Δεν είμαστε κομπάρσοι…….


Δε θα παραμείνουμε θεατές……
Το περίπτερο δεν αποτελεί απλώς μία ακόμη επιχείρηση. Περισσότερο από έναν αιώνα είναι ένας θεσμός κοινωνικής μέριμνας, που στήριζε και στηρίζει καθημερινά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τις οικογένειές τους (αναπήρους και θύματα πολέμου, ΑΜΕΑ γενικά, πολυτέκνους) σε εκπλήρωση της αντίστοιχης συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας.


Το περίπτερο δεν είναι μία επιβάρυνση του αστικού ιστού ούτε μία παρασιτική εμπορική δραστηριότητα. Κάνει καθημερινά την πόλη πιο ανθρώπινη, βιώσιμη, φιλική. Είναι ζωντανό κύτταρο του πολιτισμού μας και σημείο συνάντησης της γειτονιάς.  Προσφέρει παντού και όλες τις ώρες τις ημέρας αγαθά άμεσης ανάγκης. Βρίσκεται στην συνεχή υπηρεσία του Δημοσίου συμφέροντος, της κοινωνίας και της Εθνικής οικονομίας. Μέσω της πώλησης καπνού, συλλέγει συστηματικά φορολογικά έσοδα και ανταγωνίζεται καθημερινά με άνισους όρους το λαθρεμπόριο. Είναι ο αιμοδότης του χονδρεμπορίου καπνού. Λειτουργεί νύχτα – ημέρα ως πύλη δεκάδων προϊόντων της βιομηχανίας της πατρίδας μας προς το καταναλωτικό κοινό και σε χαλεπούς καιρούς στηρίζει τον τύπο, τις παραγωγικές επιχειρήσεις και την απασχόληση.
Το περίπτερο δεν αποτελεί ένα ακόμη μαγαζί που εξυπηρετεί το καταναλωτικό κοινό. Δεν είναι μία χρυσοφόρα εμπορική δραστηριότητα. Δίνει μία μοχθηρή θέση εργασίας, στην οποία χιλιάδες ενοικιαστές αγωνίζονται καθημερινά, με κίνδυνο και της ίδιας τους της ζωής, σε αντίξοες συνθήκες. Μοχθούν να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση όχι μόνο στις οικογένειές τους, αλλά και στους ευεργετηθέντες με άδεια περιπτέρου δικαιούχους, υποκαθιστώντας την μέριμνα της πολιτείας.
Εδώ και ένα χρόνο οι πόρτες των Υπουργείων είναι κλειστές για τον κλάδο. Πίσω από το προπέτασμα καπνού της «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων», προωθείται η ακύρωση του περιπτέρου και της κοινωνικής αποστολής του. Το βαφτίζουνε «απελευθέρωση του επαγγέλματος». Στην πραγματικότητα σχεδιάζεται ο τρόπος που θα μας πετάξουνε έξω τους ανάπηρους και τους μισθωτές από τα περίπτερα, για να μονοπωλήσουνε την αγορά καπνού οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.
Πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία; Σε όλες τις χώρες του εξωτερικού το λιανεμπόριο καπνού διέπεται από αυστηρό καθεστώς αδειοδότησης, ο αριθμός των σημείων λιανικής πώλησης καπνού ορίζεται νομοθετικά με αυστηρά κριτήρια και το εισόδημα των λιανοπωλητών προστατεύεται από ρυθμίσεις ή πρακτικές της αγοράς. Στην Ελλάδα:
-Μετά την ψήφιση του Ν. 3919/2011, το θεσμικό πλαίσιο του περιπτέρου είναι μετέωρο, καθώς είναι αδύνατο να ξέρει κανείς ποιες διατάξεις ισχύουν και πως εφαρμόζονται.
-Η αποκέντρωση της αρμοδιότητας αδειοδότησης και εποπτείας των περιπτέρων από τις έμπειρες νομαρχιακές υπηρεσίες στους καλλικρατικούς δήμους έχει καταστήσει το θεσμό έρμαιο της αυθαιρεσίας και της ανικανότητας των τοπικών αρχών. Οι σχολάζουσες θέσεις δεν παραχωρούνται σε νέους δικαιούχους αλλά ξηλώνονται χάριν τοπικών συμφερόντων. Οι νέες μισθώσεις δεν αδειοδοτούνται. Περίπτερα απειλούνται με μεταφορά ή στραγγαλίζονται οικονομικά από την αφαίμαξή τους για δημοτικά τέλη ή  την άρνηση των Δήμων να τους δοθεί χώρος για να λειτουργήσουν.
- Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με πρόσχημα την μείωση του αριθμού των δικαιούχων, αρνείται να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και τις εγκαταλείπει. Έχει δημιουργηθεί ένα κενό ευθύνης, αφού στα περίπτερα εμπλέκονται πλέον τρία Υπουργεία, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθένα από τα οποία δηλώνει αναρμόδιο.
