Οι «καμπύλες» του φυσικού αερίου δεν τέμνονται;

Τις ημέρες αυτές η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για άλλη μια φορά συζητά το θέμα του ακήρυχτου ανταγωνισμού δύο σχεδίων αγωγών φυσικού αερίου, που είναι από καιρό καλά γνωστοί όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής. Το ένα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco, που έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση «έργο προτεραιότητας», το άλλο ο South Stream, που υλοποιείται από τη ρωσική Gazprom. Μια νέα έκλαμψη ενδιαφέροντος προκλήθηκε από ορισμένα βήματα στην υλοποίηση και των δύο σχεδίων.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ,
η Ουγγαρία είναι η πρώτη από τις χώρες-μέλη του σχεδίου Nabucco-West ή εν συντομία Nabucco, η οποία παρουσίασε προ ημερών όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την κατασκευή του προβλεπόμενου τμήματος του φυσικού αερίου μέσω του εδάφους του. Είναι ενδιαφέρον ότι νωρίτερα η ουγγρική εταιρεία πετρελαίου-φυσικού αερίου MOL είχε επανειλημμένως εκφράσει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του Nabucco. Κατά τη γνώμη της ιταλικής il Legno Storto ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν φοβάται την ευθεία ή έμμεση επιρροή της Ρωσίας και προτίθεται να επιβάλει απευθείας έλεγχο του ενεργειακού τομέα.
Τις ημέρες αυτές, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας υπέγραψε συμφωνητικό- με την ρωσική Gazprom για την κατασκευή στο έδαφός της του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης, όπως με θλίψη επεσήμαναν ορισμένα ΜΜΕ, «θα δυσκολέψει την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο». Η αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να παραλείψουν να αναφερθούν στο ότι η Βουλγαρία πέτυχε έκπτωση της τάξης του 11 % στο φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα και οι δύο ανταγωνιστές «Nabucco-West» και «South Stream»; Όπως πιστεύει ο αναλυτής και συμπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής της Ρωσίας Ιόσιφ Ντίσκιν, παρά το ότι το σχέδιο South Stream σταθερά και με συνέπεια υλοποιείται, τόσο η Ουγγαρία, όσο και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να διαλέγουν εναλλακτικά σχέδια με ολοφάνερα αδύναμη οικονομική βάση. Όλα αυτά, κατά την εκτίμηση του ειδικού δεν είναι τίποτε άλλο, παρά «πολιτικά παιχνίδια».
Είτε είναι έτσι, είτε όχι ακριβώς, πάντως σε κάθε περίπτωση μοιάζει αρκετά παράξενη η απόφαση, που έλαβε στις 4 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη νομικής διερεύνησης σχετικά με την τήρηση από την Gazprom των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού. Όπως υπογραμμίζεται στην επίσημη δήλωση σε αυτήν την υπόθεση θα δοθεί «υψηλή προτεραιότητα». Μάλιστα η «υψηλή προτεραιότητα» θα διατηρηθεί προς το παρόν και για τον απογοητευτικά γνωστό Nabucco.
H δικτυακή πύλη Neftegaz.ru επικαλέστηκε πρόσφατα την ενδιαφέρουσα διατύπωση του Νετζέτ Παμίρ, πρώην υποδιευθυντή της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου-φυσικού αερίου TRAO: «Ο Nabucco βρισκόταν σε κώμα πολύ πριν υπογραφούν οι συμφωνίες για τον South Stream. Έτσι λοιπόν, κρίνοντας από όλα τα δεδομένα οι δύο βασικές «καμπύλες» αερίου στην Ευρώπη, έστω κι αν δεν είναι παράλληλες μεταξύ τους, είναι απίθανο ότι θα συναντηθούν.
http://greek.ruvr.ru/2012_09_05/87251491/

Σχόλια