Eπεισοδιακές διαδηλώσεις στη Μαδρίτη

Μία μέρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των Iσπανών «Αγανακτισμένων» και τα επεισόδια που σημειώθηκαν με τραυματίες, αναμένονται σήμερα στη Μαδρίτη νέες κινητοποιήσεις κοντά στο εθνικό κοινοβούλιο.
64 τραυματίες και 35 συλληφθέντες ήταν ο απολογισμός της χθεσινής πολυπληθούς διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μαδρίτης. Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες κάθε ηλικίας απάντησαν στην πρόσκληση που τους είχε απευθυνθεί μέσω διαδικτύου
να περικυκλώσουν το ισπανικό κοινοβούλιο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα που είχε το κάλεσμα για μαζική διαμαρτυρία, αστυνομικές δυνάμεις 1400 ένστολων φρουρούσαν από νωρίς το ισπανικό Κοινοβούλιο.
Αρχικός στόχος πάντως των ισπανών «αγανακτισμένων» ήταν να περικυκλωθεί μόνο συμβολικά το Κοινοβούλιο και όχι να εισβάλλουν σ αυτό.
Γύρω στα μεσάνυχτα δεν άργησαν να ξεσπάσουν και σφοδρές συμπλοκές μεταξύ εξαγριωμένων διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία μάλιστα έριξε σε πολλές περιπτώσεις άσφαιρα πυρά κατά των διαδηλωτών.
Συνέχιση των κινητοποιήσεων και σήμερα

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχάρη την αστυνομία για την «άψογη συμπεριφορά» της, τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης δε φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. Αντιθέτως κάνουν λόγο που για υπερβάλλοντα ζήλο της αστυνομίας και παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών για διαμαρτυρία. Για το λόγο αυτό ζήτησαν μάλιστα την παραίτηση των υπευθύνων της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης.
Σήμερα έχει ήδη προβλεφθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων αργά το απόγευμα, με τις κινήσεις πολιτών που οργάνωσαν τη χθεσινή διαμαρτυρία να καλούν εκ νέου δυναμικά σε νέα μαζική συγκέντρωση στο κέντρο της Μαδρίτης.
Δώρα Μακρή, Μαδρίτη, Deutsche Welle

Σχόλια