Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Με Νόμο της χούντας η αυριανή πραξικοπηματική απαγόρευση των συγκεντρώσεων


Φωτιές έχει ανάψει η σημερινή απόφαση για την απαγόρευση διαδηλώσεων εν όψει της επίσκεψης Μέρκελ. Ο Βασίλης Γαλούπης θυμίζει το περιβόητο και σκοτεινό άρθρο 18!  
Χαμός γίνεται τις τελευταίες ώρες με την απόφαση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής, που αναφέρει ρητώς ότι εν όψει της άφιξης Μέρκελ αύριο Τρίτη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ Ή ΠΟΡΕΙΑ στην περιοχή της πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς κλπ., κλπ.».

Η κουβέντα έχει ανάψει για τα καλά στα σάιτ και τα φόρουμ, όπως βέβαια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι όλοι μιλάνε για το γνωστό νόμο επί χούντας.
Έχει, λοιπόν, ένα ιστορικό, όπως κι επίκαιρο ενδιαφέρον, να γυρίσουμε χρόνια πίσω προκειμένου να δούμε πότε ενεργοποιήθηκε εκείνο το φιρμάνι που ήδη υπήρχε και ήταν έτοιμο για απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα που βρήκα πριν λίγο είναι από τις 10 Απριλίου 1969 (εφημερίδα «Τα Νέα»).
Ακριβώς πάνω από το επίμαχο δημοσίευμα (μπορείτε να δείτε φωτοτυπίες πιο κάτω) υπάρχει μεγάλη φωτογραφία του δικτάτορα και «προέδρου της κυβερνήσεως» Γιώργου Παπαδόπουλου την ώρα που μιλάει σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.
Ο τίτλος του κειμένου είναι «Εν ισχύ τρία ακόμα άρθρα του Συντάγματος περί ασύλου, συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι».
Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι «όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της κυβέρνησης (σ.σ. Παπαδόπουλος) τρία ακόμα άρθρα του Συντάγματος ετέθησαν από χθες σε εφαρμογή».
Το επίμαχο άρθρο που υπήρχε στο Σύνταγμα κι ενεργοποιήθηκε ήταν το άρθρο 18, το οποίο έλεγε:
ΑΡΘΡΟΝ 18:
1) Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα όπως συνέρχονται ησύχως και αόπλως, ως ο νόμος ορίζει.
2) Το Κράτος δύναται να λαμβάνει μέτρα προστασίας των δημοσίων συναθροίσεων, οι οποίες πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως 48 ώρες πριν την πραγματοποίησή τους. ΑΙ ΕΝ ΥΠΑΙΘΡΩ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ Ν’ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ ΑΝ ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑΝ ΤΑΞΙΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΝ.
Αυτό, λοιπόν, αναφέρεται στο άρθρο που ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας κι επιστρατεύθηκε τώρα για την επίσκεψη Μέρκελ. Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, όπως το πιθανότερο είναι να ξαναγίνει και στο μέλλον.
Στην περίπτωση που κάποια κυβέρνηση ή «κυβέρνηση» αποφασίσει να ενεργοποιήσει και το νόμο 4.000 για το γιαούρτωμα και το κούρεμα με την ψιλή, εδώ είμαστε για να βρούμε πότε πρωτοεφαρμόστηκε κι αυτός… Καλή μας νύχτα και καλή μας τύχη...
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.