H δυσφορία των Βρυξελλών δεν είναι άσχετη με τη στροφή που κάνει η Λευκωσία προς τη Μόσχα, αναμένοντας διμερές δάνειο από τη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες ρωτούν αν αλλάξαμε γνώμη.
Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της η Λευκωσία, περιμένει η ΕΕ 
 Δυσφορία αφήνουν να διαρρεύσει επίσημοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διγλωσσία που επικρατεί στην κυπριακή κυβέρνηση, αναφορικά με το αίτημα προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF/ESM. Επίσημος αξιωματούχος του Eurogroup, κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από την κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισμα προθέσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά δεν ξέρω» εάν η Λευκωσία άλλαξε γνώμη…

Ο ίδιος επίσημος, υπέδειξε με νόημα ότι το αίτημα της Κύπρου «πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν έχει γίνει ακόμη». Επεσήμανε ότι «χωρίς αμφιβολία η Κύπρος χρειάζεται ένα πρόγραμμα όχι μόνο λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα, αλλά και για τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών», παραπέμποντας σε ένα πλήρες μνημονιακό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο επίσημο της ΕΕ, η επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο «ήταν χρήσιμη» για να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως ο τραπεζικός τομέας, προσθέτοντας πάντως ότι οι πληροφορίες που λήφθηκαν «δεν είναι τόσο σαφείς, όσο αυτές που λάβαμε στην περίπτωση της Ισπανίας».
Επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν συγκεκριμενοποίηση των αιτημάτων της Κύπρου, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «αυτό είναι θέμα χρόνου», αλλά και «πολιτικών εκτιμήσεων», ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυπριακή πολιτειακή ηγεσία. «Περιμένουμε και θα δούμε», κατέληξε.
Άλλες πηγές στην έδρα της Ε.Ε. ανέφεραν στον «Φ» ότι η δυσφορία των Βρυξελλών δεν είναι άσχετη με τη στροφή που κάνει η Λευκωσία προς τη Μόσχα, αναμένοντας διμερές δάνειο από τη Ρωσία.
Το θέμα του κυπριακού Μνημονίου αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του άτυπου Eurogroup, την προσεχή Παρασκευή, στη Λευκωσία.
Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Σχόλια