Μνημόνιο Νο 3. Πότε ;

Για να θυμόμαστε, επιγραμματικά, τα σχετικά πρόσφατα γεγονότα.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η γνωστή τρόικα, επιβάλουν το 1ο μνημόνιο στην Ελλάδα, δημιουργείται ο EFSF, και αμέσως μετά υπογράφεται η δανειακή σύμβαση των 110δις €.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ. Ρουμελιώτης
Ένα μνημόνιο το οποίο, σύμφωνα και με τη μαρτυρία του κ.Ρουμελιώτη (εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ), ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα αποτύχει, κυρίως λόγω του ότι η χρονικά περιορισμένη δυνατότητα που δινόταν στην χώρα μας, για να πετύχει τους στόχους του μνημονίου, ήταν απλά ... εξωπραγματική.
Το δε επιτόκιο της δανειακής σύμβασης, (αλλά και ο τρόπος που τα 110δις € θα δινόταν στην Ελλάδα) ήταν καθαρά τοκογλυφικό
Με λίγα λόγια, αντί η "βοήθεια" των 110 δις € να δοθεί απευθείας από την ΕΚΤ ή τον (νέο) EFSF στην Ελλάδα (κεντρική κυβέρνηση), αυτά δίνονταν με το χαμηλό επιτόκιο της ΕΚΤ στις κεντρικές τράπεζες των κρατών που είχαν αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσουν τη χώρα μας, οι οποίες στη συνέχεια δάνειζαν τη χώρα μας κερδοσκοπώντας από τη διαφορά του επιτοκίου που μας χρέωναν. Έτσι η κεντρική τράπεζα (πχ) της Γερμανίας, έχει κερδίσει μέχρι στιγμής, πάνω από 45δις € από τη "βοήθεια" αυτή προς τη χώρα μας.
Στο 2ο εξάμηνο του 2011, κι ενώ έχουν εκταμιευθεί περίπου 87 από τα 110δις €, η τρόικα με το πρόσχημα ότι η χώρα μας καθυστερεί στην εφαρμογή όσων προβλέπονται από το μνημόνιο, δεν εκταμιεύει τη δόση που προβλεπόταν από τον Αύγουστο (θυμάστε την τρομοκρατία ότι η χώρα θα πτωχεύσει χωρίς τη δόση, δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις κλπ), επιβάλει το 2ο μνημόνιο και ταυτόχρονα την (ανυπόγραφη ακόμη) δανειακή σύμβαση των 109δις € και του (εγκληματικού) PSI που κατέστρεψε ουσιαστικά όλους τους δημόσιους φορείς που κατείχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ.

ο πρωθυπουργός του μνημονίου 2 και του PSI κ. Λ.Παπαδήμος

Για να μας χρυσώσουν δε το χάπι, ανακοινώνεται η μείωση του επιτοκίου δανεισμού αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ταυτόχρονα, ιδρύεται το ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο στο οποίο μεταβιβάζονται σταδιακά όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, με σκοπό την αξιοποίηση - πώλησή τους σε επίδοξους επενδυτές. Με μία μικρή λεπτομέρεια, κανένα από τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, άπαξ και μεταβιβαζόταν - εκχωρούνταν στο ΤΑΙΠΕΔ, δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να επιστρέψει στην κυριότητα του δημοσίου !
Με αυτό δε το 2ο μνημόνιο, η Ελλάδα δανείζεται πλέον οριστικά με βάση το Αγγλικό δίκαιο και ορίζονται τα Λουξεμβουργιανά δικαστήρια για την οποιαδήποτε διαφορά που πιθανόν να προκύψει μεταξύ των δανειστών και της χώρας.
Σήμερα, ζούμε στην εποχή που η τρόικα δεν εκταμιεύει την δόση των 31.5δις € (ενώ έχουν παρέλθει και οι ημερομηνίες εκταμίευσης δύο ακόμη δόσεων αξίας 13,2δις €), με την ίδια δικαιολογία του 2ου εξαμήνου του 2011. Η συνηθισμένη τρομοκρατία περί πτώχευσης της χώρας επιστρατεύεται ξανά. Η χώρα, καθυστερεί στην εφαρμογή των προβλεπομένων μέτρων, δεν προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις, δεν, δεν, δεν ...
Γίνεται ήδη ανοιχτά λόγος από την κα Μέρκελ για απώλεια εθνικής κυριαρχίας όσων κρατών χρωστούν πάνω από το 80% του ΑΕΠ τους, για εποπτεία από Ευρωπαίους αξιωματούχους του ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ στον οποίο κατατίθενται τα χρήματα των δανειακών συμβάσεων αλλά και των εσόδων του ελληνικού κράτους, αλλά κυρίως γινόμαστε κοινωνοί της διαφοράς που υπήρχε ήδη από το 2010 μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Μια διαφορά που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για το δανεισμό της χώρας μας. Το κατά πόσο δηλαδή το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, με το ΔΝΤ να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού δημοσίου χρέους, αυτή τη φορά όμως στα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους θεσμικοί φορείς, όπως η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν αναλάβει τη δανειοδότηση της Ελλάδος.

Κάτι που φυσικά η γερμανοκρατούμενη οικονομικά Ευρώπη, ούτε που θέλει να ακούσει.
Ταυτόχρονα όμως, γίνεται αναφορά και για την διετή επιμήκυνση που θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, κάτι που φυσικά θα έχει ... κόστος για τη χώρα μας.

Τι φαντάζεστε ότι θα ακολουθήσει ;


Προφανώς ένα νέο μνημόνιο, με καθαρά αποικιακούς αυτή τη φορά όρους, που φυσικά θα οδηγήσουν στην απόλυτη πλέον υποδούλωση της Ελλάδας.
 

Σχόλια