Χαράτσια ή ανάπτυξη;

Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες και η πολιτική στροφή των Ευρωπαίων ηγετών τις τελευταίες ημέρες γεννούν μία ελπίδα για τη διάσωση της χώρας, παρότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ομολόγησε από τη ΔΕΘ ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ και εξαγορά των χρεών από τις υπερχρεωμένες χώρες του νότου. Η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν ουσιαστικά η μόνη προς τη θετική κατεύθυνση και λειτούργησε τονωτικά στην αγορά και τα Χρηματιστήρια.
Στην Ευρώπη,
φαίνεται πως κάτι αλλάζει τόσο με την πολιτική της ΕΚΤ, όσο και με τις παρεμβάσεις του Νότου, αλλά κυρίως του νέου Γάλλου πρωθυπουργού κ. Ολάντ. Η συνταγή Μέρκελ – Σαρκοζί απέτυχε για το νότο της Ευρώπης και τώρα οι Γερμανοί οφείλουν να ξαναδούν από νέα οπτική γωνία τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, χωρίς να σημαίνει για την Ελλάδα πως θα μας χαρίσουν το παραμικρό. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να μην χαλαρώσουν μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Στην κρίσιμη πολιτική περίοδο που διανύει η χώρα μας η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να βρει το βηματισμό της και ο καθένας από τους προέδρους του τρικομματικού κυβερνητικού σχήματος βάζει τις δικές του «κόκκινες» γραμμές για το νέο Μνημόνιο που αφορούν τις απολύσεις στο δημόσιο, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις αποκρατικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις κ.α.  Η αμηχανία της τρικομματικής κυβέρνησης είναι εμφανέστατη. Καλείται να υπηρετήσει το δρόμο του Μνημονίου κόντρα στις περισσότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις και υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος ζητώντας για άλλη μία φορά από μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων να «πληρώσουν» το τίμημα.
Οι πολίτες, πλέον, έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν άλλα χαράτσια. Η Ελλάδα, μία ευλογημένη χώρα, εξακολουθεί να παραμένει στην 36η θέση των πιο πλούσιων χωρών (βάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ). Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ακόμη ευημερία αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη: φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία  πλήττει τους περισσότερους συμπολίτες μας.
Όσο η συνταγή παραμένει ίδια και δεν γίνεται κουβέντα για ενίσχυση της πραγματικής ανάπτυξης και αγοράς η παρέμβαση των Ευρωπαίων δεν θα έχει καμία τύχη για τη χώρα μας. Εκτός κι αν αποφασίσει η τρικομματική κυβέρνηση αντί να στέλνει αλλεπάλληλα χαράτσια να στραφεί στην πραγματική ανάπτυξη. Τότε μόνο υπάρχει ελπίδα επανεκκίνησης της οικονομίας.
larissanet.gr

Σχόλια