Μία «διάγνωση» του ελληνικού προβλήματος

Μία «διάγνωση» του προβλήματος χρέους της Ελλάδας επιχειρεί στις οικονομικές της σελίδες η Zeit. Η εβδομαδιαία εφημερίδα αναφέρεται στα ατού της Ελλάδας συγκαταλέγοντας σε αυτά τον ισχυρό τουρισμό, τις ενισχυμένες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων όπως ελιές, καπνός και κρασί και τον ακμαίο κλάδο της ναυτιλίας. Στις αδυναμίες της Ελλάδας συγκαταλέγει την πενταετία οικονομικής ύφεσης, το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον και τη σχεδόν ανύπαρκτη βιομηχανία. Η εφημερίδα εντοπίζει ένα, κατά τη γνώμη της, ενδιαφέρον στοιχείο:
«Την ώρα που η μεσαία τάξη και οι φτωχοί έπρεπε να υποστούν δραματικές περικοπές, οι πλούσιοι της Ελλάδας τις απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έτσι το δημόσιο ταμείο έχει ετήσιες απώλειες 40 έως 45 δισ. ευρώ εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Το μισό αυτού του ποσού θα επαρκούσε για να επαναφέρει ως ένα βαθμό τη χώρα σε ορθή πορεία».
Το δημοσίευμα καταλήγει με δύο συμβουλές.
Προτρέπει τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν την ιστορική προσφορά της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα συνιστά να σταματήσουν οριστικά τα όποια σχόλια περί ελληνικής τεμπελιάς, καθώς οι Έλληνες εργάζονται στατιστικά περίπου 44 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ οι Γερμανοί μόνο 41!
Deutsche Welle

Σχόλια