- Προωθείται η κατάργηση της αδειοδότησης της δραστηριότητας και η άσκησή της με απλή αναγγελία στις φορολογικές αρχές. Η πολιτεία έχει λησμονήσει ότι η ίδια έχει υπογράψει και κυρώσει διεθνείς συμβάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τις οποίες δεσμεύεται ότι θα εφαρμόζει για λόγους δημοσίου συμφέροντος αποτελεσματικό και αυστηρό σύστημα αδειοδότησης για το επάγγελμα του καπνοπώλη. Πουθενά στο εξωτερικό η λιανική πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων δε γίνεται χωρίς άδεια.  Εκτός αν σκοπός της πολιτείας είναι να γίνουν καπνοπώλες οι λαθρέμποροι, μετά τα «γεννόσημα» αντί φαρμάκων, να τροφοδοτηθεί η αγορά με απομιμητικά-«μαϊμου» -τσιγάρα από τα παρασκευαστήρια της Ασίας και της Αφρικής και τους χονδρέμπορους του καπνού να τους υποκαταστήσουν οι εισαγωγείς λαθραίων.
-Το Υπουργείο Ανάπτυξης κρύβεται πίσω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επιδιώκει να εκμαιεύσει «γνωμοδότηση» ότι η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων δεν είναι λόγος δημοσίου συμφέροντος για να τους παραχωρείται προνομιακά το επάγγελμα του καπνοπώλη. Βλέπει την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων ως «αδικαιολόγητο περιορισμό» στην πρόσβαση στο επάγγελμα και προετοιμάζει την «απέλευθέρωσή» του. Αλήθεια, τι εννοεί; Μήπως αντιλαμβάνεται το περίπτερο ως περιουσία του Δήμου πρόσφορη για «ιδιωτικοποίηση»; Μήπως θέλει να πετάξει έξω ανάπηρους και ενοικιαστές για να εγκαταστήσει εταιρείες;
-Το Υπουργείο Οικονομικών, αφού με τα συνεχή μέτρα φορολόγησης του καπνού επιδίωξε την οικονομική μας καταστροφή, μιλάει για κατάργηση των αδειών, τις οποίες βλέπει ως «περιορισμούς». Δηλαδή; Θα αποκτήσει ο καθένας δικαίωμα να βάλει περίπτερο έξω από την πόρτα του και να πουλάει τσιγάρα; Ή μήπως οι Δήμοι θα ξηλώσουν όλα τα περίπτερα «ανοίγοντας» έτσι το επάγγελμα.
Όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, Σωματεία, συλλογικότητες των περιπτερούχων αλλά και μεμονωμένοι περιπτεράδες από όλοι την Ελλάδα δεν τρέφουμε αυταπάτες. Αρνούμαστε να γίνουμε άλλη μία μικρομεσαία  επιχείρηση που θα σβήσει για να παραδοθεί βορά στα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Δε θα μας πετάξει κανείς έξω από τα περίπτερά μας μετά από χρόνια ή και δεκαετίες που κάνουμε αυτήν την δουλειά. Αρνούμαστε τον ρόλο του ανέργου που μας επιφυλάσσουν οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να αναλάβουν μονοπωλιακά τη διανομή του καπνού.
Διεκδικούμε:
Α) Τη θεσμική κατοχύρωση των δικαιούχων και μισθωτών αδειών περιπτέρων και του προνοιακού χαρακτήρα του θεσμού.
Β) Την διατήρηση και την εμβάθυνση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης και εκμίσθωσης περιπτέρων και την εμπέδωση όρων αξιοπρεπούς άσκησης της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Καλούμε τον κλάδο, τους συνεργάτες μας και όλες τις δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στηρίξουν τον αγώνα μας.

Σας καλούμε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:30 στην αίθουσα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε. (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος), για τη λήψη τελικών αποφάσεων και κινητοποιήσεων του Κλάδου.
Η παρουσία σας είναι απαραίτητη!!!
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ
Πηγή: www.synpeka.gr

Σχόλια