Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ασφαλές διαδίκτυο

«Μιλήστε, επικοινωνήστε με τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν γιατί απαγορεύουν ορισμένα πράγματα από το διαδίκτυο και να μην τραβούν απλά την πρίζα του υπολογιστή».
Αυτή είναι η συμβουλή που δίνει στους γονείς η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (ΕΚΑΔ), με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και βασιζόμενη σε έρευνα του Κέντρου που εκπονήθηκε το 2011, σύμφωνα με την οποία η χρήση του διαδικτύου ξεκινάει από το νηπιαγωγείο.

Βάση της έρευνας, που έγινε μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και με την συμβολή και συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ένα έως δύο στα 10 παιδιά, σε ποσοστό 14% των νηπιαγωγείων της Ελλάδας, έχει ήδη προφίλ σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης.
Σε δύο στα 10 δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης - προφίλ στο Facebook.
Επί του συνόλου των γυμνασίων - λυκείων της Ελλάδας που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο 8,8 στους 10 μαθητές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εκτός σχολείου.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ η κ. Σαμαρά επισημαίνει ότι τρία είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο: η προστασία της «ιδιωτικότητας», καθώς όπως λέει από εκεί ξεκινάνε όλα, και ο καθένας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για τα στοιχεία που καταχωρεί στο διαδίκτυο. «Πρέπει από μόνοι μας να προσέχουμε πού ανεβάζουμε και τι. Όπως δεν αφήνουμε διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού μας έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στη χρήση του ίντερνετ», τονίζει.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.