Οι επόμενες κινήσεις των πολιτικών του νομού

Όταν πριν από λίγα χρόνια, η φράση «κινούμενη άμμος» χρησιμοποιούνταν στο πολιτικό ρεπορτάζ, ήταν γιατί έπρεπε να καταδειχθεί πως οι εξελίξεις που συνέβαιναν ή που επρόκειτο να συμβούν ήταν τέτοιες που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον με σιγουριά. Σήμερα ακόμα και αυτή, η καθιερωμένη πλέον φράση, μάλλον έχει χάσει το νόημά της.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές

Οι δημοσκοπήσεις που αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και κάποιες που παραμένουν κρυφές στα συρτάρια κομματικών παραγόντων ή υπουργικών γραφείων, τείνουν να συμφωνήσουν, με ελάχιστες διαφορές σε κάποια βασικά, ετούτη τη χρονική στιγμή, συμπεράσματα:
  • Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «μπετονάρει» τη βάση του γύρω στο 30%, παίρνοντας κεφάλι στην πρόθεση ψήφου.
  • Δεύτερον η Νέα Δημοκρατία δείχνει ακόμα να συγκρατεί τις δυνάμεις της, ενώ προβληματικά εμφανίζονται κάποια ποιοτικά στοιχεία
  • Τρίτον, η Χρυσή Αυγή σταθεροποιείται στην τρίτη θέση και μάλιστα με λίγο μεγαλύτερα ποσοστά απ’ αυτά που δείχνουν οι μέχρι σήμερα δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις.
  • Τέταρτον, το ΠΑΣΟΚ οδεύει ταχύτατα προς μια εκλογική και πολιτική εξαέρωση.
  • Και πέμπτον, φαίνεται πως η εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε μια κατάσταση μεγάλων μεταβολών, όσον αφορά τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, ενώ οι ΑΝΕΛ διατηρούν συμπαγή την εκλογική τους βάση.
Σημείο μηδέν η ψήφιση των νέων μέτρων
Σ’ αυτή την καταγεγραμμένη εκλογική συμπεριφορά, το σημείο μηδέν δεν είναι άλλο από την ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων. Όλοι οι αναλυτές προβλέπουν πως από τη στιγμή που τα μέτρα περάσουν από την ελληνική βουλή οι εξελίξεις εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων εν πρώτοις και κατ’ επέκταση και στις οργανωμένες κομματικές βάσεις, θα λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, και γνωρίζοντας πλέον άπαντες πως ο πολιτικός χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τα πρώτα σενάρια, όσον αφορά την επόμενη μέρα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν απόψεις και προθέσεις και φυσικά να μετρηθούν αντιδράσεις.

Νέα Κεντροδεξιά;
ΣαμαράςΤο πιο ενδιαφέρον σενάριο που είδε μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας ήρθε στα μέσα της εβδομάδας, εν είδη ρεπορτάζ, από το περιοδικό Επίκαιρα, υπογεγραμμένο από τον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει προσανατολίζεται στην διεύρυνση της ΝΔ μέσω καλέσματος που θα απευθύνει ο ίδιος, ίσως κάνοντας το πρώτο βήμα στον αναμενόμενο ανασχηματισμό, σε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τώρα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας φαίνεται πως κλείνουν οριστικά την πόρτα στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τα ονόματα του Ανδρέα Λοβέρδου-ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω προχώρησε μόλις χθες σε δημόσια δήλωση στήριξης της κυβέρνησης- της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, εμφανίζονται στο προσκήνιο κάτω από την θεωρητική ομπρέλα μια νέας μεγάλης κεντροδεξιάς αστικής παράταξης, η οποία θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είναι λογικό, όλα τα παραπάνω σενάρια αξιολογούνται προσεκτικά απ’ όλους όσους μετέχουν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, στη δημόσια ζωή της χώρας. Τα δείπνα σε εστιατόρια και ταβέρνες των Αθηνών δίνουν και παίρνουν, στα γραφεία παραδοσιακών εκδοτών μαζεύεται κόσμος και κοσμάκης και όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας ετοιμάζει τα δικά του σενάρια για την επόμενη μέρα.
Πως διαμορφώνεται λοιπόν το σκηνικό στο νομό Λάρισας; Τι σκέφτονται και σε τι υπολογίζει το πολιτικό προσωπικό του νομού στα στρατόπεδα της Δεξιάς και του Κέντρου υπό το πρίσμα των νέων σεναρίων;

