Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Εγκλωβισμένος στην ύφεση ο προϋπολογισμός του 2013

«ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ» στον «φαύλο κύκλο» προσαρμογή-ύφεση-αποτυχία στόχων κινδυνεύει να βρεθεί και το 2013 η οικονομία, λόγω  των σκληρών μέτρων που απαιτεί το μνημόνιο.  
Το προσχέδιο του νέου  προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θέτει τον φιλόδοξο στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ  το 2013 από 6,6% του ΑΕΠ εφέτος, με μεγάλες περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες.
Το προσχέδιο αποκαλύπτει τις καταλυτικές επιπτώσεις του νέου πακέτου μέτρων στην ύφεση αλλά και τα προσδοκώμενα έσοδα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στον τομέα των δαπανών θα επιβαρύνει σημαντικά τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προβλέψεις των εσόδων. Λόγω των μέτρων προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,5% φέτος και 3,8% το 2013.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού:
1.  Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, θα διαμορφωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ ή στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012, από 19,4 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ το 2011.
2.  Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, χωρίς νέα μέτρα, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 4,5 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2011.
3. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης με τις απαιτούμενες, υπό διαπραγμάτευση, παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ το 2013.
4.  Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί ότι, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, αναμένεται να επιτύχει  πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2013.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2013 αναμένεται να προέλθει από την εγχώρια ζήτηση, η συμβολή της οποίας προβλέπεται στις -6,1 εκατοστιαίες μονάδες, με την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνεται κατά 5,9%, τη δημόσια κατανάλωση κατά 7,2% και τις επενδύσεις κατά 3,7%. Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται να είναι θετική (συμβολή 2,1 εκατοστιαίες μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,5% και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 5,3%.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας  εκτιμάται ότι θα  αυξηθεί περαιτέρω το 2013 και θα  διαμορφωθεί στο 24,7% του εργατικού δυναμικού, κυρίως λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης κατά 3%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2013, επηρεαζόμενος κυρίως από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή το 2013 εκτιμάται στο 0,7%.

Όπως τονίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να αποπληρωθούν στο σύνολό τους μέσα από τις δόσεις του δανείου την περίοδο 2012-2013, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Ειδικότερα, εφέτος θα εξοφληθούν 3,5 δισ. και άλλα 3,5 δισ. ευρώ το 2013.
Η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2013 βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες:
* στην εφαρμογή ενός νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016,
* στην υιοθέτηση και υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών,
* στη δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος,
* στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και
* στην περαιτέρω αναδιάρθρωση και συγχώνευση των φορέων του δημόσιου τομέα.
Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.