Κλείνουν τo Προεδρικό (στην Κύπρο) με τα ζώα τους οι αιγοπροβατοτρόφοι

Με τα αιγοπρόβατά τους θα πορευτούν την Πέμπτη το μεσημέρι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αιγοπροβατοτρόφοι απ’ όλη την Κύπρο σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία της κυβέρνησης να εγκύψει στα προβλήματά τους. Οι αιγοπροβατοτρόφοι διαμαρτύρονται για την παραχώρηση μέρους της κεφαλικής επιδότησης που τους αναλογεί, αλλά και την απουσία μέτρων στήριξης για τις αυξανόμενες τιμές των ζωοτροφών και τη μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αιγοπροβατοτρόφων, η κυβέρνηση δεν απάντησε στο υπόμνημα που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε καν μπήκε στον κόπο κάποιος από το Προεδρικό να επικοινωνήσει μαζί τους. Χθες, είχε εκπνεύσει ο χρόνος και για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να προχωρήσουν στις δυναμικές εκδηλώσεις. Οι επηρεαζόμενοι θα παραμείνουν στο Προεδρικό Μέγαρο μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δύο ζητήματα που θέτουν.

Οι ποιμνιοτρόφοι ζητούν άμεσα την καταβολή της κεφαλικής επιδότησης στο σύνολό της και όχι στο 50% που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πληρωμή που αναμένουν οι ποιμνιοτρόφοι βασίζεται στον αριθμό των ζώων που εκτρέφει η κάθε μονάδα. Επιπλέον, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών. Πρόσθετα, ζητούν την υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για στήριξη της κυπριακής κτηνοτροφίας αναδεικνύοντας το νησιώτικο χαρακτήρα της χώρας, καθώς και την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών λόγω της απόστασης που απαιτείται για τη μεταφορά.

Ο εκπρόσωπος των αιγοπροβατοτρόφων Πάφου, Ευαγόρας Χρυσάνθου, ανέφερε στον «Φ» ότι πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ψηλό κόστος διατροφής των ζώων (κάθε ζώο κοστίζει ετησίως €500), χωρίς να έχουν εισόδημα από τη διάθεση του γάλακτος. Καταγγέλλουν ότι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνουν σε εξευτελιστική τιμή το γάλα και οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν ξέρουν πώς θα ανταπεξέλθουν. Όσον αφορά στα ζώα που πάνε για σφαγή, αυτά διατίθενται στους εμπόρους στην τιμή των €2,50 ζωντανά και τα πλείστα καταλήγουν στα κατεχόμενα προς €3 το κιλό.

Ανέφερε ότι το διάταγμα για την παρασκευή του χαλλουμιού στη βάση ποσοστώσεων, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου, για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος σε όλα τα τυροκομεία και στην αγορά.

Από πλευράς του ο γραμματέας της Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων Νίκος Μιχαήλ ανέφερε ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου από τη στιγμή που φυτοζωούν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
philenews.com

Σχόλια