«Ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος», είναι ο τίτλος
συνέντευξης του προέδρου της ΜΚΟ «Global Financial Integrity», Ρ.
Μπέικερ, προς το Der Spiegel στην οποία μιλά για τη διακίνηση μαύρου
χρήματος στην Ελλάδα
Στην επισήμανση των συντακτών του Spiegel ότι στις χώρες της κρίσης και
κυρίως στην Ελλάδα, οι πλούσιοι έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια, ο
ειδικός σχολιάζει: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003
και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα261 δις. δολάρια (207 δις ευρώ) παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία». Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Μπέικερ, «εισέρρευσαν το 2010 παράνομα στην Ελλάδα 90 δις. δολάρια και το 2011 109 δις.
Σε ερώτηση του περιοδικού εάν η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, ο ειδικός απαντά: «Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που ερεύνησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση». Και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης όμως η εικόνα είναι παρόμοια: «(…) Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη».
Deutsche Welle, Κώστας Συμεωνίδης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.