Σαχινίδης: Αναμένει με εμπειρία
Σαχινίδης ΦίλιπποςΣτο χώρο του ΠΑΣΟΚ πολλοί, αν όχι η πλειοψηφία των στελεχών, βλέπουν τις εξελίξεις μάλλον μαύρες. Ο πρώην "τσάρος" της οικονομίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Φίλιππος Σαχινίδης, έχοντας το πλεονέκτημα να βρίσκεται στο κοινοβούλιο, παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς. Η απόλυτη ταύτισή του με την πολιτική του μνημονίου μπορεί να μην του στέρησε τελικά την είσοδο στη βουλή, όμως του περιορίζει τις πολιτικές επιλογές.
«Ο Φίλιππος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να γυρίσει και πάλι στον ιδιωτικό τομέα ή να ακολουθήσει και μια τελείως διαφορετική καριέρα, αν δει πως οι εξελίξεις δεν θα λάβουν τη μορφή που ο ίδιος επιθυμεί» θα πει στο larissanet.gr πράσινο στέλεχος του νομού με μεγάλη εμπειρία. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός ήταν από την πρώτη στιγμή αναφανδόν υπέρ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη χώρα και μάλιστα στις off the record συζητήσεις του δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για την επιλογή του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να μην προσφέρει ισχυρή πολιτική στήριξη στα ελάχιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, στελέχη που ήταν διατεθειμένα να συγκρουστούν με τις «καθυστερημένες παλαιοκομματικές νοοτροπίες» του χθες.
Ο Σαχινίδης είναι ενημερωμένος για όλες τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι αποφασισμένος, σύμφωνα με συνομιλητές του, να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την κυβερνητική θητεία του, κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική που χρειάζεται πάντοτε όμως για όλα όσα δεν τόλμησαν κάποιοι να κάνουν και όχι στις βασικές επιλογές της τότε κυβέρνησης. «Ο ίδιος θα τοποθετηθεί όταν διαμορφωθεί μια όσο το δυνατόν ξεκάθαρη εικόνα» λένε αυτοί που ξέρουν.

Έξαρχος: Αναστοχάζεται και κάνει δεύτερες σκέψεις
Έξαρχος ΒασίληςΟ πρώην Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος βρίσκεται σε μια περίοδο αναστοχασμού και «πολιτικής αποτοξίνωσης». Κινείται διακριτικά στα όρια του νομού, αποδεχόμενος σχεδόν όλες τις προσκλήσεις που του απευθύνονται, συναντά κόσμο, ενώ παράλληλα μετέχει και των κομματικών συσκέψεων, μη κρύβοντας όμως τον βαθύτατο προβληματισμό του για το μέλλον του κινήματος. Θεωρεί πως το βάρος της κυβερνητικής εξουσίας έπεσε δυσανάλογα σε ώμους που δεν είχαν την ευθύνη άσκησης της πολιτικής, ενώ δεν κρύβει την ενόχλησή του για την επιχειρούμενη στροφή πρωτοκλασάτων στελεχών, πρώην υπουργών, οι οποίοι για να πλασαριστούν ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταλλάσσονται καθημερινά.
«Η θέση ευθύνης του Έξαρχου στην πιο κρίσιμη, πολιτικά, για τη χώρα περίοδο, και τα όσα συνέβησαν εκείνο το διάστημα στους διαδρόμους της βουλής έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη, γι’ αυτόν πολιτική προίκα, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον» τονίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν διστάζει να πει ευθαρσώς πως ο «Έξαρχος θα ήταν μια άριστη επιλογή για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές». 
Φυσικά στο πιο πάνω σενάριο καλό θα ήταν να κρατήσει κανείς στο πίσω μέρος του μυαλού του και το όνομα του Φώτη Χατζημιχάλη ο οποίος μάλλον καλοβλέπει την ιδέα επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Νασιώκας: Με παρακαταθήκη την έντιμη στάση του
Νασιώκας ΈκτοραςΟ Έκτωρας Νασιώκας από την άλλη δεν σταματά να κρύβει το ενδιαφέρον του για τις μελλοντικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Με παρακαταθήκη την έντιμη στάση του στη βουλή, αλλά και με ανοιχτούς και σε υπερδιέγερση τους διαύλους επικοινωνίας με σημαντικά στελέχη της ευρύτερης παράταξης μετέχει σε ολοένα και περισσότερες συζητήσεις για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Η στενή του σχέση με τους πρώην υπουργούς Αλέκο Παπαδόπουλο και Γιώργο Φλωρίδη, καθώς και η προσέγγιση, σε θεωρητικό προς το παρών επίπεδο, με το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οδηγεί στον πυρήνα των εξελίξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Με σαφή και αποκρυσταλλωμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ο Νασιώκας ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο του και περιμένει τις εξελίξεις. «Όσοι υπολογίζουν σε μια υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές να το ξεχάσουν» είναι το μήνυμα που στέλνουν στελέχη που μιλούν μαζί του.

