Σε «φονικό σπιράλ» η Ελλάδα

Σε συνέντευξή του σε 6 ευρωπαϊκές εφημερίδες, Süddeutsche Zeitung, El Pais, The Guardian, Gazeta, La Stampa, Le Monde, ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ αναφέρεται στην Ελλάδα και υπόσχεται ότι "θα κάνει τα πάντα προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει τους απαιτούμενους πόρους, χωρίς να της τεθούν νέοι όροι". Στην ερώτηση εάν αυτές τις απόψεις του τις λέει και στην Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ απαντά: "Το γνωρίζει πολύ καλά. και η απόδειξη είναι ότι μετέβη στην Αθήνα".
«Ένα φονικό σπιράλ» επιγράφει το σχόλιο της στο ένθετο «Ευρώπη» που φιλοξενούν σήμερα
η Süddeutsche Zeitung και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες η Τόνια Μαστρομπουόνι. «Όπως έχουν διαπιστώσει επιφανείς οικονομολόγοι και αναλυτές, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα φονικό σπιράλ», παρατηρεί το σχόλιο και διευκρινίζει: «Τα μέτρα λιτότητας πιέζουν την αγορά και έτσι αυξάνεται το έλλειμμα. Έτσι με τη σειρά τους αυξάνονται και τα χρέη με συνέπεια να είναι απαραίτητες μεγαλύτερες περικοπές. Ο γνωστός οικονομολόγος της Pimco Μοχάμεντ ελ-Εριάν είπε πρόσφατα: «Καμία λιτότητα και καμία μεταρρύθμιση ακόμη και εάν ήταν κοινωνικά εύπεπτες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν, εφόσον η Ελλάδα δεν ανακτήσει περισσότερη ευχέρεια κινήσεων». Με άλλα λόγια εάν η Ελλάδα δεν βρει πάλι έναν δρόμο ανάπτυξης», επισημαίνεται στο σχόλιο.
«Η διάσωση της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Rundschau, που παρατηρεί: «Οι ελεγκτές της Ε.Ε. και η κυβέρνηση στην Αθήνα έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το επόμενο πακέτο περικοπών». Στη συνέχεια το ρεπορτάζ επικαλείται την αποκάλυψη του Der Spiegel, που θέλει το Βερολίνο να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σε έναν ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό. «Πυκνώνουν οι ενδείξεις που θέλουν την επόμενη δόση να εκταμιεύεται τον Νοέμβριο για την Αθήνα, καθώς το Βερολίνο είχε πρόσφατα επαναλάβει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη», γράφει η εφημερίδα Deutsche Welle

Σχόλια