Στάινμπρουκ: Η Αθήνα δεν πρόκειται να επιστρέψει τα επόμενα 8 χρόνια στις κεφαλαιαγορές

Πληθαίνουν οι δηλώσεις πολιτικών παραγόντων του κυβερνητικού συνασπισμού με τις οποίες προετοιμάζεται η γερμανική κοινή γνώμη ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα όχι μόνον θα συνεχιστεί, αλλά θα κοστίσει χρήματα.
Σειρά έχουν τα ως τώρα “ατίθασα παιδιά” του συνασπισμού, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Μετά από χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον πρώην υπουργό Eξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκενσερ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και υπουργός Oικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ουσιαστικά αποδέχτηκε αυτά που ζητούσε ο Γκένσερ εδώ και καιρό από την ηγεσία του κόμματος του:
την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν ανάγκες, την παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ και την στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως και την τήρηση των συμφωνηθέντων (Bild).
Λύσεις που «δεν θα πνίξουν αυτό που ξεκίνησε στην Ελλάδα»
Η επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών στη γερμανική βουλή, Γκέρντα Χάσελφελντ Η επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών στη γερμανική βουλή, Γκέρντα Χάσελφελντ
Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις της προέδρου της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών στη γερμανική βουλή, Γκέρντα Χάσελφελντ, στη εφημερίδα Die Welt. Αφού αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα η κα Χάσελφεντ, αναφερόμενη στη συνάντηση του Eurogroup την Δευτέρα, τονίζει ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις που “δεν θα πνίξουν αυτό που ξεκίνησε στην Ελλάδα”. Η κα Χάσελφελντ απορρίπτει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την χώρα και κάνει λόγο για “τροποποιήσεις των ισχυόντων ρυθμίσεων”, δηλαδή, “να δοθεί στην χώρα περισσότερο χρόνος” και να συμφωνηθεί μια “επέκταση της ως τώρα βοήθειας”.
Η Αθήνα δεν πρόκειται να επιστρέψει τα επόμενα 8 χρόνια στις κεφαλαιαγορές
Ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ
Ο σοσιαλδημοκράτης Πέερ ΣτάινμπρουκΗ αλλαγή στάσης στον κυβερνητικό συνασπισμό “διευκολύνεται” και από τις δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη Πέερ Στάινμπρoυκ, αντιπάλου της καγκελαρίου στις επόμενες εκλογές. Στην αυριανή Bild, ο υποψήφιος καγκελάριος επιμένει ότι για την διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής οι Γερμανοί θα πρέπει να κάνουν θυσίες και πιθανολογεί ότι Γερμανία θα χάσει δισεκατομμύρια λόγω των εγγυήσεων που έχει δώσει για να πάρει η Ελλάδα δάνεια. Τέλος, ο κ. Στάινμπρoυκ είναι πεπεισμένος ότι χώρα δεν πρόκειται να επιστρέψει τα επόμενα οκτώ χρόνια στις κεφαλαιαγορές. Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Σχόλια