Η «ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ"ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ..


Η μεγάλη εφημερίδα του Ισραήλ " HAARETZ" (12/09/2012)αποκαλύπτει:
Η «ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ"ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ..
Μετά από δώδεκα χρόνια, μια από τις πιο ρυπαρές υποθέσεις απάτης στην ιστορία του Ισραήλ έκλεισε χθες όταν το Περιφερειακό Δικαστήριο Ιεροσολύμων καταδίκασε τον ισραηλινό επιχειρηματία Μπεν Ζούσμαν στην «υπόθεση του Ελληνικού Πατριαρχείου». Το σκάνδαλο είχε ως κύριο θέμα μια κατασκευασμένη αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου και του Ελληνικού Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.


«Η καταγγελία,» παρατήρησε ο Δικαστής Ραφαήλ Κάρσνελ, «αναφέρεται σε μια ασυνήθως πολύπλοκη και εκτεταμένη πράξη απάτης, και μάλιστα φαίνεται ότι αυτό ήταν ένα ανεξιχνίαστο επεισόδιο που η πραγματικότητα φαίνεται πιο παράξενη από την φαντασία».
Αφού ξεσκεπάσθηκε η απάτη που ο Ζούσμαν έστησε, έφυγε στην Ρουμανία, και έμεινε εκεί ενώ με ο συνέταιρός του στην υπόθεση, Ιακώβ Ραβίνοβιτς, ενοχοποιήθηκε και καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια στην φυλακή. Σκληραίνοντας την απόφαση και επιδίδοντας την ποινή έξι χρόνων, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι η υπόθεση του Πατριαρχείου αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ειδεχθείς πράξεις απάτης ,που έχει διαπραχθεί ποτέ στον τομέα της αγοραπωλησίας εκτάσεων στο Κράτος του Ισραήλ.
Ο Ζούσμαν εκδόθηκε υπόδικος στο Ισραήλ από την Ρουμανία πριν από 18 μήνες. Στην δεκαετία του 1970 εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά ασχολόταν με την επιχείρηση ακινήτων. Με το πέρασμα των χρόνων καλλιεργούσε δεσμούς με το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση εκείνος εκμεταλλεύθηκε τους δεσμούς αυτούς να εξυφαίνει μια εκτεταμένη συνωμοσία αγοραπωλησίας εκτάσεων με τον συνένοχό του Ραβίνοβιτς, ερήμην του Πατριαρχείου.
Οι δύο εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι το Ελληνικό Πατριαρχείο έχει κυριότητα πολλών βαρυτίμων περιουσιακών στοιχείων και σημαντικών ακινήτων στα Ιεροσόλυμα και σε άλλα καίρια σημεία στην χώρα του ΙσραήλΜεταξύ άλλων οικοπέδων το πατριαρχείο έχει κυριότητα σε εκτάσεις στο κέντρο των Ιεροσολύμων όπου κτίσθηκε η γειτονιά Ρεχαβιά. Η συμφωνία εκμίσθωσης για την Ρεχαβιά που υπεγράφη μεταξύ του ΕΕΤ και του Πατριαρχείου στις αρχές της δεκαετίας του 1950 θα λήξει σε περίπου 40 χρόνια.
Οι δύο συνωμότες μάγεψαν την ψευδαίσθηση ότι ο ηλικιωμένος και ανόητος τότε Πατριάρχης Διόδωρος είχε ενδιαφέρον να εκπονήσει μιαν καινούργια συμφωνία για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρεχαβιά μαζύ με εκτάσεις γύρω από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό στα Ιεροσόλυμα, καθώς και στο Μπέϊτ Σεμές. Πρότειναν το ΕΕΤ να πληρώσει $20 εκατομμύρια με αντάλλαγμα δικαιώματα εκμισθώσεων για τις εκτάσεις αυτές για 999 χρόνια.
Η πονηριά των συνωμοτών έφθασε στην κορυφή στα μέση Απριλίου 2000 όταν ο ασθενής Πατριάρχης υποδέχθηκε μιαν αντιπροσωπία αποτελούμενη από τον Ζούσμαν, τον Ραβίνοβιτς, τον δικηγόρο Ιακώβ Ουέϊνροθ, και ένα εκπρόσωπο του ΕΕΤ: ο σκοπός της συνάντησης ήταν το να εξασφαλίσουν την υπογραφή του πατριάρχου για την συμφωνία. Όμως ο Ραβίνοβιτς και ο Ζούσμαν αξίωσαν ότι ο πατριάρχης ήταν πολύ αδύναμος και δεν μπορούσε να υποδεχθεί τα μέλη της αντιπροσωπίας. Επομένως ο Ραβίνοβιτς και ο Ζούσμαν μπήκαν σε ένα δωμάτιο, μετά βγήκαν, δήθεν με έγγραφα υπογεγραμμένα από τον πατριάρχη.
Η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ιεροσολύμων συμπέρανε ότι οι δύο συνωμότες έδειξαν στον πατριάρχη ένα εντελώς διαφορετικό έγγραφο, ένα μεταβιβάζοντας τις καλύτερες ευχές για την γιορτή του Πάσχα. Όταν αναμετέδωσαν τα έγγραφα, ο Ραβίνοβιτς και ο Ζούσμαν έλαβαν από τον Ουέϊνροθ δύο φάκελους με επιταγές για $16 εκατομμύρια. Ο Ζούσμαν ήταν να φέρει αυτά τα χρήματα στον πατριάρχη, αλλά δεν το έκανε ποτέ. Αντί τούτου κατέθεσε $6 εκατομμύρια σε ένα τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.
Οι δύο συνωμότες πέτυχαν αυτό το κόλπο αφού επέμειναν σε άλλα μέλη της αντιπροσωπίας ότι η συναλλαγή πρέπει να εκτελεσθεί με απόλυτη διακριτικότητα, μήπως στοιχεία υπέρ των Παλαιστινίων μέσα στην Ελληνική εκκλησία εκτροχιάσουν την συμφωνία. Ο Ζούσμαν, συμπέρανε το Περιφερειακό Δικαστήριο Ιεροσολύμων, «ήταν καλά ενήμερος γι' όλα που συνέβαιναν εντός του Πατριαρχείου,ήταν μέλος της ομάδας που εκτέλεσε αυτή την πανούργα πράξη απάτης, μια που πίστεψαν οι συνωμότες ότι δεν θα ξεσκεπαζόταν για χρόνια η κομπίνα τους".
Ο Κάρσνελ ... χάρι στους δεσμούς του με τον πατριάρχη, ο Ζούσμαν ήταν ο παίκτης-κλειδί στην απάτη. Ο δικηγόρος του Ζούσμαν, Ζεβ Γκόρντον, είπε χθες ότι «έμεινε έκπληκτος από την απόφαση».

http://www.sotirioslogos.gr/index.php/presvigeni-patriarxia/1651-12

Σχόλια