Χάλκινος ο Ηλιάδης

Το πρώτο της μετάλλιο στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πανηγύρισε η Ελλάδα στο άθλημα του τζούντο. Ο Ηλίας Ηλιάδης, στον τελικό των ρεπεσάζ της κατηγορίας των -90 κιλών, επικράτησε με Yuko από δύο παρατηρήσεις (shido) του Βραζιλιάνου Τιάγκο Καμίλο και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Πρόκειται για το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο του Ηλιάδη, καθώς το 2004 και πριν κλείσει τα 18 του είχε κατακτήσει το χρυσό στην κατηγορία των 81κ. στην Αθήνα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, όμως η παρουσία του σταμάτησε στον πρώτο αγώνα, καθώς στην κατηγορία των -90 κιλών ηττήθηκε με Ippon από τον Ολλανδό Μαρκ Χουϊζίνγκα.
Το άλλο χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας το πήρε ο Μασάχι Νισιγιάμα (Ιπαωνία), που χρειάστηκε την πλειοψηφία των διαιτητών μετά το golden score για να μπορέσει να φτάσει στη νίκη επί του Ρώσου Κίριλ Ντενίσοφ.
Ο δρόμος για το χάλκινο
Ο Ηλιάδης ηττήθηκε με δύο Yuko από τον Ρώσο αντίπαλό του Κιρίλ Ντενίσοφ στα προημιτελικά, ενώ είχε επικρατήσει με Waza-ari τόσο του Λιθουανού Κάρολις Μπάουζα στη φάση των «16», όσο και του Σλοβάκου Μίλαν Ραντλ στη φάση των «32».
Εκτός τελικού έμεινε ο Κίριλ Ντενίσοφ. Ο Ρώσος τζουντόκα, που «έκοψε» το δρόμο του Ηλία Ηλιάδη προς τα ημιτελικά, ηττήθηκε από τον Κουβανό Άσλεϊ Γκονζάλες.

Σχόλια