Πλήρης δικαίωση Καμμένου, που μιλάει για το επονείδιστο χρέος που δημιούργησαν τα τοκογλυφικά επιτόκια

«Δώρο δισεκατομμυρίων» για την Ελλάδα;
Σε ενδιάμεση λύση για την Ελλάδα φαίνεται να οδηγείται η ευρωζώνη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Στο πλαίσιο αυτό η SZ κάνει λόγο για «δώρο δισεκατομμυρίων».
Οι χώρες της ευρωζώνης φαίνεται πως προσανατολίζονται στο να καλυφθεί καταρχήν μόνον το χρηματοδοτικό κενό ύψους 13,5 δις ευρώ που θα δημιουργηθεί μέχρι το 2014, και όχι μέχρι το 2020.
«Θα εστιάσουμε στο 2013 και στο 2014, για ένα ποσό της τάξης των 13,5 δις. ευρώ», δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες,  ενώ επικαλούμενη ευρωπαίους διπλωμάτες η Handelsblatt αναφέρει ότι το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς νέο δανεισμό.
Με ποιο τρόπο; Αφενός θα μπορούσε να αποφασιστεί δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει ήδη η Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της, θέμα που έθεσε ανοιχτά την Τρίτη και ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αφετέρου εξετάζεται και το ενδεχόμενο τα μελλοντικά δάνεια από τον EFSF να δοθούν με μηδενικό επιτόκιο ή με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Και οι δύο αυτές προτάσεις, όπως σημειώνει σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Δώρο δισεκατομμυρίων έρχεται να σώσει την Ελλάδα», ισοδυναμούν πρακτικά με απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους προϋπολογισμούς των ευρωπαίων εταίρων, αφού αυτοί θα στερηθούν εσόδων, τα οποία πρέπει να βρουν τρόπους να τα αντλήσουν από άλλες πηγές.

Deutsche Welle
Υ.Γ
Να μειώσουν...να κόψουν τα επιτόκια λένε οι Ευρωπαίοι...
Γιατί άραγε μας αγάπησαν...ή μήπως ανησυχούν...ή μήπως τα επιτόκια είναι τοκογλυφικά;;
Άλλη μια δικαίωση για τον Πάνο Καμμένο ο οποίος επανέλαβε προχθές στην βουλή την πάγια θέση του λέγοντας:
"Το χρέος λύνεται πολιτικά. Και το χρέος λύνεται με σεισάχθεια, με διαγραφή μονομερή του χρέους, το οποίο είναι επονείδιστο", τόνισε ο Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας ότι το επονείδιστο χρέος δημιούργησαν τα τοκογλυφικά επιτόκια και οι εταιρείες που συνδιαλέγονταν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. (Siemens, HDV, εταιρείες εξοπλιστικών προγραμμάτων)."

Σχόλια