Σωματική άσκηση-παιδικός διαβήτης: Σημειώσατε 1

Aκόμα και 20 λεπτά καθημερινής άσκησης αρκεί για να μειώσει τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά
Ως «ασπίδα» προστασίας κατά του παιδικού διαβήτη, ακόμη και σε παιδιά που έχουν μια από τις σημαντικότερες «προϋποθέσεις» για να νοσήσουν, δηλαδή το αυξημένο σωματικό βάρος, λειτουργεί η σωματική άσκηση.

Είναι γνωστό ότι στις Η.Π.Α. ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, καθώς και ότι η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με προβλήματα υγείας που παλιότερα θεωρούσαμε ότι εμφανίζονταν μόνο στους ενήλικες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αθηροσκλήρωση. Και ενώ για τους ενήλικες θεωρούμε, πλέον, δεδομένο ότι ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη μειώνεται μέσω κατάλληλης διατροφής και σωματικής άσκησης, μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν σαφή δεδομένα για τα παιδιά.
Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή αερόβια άσκηση (επί πέντε ημέρες την εβδομάδα), ακόμη και χωρίς καθόλου διαιτητικούς περιορισμούς, μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα ή και παχύσαρκα παιδιά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Στη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε 209 υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 ετών, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα παιδιά της πρώτης ομάδας έκαναν 20 λεπτά αερόβια άσκηση την ημέρα (επί πέντε μέρες την εβδομάδα), τα παιδιά στη δεύτερη εβδομάδα 40 λεπτά την ημέρα, και τα παιδιά στην τρίτη ομάδα είχαν τη συνήθη δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος 19 του περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, μετά από 13 βδομάδες διαπιστώθηκε ότι στα παιδιά που έκαναν αερόβια άσκηση 20 λεπτά την ημέρα βελτιώθηκε η φυσική κατάσταση και μειώθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως και το συνολικό και το κοιλιακό λίπος. Στα παιδιά που έκαναν αερόβια άσκηση για 40 λεπτά η αντίσταση στην ινσουλίνη και το σωματικό λίπος μειώθηκαν ακόμα περισσότερο.Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μείωση αυτή συνέβη και στα κορίτσια και στα αγόρια, αλλά και σε παιδιά από διαφορετικές φυλές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθημερινή σωματική δραστηριότητα, ακόμα και στη διάρκεια της σχολικής ημέρας, θα μπορούσε να έχει μετρήσιμα οφέλη για την υγεία. Βεβαίως, προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, είναι απαραίτητη η άσκηση των παιδιών και εκτός της σχολικής τους καθημερινότητας.

 Οδηγίες

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη αναφέρει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που στοχεύουν στον έλεγχο βάρους και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν ένα εκπληκτικό «δίδυμο» για την την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα μάλιστα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής και την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, των χρόνιων προβλημάτων υγείας, αλλά και της παχυσαρκίας.


Πηγές:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/22990269

http://www.idf.org/prevention

http://www.exerciseismedicine. org/about.htm

Σχόλια