Ο Ράπτης και οι Γκαγκαούζοι της Μολδαβίας!

Ένα άκρως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ φιλοξενεί η εφημερίδα RealNews, μέσα από το οποίο φωτίζεται, όσο είναι δυνατόν, ο σκοτεινός κόσμος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Οι γνωστές σε όλους ΜΚΟ, «αμαρτωλές» πολλές εξ αυτών για τους μυημένους, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το επίσημο προκάλυμμα, ένας καλοστημένος μηχανισμός κατασπατάλησης των χρημάτων των ελλήνων φορολογουμένων. Ένας μηχανισμός με τη βοήθεια του οποίου γινόταν οι απαραίτητες δημόσιες σχέσεις και η προβολή αρκετών εκ των ατόμων που κόπτονταν για την πριμοδότηση τους.  
Γι’ αυτόν προφανώς τον λόγο ο Πρωθυπουργός
κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε προσωπική εντολή πριν λίγες μέρες να κοπούν εντελώς οι επιχορηγήσεις των ΜΚΟ και να επανεξεταστούν εξ αρχής.
Ήταν όμως μόνον αυτός ο λόγος;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της RealNews, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας ΜΚΟ, του "Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρώπινης Ανάπτυξης - Humanet".
Στο ρεπορτάζ «Το φαγοπότι έφτασε στις πέντε ηπείρους» που υπογράφει ο Κώστας Χαρδαβέλλας στη Realnews αναφέρεται:
«Μία ΜΚΟ που συνδέεται με «γαλάζια» παιδιά έχει τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης – Humanet» και χρηματοδοτήθηκε με 2,4 εκατ. Ευρώ για 15 προγράμματα την περίοδο 2000 – 2010. Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΜΚΟ ήταν επί σειρά ετών η Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ στην οργάνωση συμμετείχε και ο σύζυγός της.
Η Τ. Καλογιάννη είναι αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αλλά και αδερφή του τέως υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, της κυβέρνησης Καραμανλή, Σταύρου Καλογιάννη. Όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κονδύλια που έχει πάρει η Humanet και διαπιστώθηκε η σχέση της με τον Στ. Καλογιάννη, όλως περιέργως το σάιτ της οργάνωσης «κατέβηκε» από το διαδίκτυο».
Η συγκεκριμένη οργάνωση έλαβε την περίοδο 2000-2010 2,4 εκατομμύρια ευρώ για 15 προγράμματα. Ποια ήταν μερικά από τα προγράμματα αυτά;
Η κατασκευή 100 ψαράδικων με αρχαιοελληνικά ονόματα στη Σρι Λάνκα και η μελέτη για την καταγραφή της πληθυσμιακής ομάδα των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας (!).
Για ποιον όμως ακριβώς λόγο συστήθηκε η HUMANET;
Σκοπός της, όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι «η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου και η ανάπτυξη της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις εθνότητας, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης, φύλλου, γνώμης και κάθε είδους ιδιαιτερότητα. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η ευαισθητοποίηση σε ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά θέματα των κυβερνητικών, μη κυβερνητικών, φιλανθρωπικών και διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, των κοινωνικών ομάδων, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών και πολιτικών αρχών καθώς και κάθε είδους φορέων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, καθώς και η συνεργασία μαζί τους σε προγράμματα που αφορούν την προσωπική ελευθερία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης. Προσφορά αλληλεγγύης και συμπαράστασης μέσω της μελέτης, σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενα ή πληττόμενα κράτη και κοινωνίες».
Σίγουρα ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω, ανεξαρτήτως αν είναι λίγο δύσκολο για έναν μέσο εγκέφαλο να κατανοήσει σήμερα πόσο σημαντική ήταν η καταγραφή της πληθυσμιακής ομάδας των συμπαθών κατά τ’ άλλα  Γκαγκαούζων.
Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως γίνεται λίγο πιο ενδιαφέρουσα κι’ αυτό γιατί διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του νέου Ειδικού Γραμματέα Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων κ. Νίκου Ράπτη μπορεί εύκολα να δει πως «το 1999 ανέλαβε πρόεδρος τoυ Ευρωπαϊκού Δικτύου για Ανθρωπιστική Ανάπτυξη Humanet (Διεθνής Οργανισμός με έδρα την Ελλάδα και περιφερειακά γραφεία σε 8 χώρες και παρακλάδια σε Βαλκάνια και Ασία). Ο φορέας έχει πραγματοποιήσει αναπτυξιακά προγράμματα εναρμονισμένα με τους στόχους της χιλιετίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας».
Και για να την κάνουμε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ας θέσουμε κάποια ερωτήματα οικονομικής, ηθικής και φυσικά πολιτικής χροιάς, τα οποία έχουν και προέκταση στην πόλη της Λάρισας:
  • Τι έργο ακριβώς επιτέλεσε η HUMANET, ποια είναι τα συνολικά ποσά που εισέπραξε από το Δημόσιο και με υπογραφές τίνων;
  • Τι σχέση έχει η εν λόγω ΜΚΟ με τη Λάρισα;
  • Είχε η εν λόγω ΜΚΟ οποιαδήποτε συνεργασία με κάποιο ΚΕΚ της πόλης;
  • Υπήρχε οποιαδήποτε ανάμειξη διορισμένου πολιτικού προσώπου επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ;
Και φυσικά, για να κλείσει ο πρώτος κύκλος ερωτημάτων:
Πως είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δίνει εντολή να σταματήσουν οι επιχορηγήσεις όλων των ΜΚΟ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα διαφάνειας, και από την άλλη να διορίζεται Ειδικός Γραμματέας στην κυβέρνησή του ένα πρόσωπο το οποίο είχε άμεση εμπλοκή με τις ΜΚΟ; 

larissanet.gr

Σχόλια