Χαρακόπουλος: Κομβικό σημείο ο ανασχηματισμός
Χαρακόπουλος Μάξιμος«Πρώτα όμως πρέπει να αλλάξουμε εμείς και έτσι να επιβάλουμε τις αλλαγές και στη δομή της κοινωνίας. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι η Ανάσταση προϋποθέτει τη Θυσία. Αρκεί οι θυσίες στις οποίες καλείται σήμερα ο ελληνικός λαός να μην είναι χωρίς αντίκρισμα», έγραφε σε άρθρο του στην Απογευματινή τον Απρίλιο του 2010 ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Μετά από δυόμιση περίπου χρόνια ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως θα κληθεί να απαντήσει στο ενδεχόμενο η «θυσία» να περιλαμβάνει και τον ίδιο προσωπικά. Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά και μάλιστα σε ένα υπουργείο στο οποίο η τρικομματική συμμετοχή φαίνεται πως έχει αποτύχει πλήρως, φορτώνει τον Χαρακόπουλο με ένα πολιτικό κόστος διαχειρίσιμο προς το παρών.
Το κομβικό σημείο για τους προσωπικούς σχεδιασμούς του δεν είναι άλλο από τον ανασχηματισμό που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα αργήσει να έρθει. Θα παραμείνει στο υπουργείο των αγροτών και αν ναι σε ποια θέση; Θα αναλάβει αυτός την πολιτική ευθύνη του υπουργείου ή θα παραμείνει «υπό»; Και αν συμβεί το δεύτερο, με ποιον υπουργό; Οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα θα καθορίσουν εν πολλοίς τη στάση του, την ώρα που συνεργάτες του Πρωθυπουργού δηλώνουν πως «γνωρίζουμε εκατό τοις εκατό τι «παίζεται» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή, θέλοντας και μη, ταυτίζει την πολιτική του ύπαρξη με την κυβέρνηση Σαμαρά. Λειτουργεί ως υποσύνολο ενός ευρύτερου συνόλου, το οποίο όμως δεν παύει να είναι ετεροκαθοριζόμενο» θα πει στο larissanet.gr γνωστός πολιτικός αναλυτής που έχει στρέψει για πολλούς λόγους το βλέμμα του στον κάμπο.
«Αν κάποιοι βιάζονται να προεξοφλήσουν άδοξο τέλος, τόσο για την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και για τον ίδιο τον Μάξιμο, δεν αντιλαμβάνονται την κλασσική αρχή πως η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι δρόμος των 100» λέει με νόημα έμπειρο γαλάζιο στέλεχος και συμπληρώνει: «ο Μάξιμος έχει αποδειχθεί πως δεν διστάζει να συγκρουστεί αν αντιληφθεί πως απειλείται η πολιτική του οντότητα».

Κέλλας: Ένας... «θρασύς» βουλευτής
Κέλλας Χρήστος«Πλανώνται πλάνην οικτρά» όσοι νομίζουν πως ο Κέλλας απλώς είδε φως και μπήκε» υποστηρίζουν συνομιλητές του γιατρού, βουλευτή και πρώην αντιδημάρχου. Η αλήθεια είναι πως ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ μόνο αψήφιστα δεν έχει πάρει τον νέο του ρόλο. Η μακρά του επαγγελματική εμπειρία και η κοινωνική του ζύμωση του επιτρέπει να διαθέτει μια πιο ξεκάθαρη ματιά στα όσα συμβαίνουν στο υπογάστριο της κοινωνίας.
Ο ίδιος συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα. Στον ευρύτερο κύκλο του, νέοι, ως επί το πλείστον, βουλευτές με τους οποίους μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες. Όμως δεν σταματά εκεί. Και ίσως γι’ αυτό τον λόγο κάποιο εντός του κοινοβουλίου έχουν αρχίσει να μιλούν γι’ αυτόν χρησιμοποιώντας τη λέξη «θρασύς». Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ερωτήσεις που έχει υπογράψει ο ίδιος ως βουλευτής. Οι διοικήσεις των νέων τραπεζών, οι αποζημιώσεις των ομολογιούχων που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από το PSI, τα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, είναι ζητήματα που κυριολεκτικά «καίνε» την κυβέρνηση.
«Ο λαός δεν μας έστειλε στη βουλή για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα. Μας έστειλε στη βουλή για να σώσουμε τη χώρα» συνηθίζει να λέει ο ίδιος, ενώ στις πιο προσωπικές του συζητήσεις και όταν η κουβέντα έρχεται στην ψήφιση των νέων μέτρων, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει για μια θετική ψήφο δεν είναι καθόλου απλοί.
«Καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου να τα συγκεκριμενοποιήσουμε όσο το δυνατόν σε μια πιο δίκαιη κατεύθυνση για τους πολίτες. Ο Σαμαράς έχει καταφέρει να αλλάξει την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη. Οφείλουμε να τον στηρίξουμε και να σώσουμε τη χώρα. Μαζί με τη χώρα όμως θα πρέπει να σωθούν και οι πολίτες» λέει ο ίδιος με νόημα.
Ο ίδιος οργανώνει το καινούργιο του γραφείο, βλέπει κόσμο απ’ όλο το νομό και όταν η κουβέντα έρχεται στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει το Δήμο Λαρισαίων συνηθίζει να λέει πως «η Λάρισα έχει δήμαρχο. Κανείς δεν ξέρει ακόμα ούτε καν τον χρόνο διεξαγωγής των επόμεων αυτοδιοικητικών εκλογών. Εγώ είμαι βουλευτής» καταλήγει, γελώντας παράλληλα όλο νόημα.

