«Να τηρήσετε πλήρως τις δεσμεύσεις σας»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ζήτησε εκ νέου από τον έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα να τηρήσει η Αθήνα πλήρως τους όρους του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Η συνομιλία του Γιάννη Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε χαρακτηριστεί «συνάντηση εργασίας» και για τον λόγο αυτόν μετά το πέρας της δεν ακολούθησαν δηλώσεις των δύο υπουργών προς τους δημοσιογράφους. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε στον έλληνα υπουργό την ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του δευτέρου προγράμματος στήριξης.
«Tο κεντρικό ζήτημα είναι να τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τις δεσμεύσεις της», τονίζεται χαρακτηριστικά. Η τήρηση των δεσμεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του πακέτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, «κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Βερολίνο ο έλληνας υπουργός άκουσε από διάφορες πλευρές προτροπές να μην επιτρέψει εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις».
«Θέλουμε να παραμείνουν όλοι μαζί στην ευρωζώνη»


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίς το πρωί ο κ. Στουρνάρας, τόνισε: «Θέλουμε να παραμείνουν όλοι μαζί στην ευρωζώνη. Δεν θέλουμε να διαλυθούμε στην ευρωζώνη». Το κλειδί όμως γι’ αυτό βρίσκεται «φυσικά στην Αθήνα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για τις προόδους που σημειώνονται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αναφέρεται επίσης ότι η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η συνάντηση έλαβε χώρα σε φιλική ατμόσφαιρα, και κλίμα συνεργασίας». Από την ελληνική πλευρά διαμηνύεται ότι «το κλίμα ήταν καλό και ότι συζητήθηκε όλο το πλέγμα της οικονομίας και οι πιθανές λύσεις του ελληνικού προβλήματος».
Οι κύριοι Σόιμπλε και Στουρνάρας ανανέωσαν το ραντεβού τους στο Eurogroup που θα γίνει στην Κύπρο, αλλά και μετά την κατάθεση της έκθεσης της Τρόικα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να προλειάνει το έδαφος


Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να προλειάνει το έδαφος προκειμένου να καταστεί μεσοπρόθεσμα δυνατή η διατύπωση του αιτήματος της παραχώρησης περισσότερου χρόνου προς την Αθήνα.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών του κ. Στουρνάρα βρισκόταν η θεμελίωση "με αριθμούς" του εν λόγω αιτήματος, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία και τις συνέπειες της.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική κρίνεται η γερμανική υποστήριξη σε αναπτυξιακά μέτρα αλλά και η βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος που επηρεάζεται έντονα από τη διαρκή φιλολογία περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, με αποτέλεσμα να αποστασιοποιούνται δυνητικοί επενδυτές και να καρκινοβατεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, το γεγονός και μόνο ότι ανοίγει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Κύκλοι του Βερολίνου αξιολογούν την συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε ως ένδειξη γερμανικής στροφής στην αντιμετώπιση της Αθήνας. "Βαθμιαία αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και ανοίγουν δίαυλοι ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο είμαστε ακόμη στην αρχή", επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

http://www.dw.de/dw/article/0,,16219128,00.html

Σχόλια