EKT: Όχι σε συμμετοχή σε νέο «κούρεμα»

Η ΕΚΤ απορρίπτει συμμετοχή της σε ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης είναι από τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.
«Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με μια απαγορευμένη νομισματική χρηματοδότηση κράτους», επισημαίνει σε συνέντευξή τους προς τη γερμανική εφημερίδα Die Welt το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ενδεχόμενη επιπρόσθετη ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί μόνο από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Die Welt η επισήμανση του κ. Άσμουσεν συνιστά απάντηση στις πιέσεις που ασκεί η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να δεχθεί η «ευρωτράπεζα» κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χθες στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ. Η πρώτη απομείωση του ελληνικού χρέους αφορούσε μόνο τους ιδιώτες πιστωτές και δεν έθιξε τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Ανησυχητικά μηνύματα

Ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον της Ελλάδας εκπέμπουν γερμανοί αναλυτές αλλά και τα ρεπορτάζ του τελευταίου τετραήμερου. Μηνύματα που καταδεικνύουν ότι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ναι μεν θέλουν τη διάσωσή της και το δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ωστόσο κανείς δεν είναι διατεθειμένος ή δεν μπορεί να κάνει το απαιτούμενο προκειμένου να μπει τέλος στην αγωνία. Μια αγωνία που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα και τους πολίτες της αλλά εκδηλώνεται παντού από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ μέχρι την Ουάσιγκτον, ακόμη και τις αναδυόμενες οικονομίες που φοβούνται ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της ευρωκρίσης, με αφορμή το ελληνικό θέμα, θα μπορούσε τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία.
Οι επισημάνσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είναι ενδεικτικές του κλίματος και των πιέσεων που δέχεται και η ίδια, γνωρίζοντας ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας. Γνωρίζοντας ότι εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στο πρόγραμμα. Για αυτό στέλνει μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο περικοπές στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ ευρώ. Χρειαζόμαστε περαιτέρω περικοπές και περαιτέρω έσοδα στα κρατικά ταμεία, για να κλείσει η δημοσιονομική ‘τρύπα’», δηλώνει η Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι, εκτός από το δημοσιονομικό κενό υπάρχει και ένα έλλειμμα χρηματοδότησης, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω της καθυστέρησης της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, και απευθυνόμενη στην ευρωζώνη ζητά απομείωση του ελληνικού χρέους και παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa Deutsche Welle

Σχόλια