Ο Σόιμπλε προτείνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών

Εκτενείς προτάσεις για την μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, τις οποίες προτίθεται να καταθέσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρουσίασε ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
«Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση», είπε ο ίδιος επιστρέφοντας χθες το βράδυ από την Ασία.
Επιγραμματικά οι προτάσεις του προβλέπουν:

διεύρυνση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων (στα πρότυπα του επιτρόπου Ανταγωνισμού), ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών - μελών χωρίς να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της Κομισιόν. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας προϋπολογισμός προβλέπει πολύ υψηλό έλλειμμα, ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα να τον απορρίπτει, αναγκάζοντας ουσιαστικά το κοινοβούλιο της χώρας που τον κατέθεσε να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις.

 
Επίσης, ο κ. Σόιμπλε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημοκρατική νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής και προτείνει συγκεκριμένα πιο «ευέλικτα σχήματα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να έχουν μόνον οι βουλευτές εκείνων των χωρών τις οποίες αφορά άμεσα το συγκεκριμένο θέμα που συζητείται. Εάν, για παράδειγμα, αφορά ζητήματα της ευρωζώνης, θα πρέπει να συνέρχονται οι βουλευτές των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ και όχι και των 27 μελών της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούριες. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς της Ευρώπης συνοψίζει τις προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, καταθέτοντας ένα συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων.

dpa, Spiegel.de, Κώστας Συμεωνίδης

Σχόλια