Ζώης ΧρήστοςΖώης: Σε πνευματικό «οργασμό» με όλα τα σενάρια ανοιχτά
«Θεωρώ την ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά υπονομευμένη και απόλυτα δεσμευμένη από σήμερα. Είναι κάτι που είπα και στον ίδιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας ΚΟ. Πολύ απλά όταν έχεις υπογράψει το Μνημόνιο 2 και έχεις αποδεχθεί μια σειρά από δεσμεύσεις, έναν οδικό χάρτη σε βάθους χρόνου, δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι τα περιθώρια μιας αυριανής κυβέρνησης…» θα πει ο Χρήστος Ζώης τον περασμένο Φεβρουάριο λίγες μέρες μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ.
Με την άνεση που του δίνει πλέον η μη συμμετοχή του στο κοινοβούλιο, λόγω του εκλογικού νόμου, καθώς και το γεγονός πως ο ίδιος είναι το πλέον, λόγω θέσης, προβεβλημένο στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην επικράτεια, ο Ζώης αυτό τον καιρό βρίσκεται και πάλι σε «πνευματικό οργασμό» θα πουν στενοί συνομιλητές του. Ο ίδιος νιώθει δικαιωμένος από τις εξελίξεις, μόνο όμως όσον αφορά την προσωπική του στάση και όχι για την πορεία της χώρας.
«Είχε προβλέψει πως το δεύτερο μνημόνιο θα αποδειχθεί καταστρεπτικό, πως η κοινωνία θα διαλυθεί, πως η εθνική κυριαρχία θα παραδοθεί. Είχε την διάθεση να παλέψει για όλα αυτά συντεταγμένα μέσα από τους κόλπους της ΝΔ. Δυστυχώς ο Σαμαράς είχε άλλη άποψη» λέει συνεργάτης του εκπροσώπου τύπου των ΑΝΕΛ και σε κανέναν έμπειρο παρατηρητή δεν διαφεύγει της προσοχής το γεγονός πως ο Ζώης χρησιμοποιεί τις σκληρότερες πολιτικές εκφράσεις μόνο για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Το συμπαγές ποσοστό των ΑΝΕΛ, όπως αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ενώ για τους περισσότερους στη Συγγρού αποτελεί θετικό σημάδι, για τον Ζώη αποτελεί σημάδι προβληματισμού. Άλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό πως εντός των κόλπων του κινήματος υπάρχουν ήδη διαφορετικές προσεγγίσεις. «Στόχος μου είναι η συμμετοχή σε έναν πατριωτικό φορέα ο οποίος θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα προσφέρει κυβερνητική προοπτική» είχε πει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο, όταν έθετε στους ψηφοφόρους του το δίλημμα «σπίτι μου ή σε άλλον φορέα».
«Τι ακριβώς θέλει κάποιος να πετύχει με τη συμμετοχή του στην πολιτική; Να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, να καλύψει με τη φυσική του παρουσία ένα έδρανο της βουλής, να τακτοποιήσει κάποια συγγενικά του πρόσωπα ή να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια καλύτερη κοινωνία, για μια ισχυρή χώρα;» είναι ο πυρήνας της σκέψης του, μιας σκέψης που όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα να διστάζει να την υπηρετήσει ακόμα και με σύγκρουση. Μικρή λεπτομέρεια; Ο ίδιος δεν έχει σταματήσει να μιλάει ούτε με παράγοντες του εξωτερικού, ούτε με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Όπως όλα δείχνουν το πολιτικό σκηνικό που πρόκειται να δούμε να διαμορφώνεται σε λίγο καιρό  δεν θα θυμίζει σε τίποτα το παλιό. Και οι ρόλοι των Λαρισαίων θα είναι ευδιάκριτοι, αν φυσικά καταφέρουν να μην πνιγούν από το τσουνάμι της λαϊκή οργής.

http://www.larissanet.gr/el/Sep2012/larissa/34006/

Σχόλια