BGS - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στις 14 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο της “Διεθνούς Εβδομάδος Επιχειρηματικότητας 2012”,πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα “Δημόσια συζήτηση για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία” που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε (με εθελοντική εργασία) η ομάδα "BGS Economics Group " μεταξύ 150 επιχειρηματιών διαφόρων δραστηριοτήτων και κλάδων, οι οποίοι ξεκίνησαν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.


Στην έναρξη της εκδήλωσης η Μαρία Τσακάλη, επίτιμη πρόξενος της Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη και υπεύθυνη του γραφείου Θεσσαλονίκης του British Council, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε τη δομή της ημερίδας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ διαβάστηκε επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρου Καλαφάτη.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του BGS Βασίλης Ζώτος ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου και έδωσε το βήμα στο μέλος του BGS, γενικό διευθυντή της KPMG Γιώργο Ραουνά, ο οποίος παρουσίασε και σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με αυτήν τα βασικά κίνητρα για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι οι καινοτόμες ιδέες και η επαγγελματική ανεξαρτησία. Οι μισοί από τους επιχειρηματίες αυτοχρηματοδότησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ το 60% περίπου είχε σχετικά χαμηλό αρχικό κόστος επένδυσης (μικρότερο από 30 χιλ. ευρώ). Οι τομείς που χρειάστηκε να εστιάσουν οι επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα ήταν τα κανάλια προώθησης, η στόχευση του πελατολογίου και φυσικά η χρηματοδότηση ενώ ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος της οικογένειας και των φίλων, οι οποίοι βοηθούν σε πολλαπλά επίπεδα. Τα βασικότερα προβλήματα που κατεγράφησαν είναι η αδυναμία ικανοποιητικής προώθησης των προϊόντων/υπηρεσιών (ελλιπές μάρκετινγκ), η γραφειοκρατία και η αδυναμία χρηματοδότησης της επένδυσης. Ως παράγοντες επιτυχίας θεωρούνται η καινοτομία, η γνώση και εμπειρία, αλλά κυρίως η επιμονή. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι 2 στους 3 επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον των εταιρειών τους, βασιζόμενοι όμως κυρίως στην εξωστρέφεια και ότι το δείγμα επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Συμπερασματικά αναφέρθηκε πως το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται στους νέους ανθρώπους που με μικρό κεφάλαιο επιχειρούν με καινοτομία έχοντας έναν εξαγωγικό προσανατολισμό.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης συντόνισε τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι: Λιάνα Γούτα (ΕΕΔΕ-ΤΟΓΜΕ), Νίκος Ευθυμιάδης (Κ&Ν Ευθυμιάδης), Άγγελος Μαγκλής (Ατλαντίς), Νίκος Μπακατσέλος (Πυραμίς), Κωνσταντίνος Πιστιόλας (Agrino) και Παύλος Σκεντερίδης (Bio-insectas).

Η Λιάνα Γούτα έλαβε πρώτη το λόγο και αφού αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες που οριοθετούν την επιχειρηματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εστίασε στη γυναικεία επιχειρηματικότητα εντοπίζοντας τον φόβο των γυναικών μπροστά στην πρόκληση αυτή και την αναγκαιότητα αλλαγής κουλτούρας για την επίτευξη του στόχου βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της καινοτομικής δραστηριότητας.
Ο Άγγελος Μαγκλής ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η σκυτάλη παραδίδεται σε μια “θυμωμένη” νέα γενιά. Στη συνέχεια τοποθέτησε τη στρατηγική σε κεντρικό ρόλο, τονίζοντας ότι μια νέα ιδέα χρειάζεται καλή προετοιμασία για τη μεγιστοποίηση της πιθανότητας εξέλιξής της σε μια καλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρέπει, όπως ανέφερε, να πεταχτούν στο καλάθι κάποιες ιδέες για να καταλήξει κάποιος στην πλέον βιώσιμη. Τέλος τόνισε τη μεγάλη αξία ενός καλά προετοιμασμένου και ρεαλιστικού επιχειρηματικού σχεδίου.
Ο Νίκος Μπακατατσέλος ανατρέχοντας στους παράγοντες επιτυχίας της εταιρείας του, χρησιμοποίησε την έκφραση «γυρίζω και μυρίζω» εννοώντας την ανάγκη των νέων επιχειρηματιών να εντοπίσουν και επισκεφθούν συναφείς εταιρείες για να ωφεληθούν από την εμπειρία τους και να ενσωματώσουν τα καλά στοιχεία τους στη δική τους προσπάθεια. Η επαφή με τους πελάτες δημιουργεί επίσης γνώση και αυτή καινοτομία. Η πρότασή του συνοψίστηκε στο τετράπτυχο: Τολμώ – Προσπαθώ – Πιστεύω – Κυνηγώ το όνειρο.

Ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες του επιχειρείν στην Ελλάδα λόγω του αναποτελεσματικού περιβάλλοντος. Επίσης τόνισε ότι η παγκοσμιοποιημένη αγορά δίνει τη δυνατότητα να έχει κάποιος την έδρα του οπουδήποτε και απευθύνεται στις αγορές που τον ενδιαφέρουν. Όσον αφορά το προφίλ του νέου επιχειρηματία ανέφερε ότι πρέπει να έχει ανεξάρτητο πνεύμα και ως ένα βαθμό άγνοια κινδύνου για να μπει σε αυτή την επίπονη διαδρομή.
Ο Παύλος Σκεντερίδης έδωσε βάρος στην ανάγκη σταθερών συνθηκών στο επιχειρηματικό περιβάλλον και ανέφερε ότι το επιχειρείν στην Ελλάδα αποτελεί δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Με τις προσωπικές του εμπειρίες επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με την οικογενειακή χρηματοδότηση, τη γραφειοκρατία αδειοδότησης και τη σημασία της προώθησης των προϊόντων. Τέλος τόνισε την ανάγκη ζύμωσης και επεξεργασίας της αρχικής ιδέας για την επιτυχή υλοποίησή της.
Ο Νίκος Ευθυμιάδης ξεκαθάρισε ότι τέλειωσαν οι ημέρες των επιδοτήσεων και οι αγρότες θα πρέπει να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες στο νέο περιβάλλον. Κάθε νέος επιχειρηματίας πρέπει να κάνει πλήρη διάγνωση της αγοράς του, να κατανοήσει το περιβάλλον στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί, να εντοπίσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να διαμορφώσει πλήρη συναίσθηση των κινδύνων. Αυτό θα του επιτρέψει να γίνει ένας διεθνής καινοτόμος επιχειρηματίας. Έκλεισε την τοποθέτησή του χαρακτηρίζοντας τους επιχειρούντες στην Ελλάδα ως “ήρωες”.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ο Παντελής Σαββίδης έδωσε τον λόγο στο ακροατήριο για ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τους συμμετέχοντες στο πάνελ, διαμορφώνοντας έναν ζωντανό και γόνιμο διάλογο, όπου παρά τη διαπίστωση των εμποδίων για το επιχειρείν στην Ελλάδα, παρέμεινε μια αισιόδοξη νότα για του Έλληνες μικρούς ή μεγάλους ήρωες της επιχειρηματικής κοινότητας που μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του τόπου μας.
Το ενδιαφέρον όλων ήταν τόσο μεγάλο έτσι που η δημόσια συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι τις 22.30 κατά την διάρκεια της ωραίας δεξίωσης που ακολούθησε.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αρκετά μεγάλο ήταν και το ακροατήριο που παρακολούθησε την ημερίδα σε ζωντανή μετάδοση από την Livemedia.gr .
Για περισσότερες πληροφορίες στο e-mail info@bgs.gr ή στο τηλ. 210 6536069.

Σχόλια