'Ολη η δόση θα πάει στους δανειστές

Σύμφωνα με την δωσιλογική παράδοση, «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» και θέλουν το καλό μας. Εκτός από την -έντοκη- φιλία τους όμως, οι Γερμανοί μάς δανείζουν με το αζημίωτο και τα χρήματά τους, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα συνεχίζει να βυθίζεται στο υφεσιακό σπιράλ της κρίσης. Και, όπως όλοι οι δανειστές του καπιταλιστικού κόσμου, αγωνιούν! Αγωνιούν να τα διασφαλίσουν, καθώς δεν δείχνουν να εμπιστεύονται καθόλου τους Ελληνες.


Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την -περίφημη πια- καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, δεν θα μας δοθεί στο χέρι, αλλά θα κατατεθεί σε έναν ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό! Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδε χθες η Deutsche Welle επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, «η κυβέρνηση Μέρκελ προκρίνει τη λύση ενός ειδικού λογαριασμού, με αυστηρότερους ελέγχους εκ μέρους των Ευρωπαίων, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η ελληνική κυβέρνηση. Συνεπώς η Αθήνα δεν θα μπορεί να δαπανά τα χρήματα αυτά κατά το δοκούν. Οι καταβαλλόμενοι πόροι θα προορίζονται πρωτίστως για την αποπληρωμή των δανείων, δηλαδή των τόκων και των χρεολυσίων». Στην περίπτωση αυτή βέβαια ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία είδηση, καθώς «η ιδέα του λογαριασμού αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Μνημόνιο 2, σύμφωνα με το οποίο τα χρήματα των δόσεων που λαμβάνει η χώρα θα κατατίθενται στον συγκεκριμένο λογαριασμό με προτεραιότητα να αποπληρωθούν τα χρέη της χώρας μας προς τους διεθνείς πιστωτές. Οσο για τα τυχόν χρηματοδοτικά κενά που θα προκύπτουν; Είναι απλό: Θα καλύπτονται από την ελληνική κυβέρνηση! Και να μην ξεχνάμε και κάτι ακόμη: Η μόνη διαφορά στην ιδέα λειτουργίας του νέου λογαριασμού είναι ότι θα τεθεί σε ισχύ από τώρα κι όχι από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο αποτελεί κλασικό όργανο προπαγάνδας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στόχος του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού είναι αφενός να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αφετέρου να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συνέχιση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Με λίγα λόγια, να πειστούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι δηλαδή ότι τα χρήματά τους θα παραμείνουν ανέγγιχτα από τα «σπάταλα» ελληνικά χέρια και τελικά θα χρησιμοποιηθούν με στόχο να καταλήξουν με το παραπάνω πίσω στα ταμεία του Βερολίνου. Να πειστούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι δηλαδή, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δίκιο - όπως και η Καγκελάριος Μέρκελ. Εκλογές έρχονται, άλλωστε...
Γιώργος Τραπεζιώτης
dimokratianews.gr

Σχόλια