Η ΕΚΤ απορρίπτει συμμετοχή της σε ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του
ελληνικού χρέους. Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης
είναι από τις χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ
Άσμουσεν.
«Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα αναδιάρθρωση του
ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με μια απαγορευμένη
νομισματική χρηματοδότηση κράτους», επισημαίνει σε συνέντευξή τους προς
τη γερμανική εφημερίδα Die Welt το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ,
Γιοργκ Άσμουσεν, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ενδεχόμενη επιπρόσθετη
ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί μόνο από τα
κράτη-μέλη της ευρωζώνης». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Die Welt η επισήμανση του κ. Άσμουσεν συνιστά απάντηση στις πιέσεις που ασκεί η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να δεχθεί η «ευρωτράπεζα» κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χθες στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ. Η πρώτη απομείωση του ελληνικού χρέους αφορούσε μόνο τους ιδιώτες πιστωτές και δεν έθιξε τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Ανησυχητικά μηνύματα
Οι επισημάνσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είναι ενδεικτικές του κλίματος και των πιέσεων που δέχεται και η ίδια, γνωρίζοντας ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας. Γνωρίζοντας ότι εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στο πρόγραμμα. Για αυτό στέλνει μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο περικοπές στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ ευρώ. Χρειαζόμαστε περαιτέρω περικοπές και περαιτέρω έσοδα στα κρατικά ταμεία, για να κλείσει η δημοσιονομική ‘τρύπα’», δηλώνει η Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι, εκτός από το δημοσιονομικό κενό υπάρχει και ένα έλλειμμα χρηματοδότησης, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω της καθυστέρησης της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων. Από την άλλη πλευρά, και απευθυνόμενη στην ευρωζώνη ζητά απομείωση του ελληνικού χρέους και παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.