ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΣΗΜΕΝΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου egerssi@otenet.gr www.apostoloupanos.gr
Τους ασκούς του Αιόλου έχει ανοίξει για τους εργαζόμενους του Ομίλου της πολυεθνικής Γερμανικής εταιρείας Siemens, το άρθρο 4, παρ.γ’ του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει: «η Siemens θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην ΕΔ. Μια τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκ. ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων».

Στην «Ελεύθερη Ώρα», είχε δημοσιευθεί επιστολή του σωματείου εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ (εταιρεία στην οποία η Siemens έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας), που έστειλαν προς τους βουλευτές του Νομού Ευβοίας και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σας ενημερώνουμε ότι οι επενδύσεις που θέλει να κάνει η Siemens, προσανατολίζονται στη μεταφορά του εργοστασίου BOSH-Siemens-Pitsos (BSP), από το Ρέντη που βρίσκονται τώρα οι εγκαταστάσεις του στον Ασπρόπυργο, και το οποίο απασχολεί 700 εργαζομένους συνολικά σε αποθήκες-γραφεία-παραγωγή».
Επίσης, στην «Ελεύθερη Ώρα» της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2012, παρουσιάστηκε επιστολή-καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων της εταιρείας BSH (Pitsos), θυγατρικής εταιρείας της
Siemens, στην οποία αντιδρούσαν έντονα, καταγγέλλοντας μεταξύ των άλλων: «Ξεπερνά τα όρια της κοροϊδίας η στάση της Siemens απέναντι στην Ελλάδα. Δεν φτάνει που όλοι οι όροι της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο είναι το μεγαλύτερο Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης η Γερμανική Εταιρεία ψεύδεται όσον αφορά στα της δήθεν επένδυσης των 60 εκατ. Ευρώ και
την αύξηση των θέσεων εργασίας. Έρχεται στην επιφάνεια ένα ακόμη ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την αθέτηση των συμφωνηθέντων. Αποκαλύπτεται το ψέμα της συμφωνίας Δημοσίου-Siemens….».
Σήμερα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι ενέργειες του σωματείου εργαζομένων της «Εβιόπ-Τέμπο», κατά της εργοδοσίας της εταιρείας για την μονομερή απόφαση περικοπής αποδοχών του προσωπικού. Απέστειλαν, λοιπόν, την 4/9/2012, επιστολή προς το Υπουργείο Απασχόλησης και κοινωνικής Προστασίας-Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας-Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Ν.Ευβοίας, η οποία κοινοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, με θέμα: «Σύγκληση τριμερούς συνεργασίας με αφορμή την μονομερή περικοπή αποδοχών των εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ». Ακολούθως, συνήλθε επιτροπή στην Επιθεώρηση Εργασίας του Ν.Ευβοίας, την 3η Οκτωβρίου 2012, μεταξύ της «ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ» και του «Σωματείου Εργαζομένων ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ», σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των δυο μερών. To αποτέλεσμα της σύσκεψης, ήταν να μην επέλθει συμφωνία και να οδηγηθεί η διένεξη στα Ελληνικά δικαστήρια, βασιζόμενη στην ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, 4601/304/12-3-2012, όπου υποστηρίζεται ότι η κατάργηση όλων των επιδομάτων και παροχών μονομερώς, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, δεν αφορά «θεσμικούς» όρους των Σ.Σ.Ε. και των διαιτητικών αποφάσεων και συνεπώς είναι ανεπίτρεπτη μια τέτοια μονομερής προσαρμογή, με την οποία καταργούνται οι όροι θεσμικού χαρακτήρα, η κρίση των οποίων για την θεσμική τους υπόσταση ανήκει στα δικαστήρια.
