Γιατί πέτυχε η συγκέντρωση των στρατιωτικών

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πέτυχε η συγκέντρωση των στρατιωτικών.;Η άποψή μας είναι πως ναι, πέτυχε.

Όχι μόνο λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων ,που ο καθένας μπορεί να “φουσκώνει” ή να “ξεφουσκώνει” ανάλογα με τις απόψεις του για την ορθότητα της απόφασης να κάνουν οι στρατιωτικοί συγκέντρωση. Έχει λίγη σημασία όταν μιλάμε για Έλληνες στρατιωτικούς αν συγκεντρώθηκαν 3 ή 4 χιλιάδες άνθρωποι.

Σημασία έχει ότι πάρα πολλοί αξιωματικοί ξεπέρασαν τους διασταγμούς που δικαιολογημένα είχαν και αποφάσισαν να δώσουν το παρών είτε με στολή, είτε χωρίς αυτή. Παρά το γεγονός ότι ήταν κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τους ήταν αδιανόητο, παρά τις ...

φοβέρες περί αποτάξεων και άλλων συνεπειών, οδηγήθηκαν στην απόφαση να πάνε στη συγκέντρωση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να απασχολήσει τη πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ,αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία.
Ήταν δύσκολο,ακόμη και για τους δημοσιογράφους να προσαρμοστούν στην εικόνα μιας
πλατείας γεμάτης με στολές. Στρατιωτικές στολές. Όλοι μας στρατιωτικοί αλλά και πολίτες έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές τώρα με την εικόνα του στρατιωτικού ο οποίος όταν φορά τη στολή είναι “σε άλλη κοινωνία” και όχι στη δική μας.
΄Ολοι μας ,από την ηγεσία του ΥΕΘΑ,μέχρι τους δημοσιογράφους και τους πολίτες κάνουμε το λάθος να συγκρίνουμε τον αξιωματικό ακόμη και της περασμένης δεκαετίας, με τον σημερινό. Έχουν αλλάξει πολλά. Με πρώτο και κυρίαρχο
την οικονομική κρίση που έφεραν οι φωστήρες της πολιτικής στη χώρα. Οι αξιωματικοί με στολή ή χωρίς αυτή δεν εξαιρούνται από τον Γολγοθά. Κλήθηκαν μάλιστα πρώτοι να τον ανέβουν. Και αυτό μάλλον τους φέρνει πιο κοντά στην υπόλοιπη κοινωνία και τους πολίτες.
Όλη μέρα χθες συζητούσαμε με αξιωματικούς το θέμα της συγκέντρωσης. Αξιωματκούς που εξέφραζαν δικαιολογημένες επιφυλάξεις κα δισταγμούς για την ορθότητα της απόφασης συγκέντρωσης. Κάποιοι είπαν ότι γι΄ αυτά τα θέματα οι μόνοι αρμόδιοι να τους εκπροσωπήσουν είναι οι Αρχηγοί τους. Σωστή η άποψη. Αλλά οι Αρχηγοί που είναι;

Αν εξαιρέσουμε τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο με τα μηνύματά του μέσω twitter οι υπόλοιποι που είναι; Και ποια ακριβώς ήταν η παρέμβασή τους στο ανελέητο σφυροκόπημα που δέχεται το προσωπικό; Δεν ισχυριζόμαστε ότι μπορούν να κάνουν πολλά ή να επιβάλουν λύσεις. Μπορούν όμως να μιλήσουν δημόσια και να απευθυνθούν όχι μόνο στο στρατιωτικό προσωπικό που διοικούν αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Και να εξηγήσουν τι σημαίνουν οι περικοπές για τις ΕΔ.

Αφού λοιπόν οι φυσικοί “συνδικαλιστές” των ΕΔ ,οι Αρχηγοί δεν εμφανίζονται πουθενά δεν είναι διόλου παράλογο ότι κάποιοι στρατιωτικοί ανέλαβαν να κάνουν το απλούστατο: να μεταφέρουν τις αγωνίες και την απόγνωση του προσωπικού έξω από τα “τείχη” των ΕΔ. Και το έκαναν και χθες
με ιδιαίτερη προσοχή και αξιοπρέπεια. Την οποία οφείλουν να διατηρήσουν όσο κι αν σκληρύνουν τα πράγματα. Είναι υποχρέωσή τους να σεβαστούν απόλυτα τη στολή που φορούν. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!
Η συγκέντρωση πέτυχε ,κατά τη γνώμη μας, γιατί σ΄ αυτή είδαμε να συμμετέχουν πολλοί νέοι αξιωματικοί. Και αρκετοί απ΄ αυτούς αξιόλογοι.

Και τέλος είδαμε με πολύ χαρά ομολογούμε, μερικούς από τους πιο αξιόλογους και σοβαρούς αξιωματικούς που έχω γνωρίσει στα 21 χρόνια που καλύπτω το ρεπορτάζ του ΥΕΘΑ, απόστρατους πια, να συμμετέχουν σιωπηλά στη διαμαρτυρία. Η παρουσία τους ήταν απόδειξη ότι στη πλατεία Κολοκοτρώνη κάτι γινόταν σωστά χθες το απόγευμα. 

Σχόλια

  1. To Γιατί πέτυχε η συγκέντρωση των στρατιωτικών , το έγραψα εχθές με σχολιό μου στο
    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/09/blog-post_5321.html

    Μαζί σχολίασα και τη στάση ορισμένων που αποφεύγουν να αναδείξουν το θέμα της ένστολης διαμαρτυρίας.

    Αλλά δυστυχώς κάποιος virtual "αγωνιστής" φρόντισε τα σχολιό μου αυτό να μην βγεί ποτέ στο αέρα της μπλογκόσφαιρας. Γιατί άραγε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.