Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις των τελευταίων ετών, με
αναφορές στην Ελλάδα, δρομολόγησε η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζ.
Μ. Μπαρόζο «για την κατάσταση της ένωσης».
Μετά τις παραινέσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς την Ελλάδα να
αποδείξει την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στην
ευρωζώνη, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των
«Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» Χάνες Σβόμποντα, επικρίνοντας, για μία
ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες, την πολιτική γραμμή που ακολουθεί η
τρόικα.«Δυστυχώς η τρόικα είναι συνεργός στην πολιτική της ύφεσης. Αν πιστεύει ότι μόνο με περικοπές μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο, τότε αναρωτιέμαι εάν έχει δικαιωθεί η πολιτική της. Κάθε φορά που διατυπώνει μία πρόβλεψη, αναγκάζεται να τη διορθώσει στη συνέχεια. Στην Ισπανία η ανεργία έφτασε από το 11 στο 24%, μιλάμε για παγκόσμιο ρεκόρ. Το χρέος πήγε από το 40 στο 81%. Επιτυχία είναι αυτό; Η τρόϊκα δεν μπορεί να επιτύχει, γιατί εφαρμόζει λανθασμένες συνταγές», επισημαίνει ο Χάνες Σβόμποντα.
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Στρασβούργο συμφωνεί με τις προτάσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ψήφιση μίας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης. Υποστηρίζει όμως ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν όχι πριν, αλλά αφού προηγουμένως λυθούν τα σημερινά προβλήματα. «Ναι, χρειαζόμαστε μία νέα συνθήκη. Αλλά εάν πούμε σήμερα στον άνεργο ‛δεν έχουμε δουλειά για σένα, αλλά θα συζητήσουμε πρώτα για μία νέα συνθήκη’, η αντίδρασή του θα είναι στην καλύτερη περίπτωση έλλειψη κατανόησης και στη χειρότερη περίπτωση ξέσπασμα βίας» προειδοποιεί ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.
Ο κόκκινος Ντάνυ και ο ...κόμης
Ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, επικρίνοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την αποκαλούμενη «ευελιξασφάλεια» όπως λέγεται στην κοινοτική διάλεκτο, δηλαδή την επιβολή ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με νομικές ρήτρες που παρέχουν σχετική ασφάλεια στον εργαζόμενο. Πάνω απ΄όλα η Ελλάδα χρειάζεται ειλικρίνεια, ανέφερε ο Γαλλογερμανός πολιτικός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν:
«Να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε και περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα. Σήμερα μία Ελληνίδα που δουλεύει στο σούπερ-μάρκετ μπορεί να παίρνει μισθό 150 ευρώ, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η ακροδεξιά πηγαίνει στις οικογένειες πόρτα-πόρτα και μοιράζει λεφτά, σαν τους ισλαμιστές. Σε μία τέτοια κρίση η ΕΕ θα έπρεπε να ιδρύσει ένα κοινωνικό ταμείο, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να στραφούν και πάλι προς την Ευρώπη, γιατί αλλιώς θα δείτε στην Ελλάδα όλο και περισσότερο εξτρεμισμό, όλο και περισσότερο φασισμό».
Ακολούθησε ένας πρωτότυπος διάλογος, όταν ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δέχθηκε ερώτηση σε έντονο ύφος από τον Κόμη του Ντάρτμουθ ή κατά κόσμον Ουίλιαμ Ντάρτμουθ, ευρωβουλευτή του βρετανικού «Κόμματος της Ανεξαρτησίας»: «Κύριε Κον Μπεντίτ, γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ο φεντεραλισμός και η σπατάλη του κοινοτικού προϋπολογισμού δεν θεραπεύουν την ευρωπαϊκή ασθένεια, αλλά είναι η αιτία της ευρωπαϊκής ασθένειας. Γιατί δεν μπορείτε να το καταλάβετε;» ρωτάει ο κόμης του Ντάρτμουθ. Και η απάντηση: «Κύριε κόμη, γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι η εποχή της κομητείας έχει περάσει; Μπορείτε να γράφετε ποιήματα για αυτό, μπορείτε να στενοχωριέστε γι αυτό, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου. Γιατί δεν μπορείτε να την καταλάβετε κύριε κόμη;»
http://www.dw.de/dw/article/0,,16235946,00.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.