Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Αυτό θέλουν να βάλουν στο χέρι τα κοράκια της τρόικας και οι εταιρείες που τους ακολουθούν...

BLOOMBERG: Η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016 ..
Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την Φινλανδία ως η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού της Ευρώπης μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι αρμόδιες ελληνικές αρχές «ξεμπλοκάρουν» συμφωνίες που παρέμεναν «στον πάγο» για περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών κανονισμών. 
Η Φινλανδία, η οποία εξόρυξε πέρυσι 220.000 ουγκιές χρυσού, κατέχει την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των παραγωγών χρυσού.

Η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βωξίτη της Ευρώπης και η μεγαλύτερη χώρα προμήθειας περλίτη παγκοσμίως το 2010, σύμφωνα με το U.S. Geological Survey. Ο χρυσός είναι προς το παρόν το μοναδικό μέταλλο που εντάσσεται στα προγράμματα fast track.
Η Eldorado Gold Corp και η Glory Resources Ltd αναπτύσσουν τέσσερα ορυχεία, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα τον μεγαλύτερου παραγωγό χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016.
Η εξόρυξη χρυσού αρχίζει να «πατάει γκάζι» από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε το επονομαζόμενο πρόγραμμα fast-track εγκρίσεων έργων. Η καναδέζικη και η αυστραλιανή εταιρεία δήλωσαν πως τα projects τους θα προσθέσουν περίπου 425.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (τιμή spot 5ης Οκτωβρίου), στις 16.000 ουγκιές που παρήγαγε η χώρα το 2011.
«Υπάρξουν ξεκάθαρα αποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει τις δυνατότητες της μεταλλευτικής της βιομηχανίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Glory Resources, Jeremy Warthall. «Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι μια στάση υπέρ της εξόρυξης είναι κατάλληλη, λόγω των προοπτικών δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Eldorado Gold
Η Eldorado Gold απέκτησε τρία ορυχεία πέρυσι, μέσω της εξαγοράς της European Goldfields. Η εταιρεία αναπτύσσει τα ορυχεία της European Goldfields στις Σκουριές και την Ολυμπία, καθώς και το project στο Πέραμα. Τα τρία αυτά ορυχεία θα παράγουν περίπου 345.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, ενώ η Glory εκτιμά ότι το ορυχείο στις Σάπες θα έχει παραγωγή περίπου 80.000 ουγκιών ετησίως.
Η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 21% της παραγωγής χρυσού 1,7 εκατ. ουγκιών της Eldorado το 2016, σύμφωνα με έρευνα της BMO Capital Markets. Η εταιρεία στοχεύει σε παραγωγή 660.000 ουγκιών φέτος. Οι ελληνικές δραστηριότητες της Eldorado το 2016 θα αποφέρουν έσοδα υψηλότερα των 500 εκατ. δολαρίων ετησίως (με 1.500 δολάρια η ουγκιά), με βάση τις προβλέψεις του Bloomberg.
Η Eldorado έχει διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 εργαζόμενους από τότε που υλοποιήθηκε η εξαγορά, ενώ σχεδιάζει να το αυξήσει σε 1.500 άτομα όταν θα αναπτύξει πλήρως την παραγωγή της. Η Glory Resources από την πλευρά της λέει ότι θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή.
Η εταιρεία δηλώνει ότι θα πληρώσει φόρο 20% στην Ελλάδα, που προς το παρόν δεν υπάρχουν δικαιώματα χρήσης. Η εταιρεία αναφέρει ότι σχεδιάζει να καταβάλλει περίπου 1% των εσόδων της στις τοπικές κοινωνίες μέχρις ότου τεθούν σε ισχύ τα δικαιώματα χρήσης. Η Glory προβλέπει ότι θα καταβάλλει περίπου 80 εκατ. δολάρια σε φόρους και 22 εκατ. δολάρια σε δικαιώματα χρήσης κατά την τρέχουσα εκτιμώμενη ζωή του project, με βάση μια τιμή χρυσού 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά. Η ανακάλυψη και άλλων αποθεμάτων θα οδηγούσε σε επέκταση του χρόνου ζωής του ορυχείου και της καταβολής φόρων και δικαιωμάτων.
Τα ορυχεία των Σκουριών και της Ολυμπίας βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, μια περιοχή με 25,1% ανεργία στο τέλος του β' τριμήνου. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, όπου βρίσκονται τα ορυχεία του Περάματος και των Σαπών, κατέγραφε ανεργία 24%. Και τα δυο ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου.
