Έρχεται βαρύς χειμώνας, μήπως να βάλουμε ξυλόσομπα;;

Η περιβόητη εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης είναι πλέον πραγματικότητα.
Οι τιμές ανακοινώθηκαν. Το πετρέλαιο στα 1,40 ευρώ το λίτρο, ή 40% ακριβότερο από πέρυσι και ανάλογη αύξηση του φυσικού αερίου. 
Ο κόσμος πάγωσε, αν και ήταν υποψιασμένος, οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών αποφασίζουν να μην προμηθευτούν πετρέλαιο ή να εγκαταστήσουν ατομική εγκατάσταση αερίου, όσοι είχαν κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο και ο καθένας με λίγα λόγια να φροντίσει ατομικά για τη θέρμανσή του.
Τι επιλογές έχει κάποιος σήμερα να βγάλει οικονομικά και ζεστά τον επερχόμενο από κάθε πλευρά χειμώνα;;

Οι προτάσεις στην αγορά είναι πάρα πολλές. Από ενεργειακά τζάκια, A/C, λέβητες ξύλου-βιομάζας, ηλεκτρικά σώματα, υγραέριο, γεωθερμία, μέχρι λύσεις πανάκριβες που δεν τις αντέχει πλέον κανείς.
Η συζήτηση σήμερα για οικονομική θέρμανση εστιάζεται και μάλλον δικαιολογημένα στην παραδοσιακή θέρμανση με ξύλα.
Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης με ξύλα είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η θαλπωρή της φλόγας στη σόμπα ή στο τζάκι και σε συνδυασμό με το μειωμένο κόστος του ξύλου, σε σύγκριση με άλλες καύσιμες ύλες είναι πολύ ελκυστική.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει θέσει νέα δεδομένα στην κατηγορία της ξυλόσομπας, τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη κάποιος πριν προβεί στην οποιαδήποτε αγορά.
Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της σόμπας είναι:
  • Ο τύπος της σόμπας, κλασική για πολύ μικρούς χώρους, ενεργειακή για μεγαλύτερους χώρους ή αερόθερμη για ακόμη μεγαλύτερους χώρους, με άμεση απόδοση της θερμότητας και μικρή κατανάλωση ξύλου .
  • Η επιλογή της ισχύος της σόμπας σε Kw (εμπειρικός κανόνας, 1 kw ανά 10 τμ)
  • Το υλικό και η ποιότητα κατασκευής
  • Η χώρα προέλευσης
  • Το design
  • Η τιμή
Υπάρχει σήμερα στην αγορά μια μεγάλη ποικιλία από σόμπες, προερχόμενες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, δυτικής και ανατολικής, οι οποίες καλύπτουν μερικά από τα προαναφερόμενα κριτήρια. 
Υπάρχουν όμως και ελάχιστες σόμπες που πληρούν όλα τα κριτήρια, όπως η ενεργειακή αερόθερμη σόμπα ΒΕΡΝΟΝ fire που παρουσιάστηκε στη φετεινή ΔΕΘ με μεγάλη επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον από το κοινό. 
Μια σόμπα με τέλειο design, υψηλή και άμεση απόδοση, χαμηλό κόστος αγοράς και πολύ μικρή κατανάλωση ξύλου, η οποία κατασκευάζεται στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια και κάνει ήδη έντονη την παρουσία της στα ελληνικά σπίτια.

Σχόλια