Στη συνέχεια, το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, έκανε καταγγελία στις 23 Οκτωβρίου 2012, προς την Επιθεώρηση Εργασίας Ευβοίας, ως παρακάτω: «Παρακαλώ, όπως παρέμβετε συμφιλιωτικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυθαίρετες και απαράδεκτες ενέργειες της διευθύνσεως της εταιρείας ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ. Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της εταιρείας καθημερινά καλεί μεμονωμένα εργαζόμενους και τους ασκεί ψυχολογική βία επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την παραγωγή, που σημειώνει πτώση, ισχυριζόμενη ότι διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο για την πτώση της παραγωγής που ήρθε ως συνέπεια της περικοπής του πριμ παραγωγής-απόδοσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη συνάντηση αυτή παρευρίσκεται μόνος ο εργαζόμενος με τρία άτομα, εκπροσώπους της επιχείρησης και παράλληλα τηρούνται πρακτικά και καταγράφονται τα όσα ο εργαζόμενος ως μορφή απολογίας! Στις συναντήσεις αυτές αξίζει να σημειωθεί ότι δε δίδεται η δυνατότητα παράστασης εκπροσώπου του σωματείου μας ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα του εργαζομένου. Παρακαλούμε, όπως καλέσετε τους νομίμους εκπροσώπους της εταιρείας προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά που κλονίζει το κλίμα εργασιακής ειρήνης και ανατρέπει το κλίμα συνεννόησης που υπήρχε στην επιχείρηση μέχρι σήμερα».
Από έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η συζήτηση των δυο μερών ορίστηκε για την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 12:00, στην Επιθεώρηση Εργασίας Χαλκίδας, όπως επίσης, πως το Σωματείο εργαζομένων θα προσφύγει εντός της προσεχούς εβδομάδας με αγωγή κατά της εταιρείας, στα Ελληνικά δικαστήρια.
Σημειωτέον, πως με θέμα «την αυθαίρετη μονομερή περικοπή αποδοχών των εργαζομένων από την ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, συμφερόντων της εταιρείας Siemens», είχαν υποβάλει ερώτηση την 14/9/2012, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Αποστόλου, Καραγιαννίδης, Μπάρκας, Μπόλαρη, Σταθάς, Στρατούλης και Χαραλαμπίδου.
Η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ δραστηριοποιείται στην πατρίδα μας από το 1935 στην παραγωγή ηλεκτρολογικού υλικού και πινάκων, εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας, σε μια έκταση 66 στρεμμάτων, διαθέτει πολύ καλή κτηριακή υποδομή, τεχνολογία, με προσωπικό που έχει άριστη τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα και το 2008 απασχολούσε 375 εργαζόμενους, το 2009-344, το 2010-385, το 2011-375 και το 2012 απασχολεί 358 εργαζόμενους. Το 2011 οι επενδύσεις έφτασαν στο ποσό των 3,477 εκ. ευρώ και το ίδιο έτος ο τζίρος ανήλθε στα 34,7 εκ. ευρώ. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας καλύπτεται κατά 48% από τον Όμιλο Siemens (37% Siemens Γερμανίας και 11% Siemens Ελλάδας), 31% από την γερμανική εταιρεία Phoenix Contact και το υπόλοιπο 21% από την Εθνική Τράπεζα.
Σε μια εποχή, λοιπόν, που η τρικομματική Κυβέρνηση Σαμαρά, εγκαλείται, από τον Ελληνικό λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την έωλη και άκυρη εξωδικαστική συμφωνία με τη Siemens, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης του μεγαλύτερου μεταπολεμικού πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου, η Γερμανική πολυεθνική εταιρεία εξακολουθεί να επιδεικνύει την ίδια αλαζονική συμπεριφορά εις βάρος και των εργαζομένων της.
Συνεπώς, αυτή η μνημονιακή Κυβέρνηση Σαμαρά, θα πάψει να είναι υποτελής προς τους Γερμανούς και να προστατέψει στο ελάχιστο τα δικαιώματα των εργαζομένων και το δικαίωμά τους στην εργασία;

Σχόλια