Κλινικές: Κόβουν την πίστωση στους ασθενείς

του Στέφανου Κοτζαμάνη
Την κάθετη αντίθεσή τους στις προτάσεις του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για επαναδιαπραγμάτευση της τριετούς διάρκειας συμφωνίας που υπεγράφη προ μηνών, εξέφρασαν χθες οι ιδιοκτήτες κλινικών, οι οποίοι μάλιστα απείλησαν πως αν δεν πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή μέρος των οφειλών του δημοσίου, τότε θα προχωρήσουν σε αναστολή της πίστωσης προς τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, σε κλίμα έντονων διαμαρτυριών και σε φορτισμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών κλινικών, καθώς πολλές κλινικές βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης λόγω των καθυστερήσεων των πληρωμών από το ελληνικό δημόσιο.
Τα
βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών κλινικών είναι τα εξής:


• Άμεση είσπραξη των οφειλών του Μαΐου-Ιουνίου από τον ΕΟΠΥΥ και σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποπληρωθούν τα υπόλοιπα χρωστούμενα.
• Άμεση υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, χωρίς καμιά έκπτωση, για τα 800 εκατ. ευρώ οφειλών της περιόδου 2007-2011.
• Καμία διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα σεβαστούν τους όρους της τριετούς σύμβασης.
• Τα ίδια νοσήλια (ΚΕΝ) τόσο για το κράτος, όσο και για τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς καμιά συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Άμεσος συμψηφισμών των οφειλών του δημοσίου με τις οφειλές των κλινικών σε κάθε ταμείο και κάθε δημόσιο οργανισμό.
• Συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών σε Επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2013.
• Αν μέχρι την Παρασκευή δεν πληρωθούν οι οφειλές του δημοσίου για το Μάιο και Ιούνιο και δεν δοθούν σαφείς ημερομηνίες για την εξόφληση των υπόλοιπων οφειλών, τότε από την προσεχή Δευτέρα, οι κλινικές θα σταματήσουν την πίστωση προς τους ασθενείς.
• Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κλινικές να κινηθούν νομικά εναντίον του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου.
Τέλος, οι κλινικάρχες
αμφισβητούν τα νούμερα που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ (τα ίδια που φέρεται να πήγαν στην τρόικα) σχετικά με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και σύμφωνα με τα οποία προκύπτει πως οι φετινές δαπάνες του Οργανισμού έχουν βγει εκτός στόχων.
Ειδικότερα, η πλευρά των κλινικών υποστηρίζει πως: α) Ο ήδη χαμηλός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ψαλιδίστηκε σημαντικά μέσα στην άνοιξη β) Στις δαπάνες έχουν ενταχθεί και νοσοκομεία που δεν είναι ιδιωτικά, όπως το Ερρίκος Ντυνάν, το Ωνάσειο και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. 

http://goldlifelar.blogspot.gr/ 

Σχόλια