Η Ελλάδα, η οποία είχε καταγράψει 10.500 θέσεις εργασίας στον τομέα της μετάλλευσης και της εξόρυξης το β' τρίμηνο, βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Eldorado στην Ελλάδα, Eduardo Moura, και τον Sharpe, που σήμερα διατελεί CEO της Euromax Resources, η αυξανόμενη ανεργία έχει οδηγήσει σε κυβερνητική στήριξη για την μετάλλευση. Το 2011 η Ελλάδα εφάρμοσε το πρόγραμμα “Fast-Track” προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις σε projects εθνικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των χρυσορυχείων. Το ΥΠΕΚΑ έχει επιταχύνει την έκδοση αδειών.
«Παρατηρήσαμε μια τεράστια αλλαγή στην Ελλάδα, όταν ήμασταν εκεί, λόγω της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο Sharpe. «Με τον τουρισμό να υποχωρεί και με την κρίση με το ευρώ, στην πραγματικότητα δεν είχαν άλλη επιλογή».
Η European Goldfields προσπαθούσε για περισσότερα από πέντε χρόνια να βγάλει τις περιβαλλοντικές άδειες για την εξόρυξη χρυσού στα ορυχεία των Σκουριών και της Ολυμπίας. Η μετοχή της εταιρείας κατά καιρούς κατέγραφε πτώση ή άνοδο που ξεπερνούσε το 10%, όποτε έφταναν στα χέρια των επενδυτών αναφορές ή φήμες για καθυστερήσεις ή επικείμενες εγκρίσεις των αδειών.
Η TVX Gold είχε επανειλημμένως συγκρουστεί με τις τοπικές αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια, και τελικά εγκατέλειψε την Ελλάδα το 2003 όταν κηρύχθηκαν παράνομες και ακυρώθηκαν οι άδειές της για την Ολυμπία. Η TVX δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη projects χρυσού στην χώρα.
Η TVX διαχειρίζονταν επίσης το ορυχείο στο Στρατώνι, το οποίο έκλεισε όταν οι ελληνικές αρχές διέταξαν την εταιρεία να αναστείλει τις δραστηριότητές της λόγω του ότι ένα τούνελ περνούσε κάτω από ένα χωριό που βρίσκονταν κοντά. Οι κάτοικοι ανησυχούσαν ότι η εταιρεία θα άρχιζε τις εξορύξεις κάτω από τα σπίτια τους.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η τοπική αντιπολίτευση εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Sharpe.
Ο κ. Moura, γενικός διευθυντής της Eldorado πάντως, στοιχηματίζει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια ότι οι αντιρρήσεις σε ότι αφορά την επέκταση των ερευνών χρυσού στην Ελλάδα θα καμφθούν. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε μέρος της λύσης, ότι μέρος της οικονομικής ανάκαμψης θα οφείλεται στα μεταλλεία», σημείωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί που είναι αντίθετοι στα projects μας θα καταλάβουν ότι η μετάλλευση μπορεί να αποτελέσει μια θετική δύναμη αλλαγής».
Τρία χρόνια προσπαθούσε η εταιρεία του Steve Sharpe να πείσει τις ελληνικές αρχές να της χορηγήσουν άδεια εξόρυξης χρυσού. Και πριν τελικά χορηγηθεί η έγκριση φέτος, η εξαιρετικά χαμηλή τιμή της μετοχής της European Goldfields δέχθηκε προσφορά εξαγοράς.
«Δεν θα ξαναπήγαινα ποτέ πίσω στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρώην επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης της καναδικής εταιρείας, ο οποίος αποχώρησε προκειμένου να ηγηθεί άλλης εταιρείας εξόρυξης, στην γειτονική ΠΓΔΜ.
Καθυστερήσεις όπως αυτές που αντιμετώπισε ο Sharpe είναι λιγότερο συνήθεις τώρα που η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας ωθεί την κυβέρνηση να επιδιώξει επειγόντως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζει το πρακτορείο.
imerisia.gr
Υ.Γ
Για αυτά καίγονται...
Για το υπέδαφος της Ελλάδας..
Αυτό θέλουν να βάλουν στο χέρι τα κοράκια της τρόικας και οι εταιρείες που τους ακολουθούν...
Τα ασημικά μας θέλουν.. ορυκτό πλουτο, φυσικό αέριο πετρέλαια ...και τα θέλουν κοψοχρονιάς.
Αυτή λέει η διεθνής εμπειρία και η ιστορία.
Αυτή είναι η τακτική και το σχέδιο των δανειστών απανταχού της γης, απ την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα

1 σχόλιο:

  1. Ποιά Ελλάδα και αηδίες οι εταιρίες που θα τα τσεπώσουν δηλαδή,τα σκουπιδο-ΜΜΕ τα παρουσιάζουν λες και θα ωφεληθεί ο ελληνικός λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.