Ρωσικό σωσίβιο για την Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας. Πρέπει να σημειωθεί ότι χωρίς τα 5 δισεκ. ευρώ, τα οποία η Κύπρος θέλει να πάρει από τους ευρωπαίους δανειστές, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, δεν θα μπορέσει να επιζήσει. 
Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο όγκος της εξωτερικής υποστήριξης, που χρειάζεται η χώρα ως το 2016, θα ανέρθει στα 10 έως 18 δισεκ. ευρώ. Το φαινόμενο του ελληνικού «ντόμινο» έχει επηρεάσει μια σειρά κυπριακές τράπεζες και κυρίως την Cyprus Popular Bank, που έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά παραχωρώντας επισφαλή δάνεια στους Έλληνες καταναλωτές.

Στα τέλη του 2011 η Μόσχα είχε χορηγήσει στο υπό απειλή οικονομικής κατάρρευσης νησί 2,5 δισεκ. ευρώ. Σήμερα οι Κύπριοι μας ζητούν 5 δισεκατομμύρια. Και δεν κρύβουν το ότι το ρωσικό δάνειο είναι προτιμότερο, εφόσον είναι φθηνότερο. Εκείνο, το πρώτο δάνειο, είχε χορηγηθεί με «μη αγοραίο» επιτόκιο ύψους 4,5%.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντόν Σιλουάνοφ επιβεβαίωσε την ύπαρξη επίσημης αίτησης από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε: «Επί του παρόντος την εξετάζουμε». Προβάλλει το δικαιολογημένο ερώτημα – γιατί η Ρωσία πρέπει να βοηθεί την Κύπρο, την κατάρρευση της οικονομίας της οποίας – λόγω του μικρού όγκου της οικονομίας της – κανείς δεν την ένιωσε;
«Κανείς, εκτός… των Ρώσων», διευκρινίζει ο Πρόεδρος της εταιρίας παροχής συμβουλών εμπειρογνωμοσύνης «Νεοκομ» Μιχαήλ Χάζιν:
- Εκεί υπάρχουν κολοσσιαίος αριθμός κάθε λογής λογαριασμών ρωσικών εταιριών και φυσικών προσώπων. Εκτός αυτού, η Κύπρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους – άτυπους, βέβαια – επενδυτές στη Ρωσία. Μεταξύ των χωρών μας υπάρχουν παρά πολλές συμφωνίες, συχνά, και πάλι άτυπες. Απ΄αυτή την άποψη η αίτηση της Κύπρου είναι περισσότερο από επίκαιρη για ικανοποίηση, από οποιαδήποτε άλλη.
Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι βοηθώντας την Κύπρο, η κυβέρνηση της Ρωσίας σώζει σε βάρος του προϋπολογισμού την «υπεράκτια τσέπη» των μονοπωλίων. Και τους λογαριασμούς πολλών δημοσίων υπαλλήλων. Όμως σ΄ αυτό δεν βλέπει κανένα κακό ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Γιεβγκένι Γιάσιν:
Όντως το νησί είναι ελκυστική περιοχή για τους Ρώσους χρηματιστές. Και για σημαντικό μέρος των ξένων επενδύσεων, πίσω από τις οποίες συχνά κρύβονται ρωσικά χρήματα, τα οποία τελικά έρχονται στη Ρωσία. Η Κύπρος για μας έχει γίνει ενός ιδιαίτερου είδους υπεράκτια ζώνη. Και αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τη ροή των ξένων επενδύσεων στην οικονομία μας, δεν πρέπει να δίνουμε προσοχή στη «μάρκα» με την οποία έρχονται αυτά τα χρήματα στη χώρα μας. Και αυτά, εδώ που τα λέμε, είναι αρκετά αξιόλογα. Θεωρείται ότι ο όγκος των συσσωρευμένων επενδύσεων, που έχουν επενδυθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία από την Κύπρο ή μέσω της Κύπρου, υπερβαίνει τα 40 δισεκ. δολάρια.
Η προθεσμία εξόφλησης των τρεχουσών πληρωμών, για τις οποίες οι Κύπριοι πρέπει να εξασφαλίσουν, τουλάχιστον, 250 εκατ. ευρώ, λήγει στις 15 Αυγούστου.  http://greek.ruvr.ru

Σχόλια