Σκληρή γραμμή από Τρόικα. Ζητά -50% στις αποζημιώσεις και κατάργηση 3ετιών

Της Ρούλας Σαλούρου
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα» δήλωσε χθες αργά το βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Δήλωση ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να κρατήσει και σήμερα, κατά τη διάρκεια των νέων συναντήσεων της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος, είπε: «Παλεύουμε και ό,τι καταφέρουμε, κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν»...


«Ζητάνε τον πατέρα τους και την μάνα τους» δήλωσε άλλο στέλεχος του υπουργείου που συμμετείχε στη συνάντηση, θυμίζοντας μέρες της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, που είχε οδηγήσει στην περικοπή των κατώτατων μισθών κατά 22%. 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που συμμετείχαν στις πολύωρες συναντήσεις, οι δανειστές επιμένουν στο θέμα των αποζημιώσεων, θέτοντας ανώτατο όριο τα 12 μηνιάτικα, ενώ ζητούν και αναδρομικότητα, υπό την έννοια ότι το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη  περάσει τα 16 χρόνια και δικαιούνται άνω των 12 μισθών αποζημίωση. Όσο για το θέμα του κατώτατου μισθού και τις τριετίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τρόικα ζητά την κατάργηση των τριετιών και την δημιουργία ενός ενιαίου μισθού αναφοράς, ενώ το υπουργείο Εργασίς υποστηρίζει ότι ο νομοθετημένος από την κυβέρνηση κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι «γυμνός» από την εξέλιξή του. 


Το θρίλερ συνεχίζεται...

Σήμερα το πρωί, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε σύσκεψη της Τρόικας πιθανότατα με τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι σκληρές αλλαγές σε κατώτατους μισθούς (τριετίες και επιδόματα) και αποζημιώσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν στη σκληρή γραμμή. Μια γραμμή που οδήγησε σε διακοπή των πολύωρων διαπραγματεύσεων εχθές, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Το κλίμα ήταν... στραβό από το Σάββατο, όταν και επισημοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις της Τρόικας, που τίθενται ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Αλλά και  κατά τη διάρκεια της χθεσινής, Κυριακάτικης συνάντησης της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα και χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένα διάστημα, κατά το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπήρξε επικοινωνία με το Μαξίμου. 


Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση παραμένουν και αφορούν στην κατάργηση των τριετιών, βάσει των οποίων εξελίσσεται ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με την ωρίμανση της σχέσης εργασίας, και η μείωση των αποζημιώσεων. 


Όσο για το θέμα της 6ήμερης εργασίας, όπως όλα δείχνουν, η μάχη έχει χαθεί, παρ’ ό,τι από την κυβέρνηση εμφανίζεται ως νίκη. Στην πράξη, διασώζεται το 40ωρο, όμως στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, οι εργοδότες θα μπορούν να διευθετούν το χρόνο εργασίας, με 6ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, ή 10ωρη ημερήσια και ούτω καθ’ εξής. Η δυνατότητα ευελιξίας ισχύει, αυτό που ζητά  η Τρόικα, είναι η διευθέτηση να γίνεται ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση και το 6ήμερο να επεκταθεί και στο περίπου 20% των τομέων που σήμερα δεν ισχύει (στο υπουργείο Εργασίας υπολογίζουν ότι περίπου το 80% των επιχειρήσεων ήδη απασχολεί τους εργαζόμενούς του 6 ημέρες την εβδομάδα). Παράλληλα, ζητά τη δυνατότητα αποσύνδεσης του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων με αυτό της απασχόλησης των εργαζόμενων, προκειμένου να υπάρχουν κυλιόμενες βάρδιες.  Τέλος, ζητά να μεσολαβεί 11ωρη ανάπαυση από τη μία βάρδια στην άλλη.  Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διατείνονται ότι το 40ωρο σώζεται, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι δόθηκε μάχη για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια, οι δανειστές δεν έθεσαν ποτέ αλλαγή του καθεστώτος, κάτι που θα ήταν τελείως κόντρα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. 


Στο κείμενο που στην πράξη πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο για τα εργασιακά, που αποκαλύφθηκε το Σάββατο και αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης, για το θέμα του ωραρίου εργασίας αναφέρεται χαρακτηριστικά: 


Α)Μεγαλύτερη ευελιξία των ρυθμίσεων εργασίας, στο πλαίσιο των γενικών εβδομαδιαίων ορίων για το χρόνο εργασίας (που καλύπτουν το μέγιστο αριθμό εργάσιμων ημερών, ωρών εργασίας και βαρδιών και περιορισμού των αδειών και στις βαρδιών).


