Η Ελλάδα στο κυνήγι του χρυσού...

Στέλλα Μπεκιάρη
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε άρθρο με θέμα την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα.  Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι μια χώρα που κινδυνεύει να μετατραπεί στο πτωχοκομείο της Ευρώπης και να βρεθεί εκτός  Ευρωπαικής Ένωσης, λόγω των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων, είναι εντέλει πολύ πιο πλούσια απ ότι θα πίστευαν οι περισσότεροι.
Επί τρία χρόνια προσπαθούσε η καναδική European Goldfields να λάβει άδεια εξόρυξης χρυσού από τις ελληνικές αρχές. Φέτος την έλαβε επιτέλους.
Η κρίση επέδρασε σε κάποιους τομείς ως κινητήριος δύναμη, έτσι ώστε να επιτύχει η κυβέρνηση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Eldorado Gold και η Glory Resources αναπτύσσουν αυτό το διάστημα τέσσερα ορυχεία, με τη βοήθεια των οποίων η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη.Οι δύο εταιρείες, από την Αυστραλία και τον Καναδά υπολογίζουν ότι έως το 2016 η παραγωγή της Ελλάδας σε χρυσό θα φτάσει τις 425.000 ουγγιές, πράγμα που σημαίνει με σημερινές τιμές της αγοράς περίπου 750 εκατομύρια δολλάρια.
«Προφανώς η Ελλάδα συνειδητοποίησε τις δυνατότητες που ανοίγονται με την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου. Οι πολιτικοί βλέπουν ότι δι αυτής της οδού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» λέει ο Αυστραλός Jeremy Wrathall, πρόεδρος της Glory Resources.
Υπάρχουν σχεδιασμοί σχετικοί με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας οι οποίοι είχαν μείνει πίσω πάνω από δεκαετία, λόγω της γραφειοκρατίας και του σκεπτικισμού περιβαλλοντικών φορέων. Τώρα όλα αυτά τα έργα απελευθερώθηκαν με διαδικασίες εξπρές. Ειδικότερα αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού μπορεί η χώρα εντός τεσσάρων ετών να ξεπεράσει σε παραγωγή τη Φινλανδία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής παραγωγής με 220.000 ουγγιές το 2011.
Η καναδική Eldorado Gold με την αγορά της European Goldfields την προηγούμενη χρονιά, απέκτησε πρόσβαση σε τρία ορυχεία. Οι Καναδοί στοχεύουν περίπου στις 345.000 ουγγιές το 2016 και οι Αυστραλοί περίπου στις 80.000 ουγγιές ετησίως.
Ο Wrathall ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας από τους βασικότερους παραγωγούς χρυσού και θεωρεί περίεργο το ότι η Ελλάδα μέχρι την έλευση της κρίσης έμεινε στην ουσία αδιάφορη απέναντι στην έρευνα του ορυκτού της πλούτου και στις νέες τεχνολογίες που προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες σ αυτή την έρευνα.
Μέσα σε ένα έτος η Eldorado διπλασίασε τους απασχολούμενους της στην Ελλάδα, οι οποίοι πλέον ανέρχονται στους 800. “Οταν η παραγωγή θα τρέχει στο φουλ υπολογίζει σε συνολικά 1500 θέσεις εργασίας. H Glory Resources θα απασχολήσει περίπου 200 άτομα.
Ο Eduardo Moure, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado για την Ελλάδα, στοιχηματίζει 3 δισεκατομμύρια δολλάρια ότι οι αντιστάσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού θα καμφθούν στην Ελλάδα. Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει στη χώρα περίπου ένα δισεκατομμύριο δολλάρια μέσα στα επόμενα πέντε έτη. » Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν κατά τη γνώμη μου ότι είμαστε μέρος της λύσης, ότι τα ορυχεία θα αποτελέσουν κομμάτι της οικονομικής ανάκαμψης. Είμαι πεπεισμένος πως αυτοί που απορρίπτουν τα σχέδιά μας, θα αντιληφθούν ότι η εξόρυξη θα είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγές.»
exelixeis.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.