των οποίων στη βουλή έχει αποφασίσει διά της ψήφου του ο λαός και προπαντός να σέβεται τη σχετική νομοθεσία και όχι να μετέχει ενεργά στη φίμωσή μας και στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο Εκπρόσωπος του Κινήματος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Σχόλια