Β)Μείωση του διοικητικού φόρτου (σε σχέση με εκτεταμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και προεγκρίσεις των εργασιακών ρυθμίσεων).


«Σοβαρή διαφορά» με τις τριετίες

Από τις πλέον σκληρές αλλαγές που θα ανατρέψουν άρδην το εναπομείναν δίκαιο στην αγορά εργασίας θεωρείται η απαίτηση της Τρόικας για κατάργηση των 3ετιών. Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, η Τρόικα ζητά στην ουσία την καθιέρωση ενός εθνικού μισθού, καταργώντας όλο το υπόλοιπο πλέγμα μισθολογικής εξέλιξης όπως αυτό περιγράφεται στην κάθε φορά ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 


Ο εθνικός βασικός μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση  (σήμερα έχει οριστεί στα 586 ευρώ μικτά) και στη συνέχεια εργαζόμενος και εργοδότης είτε μέσω ατομικών, είτε μέσω επιχειρησιακών ή κλαδικών συμβάσεων, θα μπορεί να διαπραγματεύεται περαιτέρω αυξήσεις. 


Αναλυτικά, το κείμενο της Τρόικας, στο οποίο φαίνεται πως εκφράζει σοβαρές ενστάσεις το υπουργείο Εργασίας, αναφέρει: 


«Ο βασικός κατώτατος μισθός και οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από ένα μηχανισμό ελάχιστου μισθού νομοθετημένου από την Κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.


Το νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Απριλίου 2013, θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό, που θα λειτουργεί ως κατώτατο όριο για τις νέες συμφωνίες και συμβάσεις εργασίας - και οι νομικά δεσμευτικοί συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2015. 


Ο βασικός μισθός θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή παγωμένος έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.»


Αγκάθι και οι αποζημιώσεις

Διαφορά, που όμως μπορεί σε κάποιο σημείο να περιοριστεί, φαίνεται πως υπάρχει και στο θέμα των αποζημιώσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης στους 3 μήνες και το ύψος της αποζημίωσης σε 12 μισθούς, από 24 που είναι το ανώτατο πλαφόν σήμερα.  


Συγκεκριμένα, αναφέρεται: 


«Μείωση του κόστους απόλυσης. Μείωση της περιόδου προειδοποίησης σε 3 μήνες (σσ από 6 που είναι σήμερα) και θέσπιση ανώτατου ορίου  στους 12 μήνες, (ενώ θα διατηρήσουμε την υπάρχουσα σχέση μεταξύ της διάρκειας εργασίας και της ελάχιστης αποζημίωσης για διάρκεια εργασίας κάτω από το ανώτατο όριο). 


Μάλιστα, το μέτρο της μείωσης θα πρέπει να ισχύσει για όλους, και για αυτούς δηλαδή π ου σήμερα έχουν κατά κάποιο τρόπο «θεμελιώσει» δικαίωμα μεγαλύτερης αποζημίωσης, έχοντας δουλέψει περισσότερα χρόνια. 


Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Τρόικας, αναφέρεται: «Αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης, το προστιθέμενο ποσό θα εξαιρείται από τον κανονισμό, αλλά το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό. Επιπλέον, για να εξασφαλίσει την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους και τα επαγγέλματα, σε εκείνες όπου το κόστος αποχώρησης από το νόμο που είναι πέραν του κανόνα που μόλις περιγράψαμε, η αποζημίωση απόλυσης θα ευθυγραμμίζεται  όπως αναφέρθηκε προηγουμένως».


Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για όσους σήμερα, εργάζονται περισσότερα χρόνια από τα 16, για παράδειγμα 21 έτη, με το προτεινόμενο καθεστώς και εφόσον αυτό τελικά περάσει, η αποζημίωση θα είναι μισθοί 12 μηνών, συν το 6πλασιο του κατώτατου μισθού ήτοι, συν 3.516.  


Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να δέχονται τη μείωση της αποζημίωσης, όχι όμως έως και κατά 50%. Συζητούν το ενδεχόμενα να υπολογίζεται με βάση το μισθό σε 12μηνη βάση και όχι 14μηνη, ενώ δεν αποκλείεται να δεχθούν ένα πλαφόν, που όμως, όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει είναι μεγαλύτερο των 12 μηνών.
  capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια