Μην περιμένετε αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφή

Παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις. Ούτε για την Ελλάδα, διευκρινίζει το Βερολίνο.
Σαφώς και θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο, “αλλά μόνον εν παρόδω”, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι στην γερμανική πρωτεύουσα. Η ίδια πηγή απέρριψε την περίπτωση να κατατεθεί στη Σύνοδο ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, ενώ στην ερώτηση για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της έκθεσης, παραδέχθηκε ότι το πιθανότερο είναι να κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε εμμέσως το αίτημα που διατύπωσε το Γιούρογκρουπ πριν από δέκα μέρες προς την Ελλάδα, να θέσει δηλαδή ως τη Σύνοδο Κορυφής σε ισχύ τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα.
Το ζητούμενο είναι, είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος της καγκελαρίας, τρόικα και ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα για αυτά που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Το ίδιο στέλεχος αναμένει ότι η Σύνοδος θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβησαν στο Βερολίνο και κύκλοι της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως η Σύνοδος Κορυφής να εκφραστεί θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμισαν ότι πρώτος παραλήπτης της έκθεσης της τρόικας θα είναι το Γιούρογκρουπ.
Διαφωνίες για τον “υπερεπίτροπο”
Σε σχεδόν όλα τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ φαίνεται να επικρατεί στον έναν ή στον άλλο βαθμό διάσταση απόψεων. Τόσο ανάμεσα στην Κομισιόν και την Γερμανία, όσο και ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, αλλά και εντός της γερμανικής κυβέρνησης. Πχ. οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προκάλεσαν μόνον ενδοιασμούς στην Κομισιόν αλλά και στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας της δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρωζώνη ο κ. Σόιμπλε έχει προτείνει την αναβάθμιση του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων σε “υπερεπίτροπο,” ο οποίος θα έχει το δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ήδη στη φάση του προσχεδίου.
Η ίδια πηγή από τους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να υιοθετήσει την πρόταση. Υποστήριξε μεν ότι το Βερολίνο θέλει μια ισχυρότερη παρέμβαση της ΕΕ στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών, την πρόταση Σόιμπλε όμως την χαρακτήρισε ως ένα σχέδιο που κατέθεσε στα πλαίσια μιας τρέχουσας συζήτησης που και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σχεδόν ταυτόσημη εκτίμηση εξέφρασε πηγή της Κομισιόν στο Βερολίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μας τιμά η εμπιστοσύνη που τρέφει ο κ. Σόιμπλε για την Κομισιόν”, αλλά “θα πρέπει να δούμε το τι μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένα με αυτήν την πρόταση, με τα ως τώρα δεδομένα, πάντως, η εφαρμογή της πρότασης Σόιμπλε είναι ανέφικτη.” Την πρόταση Σόιμπλε για υπερεπίτροπο απορρίπτουν επίσης οι συγκυβερνώντες γερμανοί Φιλελεύθεροι, επειδή, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Ράινερ Μπρούντερλε, θα είχε την “υψηλή εποπτεία” του νομοθετικού έργου της γερμανικής βουλής. Deutsche Welle

Σχόλια