ΠΟΕ-ΟΤΑ: 20-30 δήμοι απέστειλαν λίστες διαθεσιμότητας υπαλλήλων

Από τους 325 δήμους της Ελλάδας μόνο 20-30 απέστειλαν σήμερα Δευτέρα- ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή καταλόγων με εργαζόμενους - διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας, ανακοίνωσε ο γ.γ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Τσούνης σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτοί οι 20-30 δήμοι είναι όσοι δεν θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αφού δεν καλούνται από την κεντρική Διοίκηση να μετακινήσουν υπαλλήλους.

Την ίδια ώρα, 240-250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων καθώς οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ κατά 80% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009, καθιστά αδύνατον για οποιονδήποτε δήμο να παραμείνει εκτός Εποπτείας και Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε προκειμένου να εκφραστεί συμπαράσταση στους συλληφθέντες που κατηγορούνται για την επίθεση κατά του γερμανού πρόξενου, η Δ. Σπανού από την ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι εκατό χρόνια μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας πάμε για μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος.
Εκ μέρους της ΔΟΕ ο Λ. Νικολάρας υποστήριξε ότι η χώρα κατρακυλά καθημερινά στην αντιδημοκρατική εκτροπή και όσον αφορά στις συλλήψεις των συνδικαλιστών έκανε λόγο για «γκανγκστερικές απαγωγές».
Όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επόμενος στόχος των κινητοποιήσεων κατά των νέων μέτρων είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς - όπως ειπώθηκε επανειλημμένως - είναι «όλοι υπό απόλυση».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, ζήτησαν εκ νέου από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να μην αποστείλει τα στοιχεία του προσωπικού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επέμειναν πως η ρύθμιση «δεν θα περάσει».
Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα χρονικά όρια εφαρμογής του νόμου, συνεχίζοντας το διάλογο με τους αιρετούς, τονίζοντας ότι πρέπει να τεκμηριωθεί το επιχείρημά της «ότι δεν πρόκειται να προβεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις».
Από το πρωί εργαζόμενοι του δήμου κατέλαβαν για ακόμη μία φορά το κτήριο της οδύ Λιοσίων. Συνολικά, σήμερα γενικεύτηκαν οι καταλήψεις κτηρίων και υπηρεσιών των δήμων ανά την Ελλάδα.
Οπως γνωστοποιήθηκε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τετάρτη στις 10 το πρωί.
Καταλήψεις και σε υπουργεία
Καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Τουρισμού, καθώς η διαθεσιμότητα αφορά σημαντικό αριθμό υπαλλήλων τους.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο Υγείας περίπου 70 υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν λάβει το χαρτί της διαθεσιμότητας. Οι συνάδελφοί τους προχώρησαν σε κατάληψη του κεντρικού κτηρίου, ζητώντας να αλλάξει άμεσα η απόφαση και να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν αύριο σε 24ωρη απεργία, ζητώντας να μην υπαχθούν στη ρύθμιση 60 συνάδελφοί τους. Νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία των δύο συλλόγων εργαζομένων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Κορασίδη, και εξέφρασε την αντίθεσή της στη διαθεσιμότητα.
Εν τω μεταξύ, παραλύουν όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στους πέντε νομούς μετά από απόφαση που πήραν σήμερα οι εργαζόμενοι. Όπως ανακοινώθηκε προχωρούν σε κατάληψη η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα όταν θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για να συζητήσει και τα θέματα που έχουν σχέση με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις προσωπικού καθώς επίσης και τα θέματα που έχουν σχέση με την επιτροπεία που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε σήμερα και αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Σε συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία εκτιμήθηκε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι καταλήψεις που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη ενώ υπήρξε συνάντηση των αρχηγών παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας με τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.
«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε οριζόντιο μέτρο το οποίο θίγει την υπηρεσιακή ικανότητα της Περιφέρειας» δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης και ανακοίνωσε πως «δεν πρόκειται να αποσταλούν διαπιστωτικές πράξεις που ζητά το υπουργείο».
Νέα αναβολή της δίκης για την επίθεση στον πρόξενο
Εξάλλου, νέα αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου πήρε η δίκη των τριών κατηγορούμενων για το επεισόδιο σε βάρος του γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη.
Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε εκ νέου την εκδίκαση της υπόθεσης -μετά την πρώτη αναβολή που ζήτησαν και πήραν το περασμένο Σάββατο οι κατηγορούμενοι, αυτή τη φορά λόγω απουσίας των μαρτύρων αστυνομικών οι οποίοι επικαλέστηκαν υπηρεσιακές υποχρεώσεις.
Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν και σήμερα εκατοντάδες συνάδελφοι των τριών εργαζομένων. Το «παρών» έδωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Μικροένταση υπήρξε όταν οι συγκεντρωθέντες επιχείρησαν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο. Κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα.
«Καμία ποινική δίωξη, κανένας μηχανισμός καταστολής δεν θα σταματήσει κανένα δίκαιο αγώνα που έχει να κάνει με το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε ότι από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, μόνο 20 δήμαρχοι έχουν στείλει τα στοιχεία που ζητεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ποδηγετούνται, δεν υποτάσσονται. Ενωμένα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους να ακυρώσουν στην πράξη την επιδίωξη της συγκυβέρνησης να στείλει χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία και στη φτώχεια».
Κινητοποιήσεις και την Τρίτη
Για αύριο Τρίτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ για την απογευματική βάρδια.
Επιπλέον, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρρύθμισης. Ανάλογες συγκεντρώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πρωτεύουσες νομών.
naftemporiki.gr

Σχόλια